Newsflash
OPINII

Să măsurăm ceea ce contează: satisfacţia pacientului

de Alexandra Buican - ian. 20 2023
Să măsurăm ceea ce contează: satisfacţia pacientului

Nevoile de asistenţă medicală ale pacienţilor cronici vor fi identificate și analizate prin intermediul unui proiect internaţional la care participă și România. În ţara noastră proiectul va fi gestionat de ANMCS.

ANMCS

Tendinţa de creștere accentuată a numărului de persoane care trăiesc cu afecţiuni cronice este o dominantă a sistemelor de sănătate la nivel global, reprezentând, totodată, o reală provocare. Pentru a identifica nevoile de asistenţă medicală ale acestor persoane, proiectul PaRIS, iniţiat și coordonat de Organizaţia de Cooperare și Dezvoltare Economică, își propune implementarea, la nivel global, a unui sondaj referitor la Indicatorii Raportaţi privind Siguranţa Pacientului. România participă la această iniţiativă din 2021, iar manager naţional al proiectului este Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS).

Anul 2022 a însemnat pentru proiectul PaRIS finalizarea unor etape precum: elaborarea strategiei de implementare a proiectului în România, traducerea chestionarului în limba română, testarea cognitivă a chestionarului, obţinerea avizelor de etică și pregătirea documentaţiei referitoare la protecţia datelor personale a subiecţilor și pregătirea și implementarea etapei de testare pe teren.

Etapă premergătoare

Testarea pe teren s-a efectuat prin contactarea medicilor de familie și a pacienţilor cu vârsta de peste 45 de ani care au apelat la medicul de familie cel puţin o dată în ultimele șase luni. S-a completat un chestionar privind rezultatele și experienţele de sănătate raportate de pacienţii care trăiesc cu una sau mai multe afecţiuni cronice și care sunt gestionate în cadrul asistenţei medicale primare sau în alte contexte de îngrijire ambulatorie. Având în vedere accesul la internet și competenţele digitale ale respondenţilor, în implementarea sondajului s-au folosit atât canalul online, cât și cel al formatului scris.

Rezultatele acestei etape au fost unele modeste (rată de răspuns 6%), indicând necesitatea unei implicării crescute a medicilor de familie, a pacienţilor acestora, dar și a altor grupuri de interes – asociaţiile profesionale ale medicilor de familie și ale pacienţilor – și a instituţiilor publice, precum Casa Naţională de Asigurări în Sănătate.

În aprilie 2023 va începe etapa implementării sondajului la nivel naţional. Eșantionul vizat în această etapă este stabilit pe baza ratei de răspuns din faza de testare pe teren și este format din 100 de medici de familie și 7.500 de pacienţi cu vârsta de peste 45 de ani care au apelat la medicul de familie cel puţin o dată în ultimele șase luni.

Strategie adaptată la nevoi

Pe baza constatărilor din etapa de testare pe teren se va adapta strategia de implementare a sondajului la nivel naţional. Canalele de contactare a subiecţilor vor fi suplimentate prin utilizarea metodei interviului telefonic. Se va urmări creșterea colaborării cu instituţii publice și asociaţii profesionale ale medicilor de familie și ale pacienţilor și se vor organiza evenimente la nivel naţional de prezentare a proiectului. Un rol important în creșterea nivelului de implicare a organizaţiilor profesionale naţionale îl va avea colaborarea acestora cu organismele internaţionale de profil implicate în proiectul PaRIS.

Rezultatele astfel obţinute vor fi utile factorilor decizionali (pentru elaborarea de politici publice eficiente), pacienţilor (care vor beneficia de servicii de calitate sporită), dar și furnizorilor de servicii medicale primare, care pot identifica modalităţi de îmbunătăţire a calităţii serviciilor oferite.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe