S-a stins din viaţă dr. Radu Gologan, colaborator neobosit al ziarului Viaţa Medicală, veriga noastră pentru tot ce însemna „la zi în hematologie”.
Doctorul Gologan avea condei și era o persoană discretă. Absolvent al UMF „Carol Davila” în 1967, a fost medic primar medicină internă și cercetător știinţific principal, activând în perioada 1976-2010 în Institutul Clinic Fundeni. A fondat și a condus timp de zece ani laboratorul de imunohematologie din institut. Din 2004, a fondat și a condus centrul de excelenţă al Fundaţiei pentru sindrom mielodisplazic, cu sediul în SUA. După pensionare, a avut activitate de medic practician consultant în hematologie clinică.
A fost membru al Societăţii Române de Hematologie (din 1997), al Asociaţiei Europene de Hematologie (din 2000) și al Societăţii Americane de Hematologie (din 2007). A fost referent la șase reviste medicale internaţionale și
responsabil din partea României în forumul european LeukemiaNet și în Registrul european pentru sindromul mielodisplazic.
Contribuţiile sale în cercetarea știinţifică au inclus investigaţia de laborator și tratamentul anemiilor hemolitice autoimune, investigaţia de laborator a lupusului eritematos sistemic, tratamentul leucemiei limfatice cronice cu analogi purinici, aspecte ale leucemiei cu limfocite granulare și cu celule păroase, aspecte terapeutice în leucemia mieloidă cronică și mielofibroza primară, aspecte particulare în leucemiile acute, sindromul mielodisplazic. A fost director de proiect în două contracte de cercetare obţinute prin competiţie, pe tema sindromului mielodisplazic (2000-2002 și 2006-2008). Are 175 de lucrări știinţifice comunicate și este autorul a șase capitole de carte în lucrări medicale românești.
Vă mulţumim pentru tot, domnule doctor, ne veţi lipsi. Dumnezeu să vă odihnească în pace. Condoleanţe familiei!
Citiți articole scrise de dr. Radu Gologan
Articole scrise de dr. Radu Gologan: https://www.viata-medicala.ro/autor/1372
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe