Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Robot umanoid, programat să mimeze simptomele unor leziuni cerebrale

de Florentina Ionescu - feb. 2 2022
Robot umanoid, programat să mimeze simptomele unor leziuni cerebrale

Experții au creat un robot umanoid care vorbește, se mișcă și simulează simptomele unui pacient cu traumatism cerebral.

Pentru a-i pregăti pe studenți în procesul de învățare, facultățile de medicină de cele mai multe ori angajează actori pentru a prezenta simptomele anumitor boli și patologii. 

robot simulare avc traumatism cranian
Foto: captură imagine de la www.gaumard.com

 

Însă o companie de peste granițe a creat o alternativă care va fi disponibilă în curând: robotul HAL S5301 este special conceput pentru a simula un pacient cu un traumatism cerebral, scrie newatlas.com.

Fabricat de compania Gaumard Scientific, din Miami, modelul S5301 este un robot umanoid adult în mărime naturală, care este programat astfel încât să simuleze simptomele unui accident vascular cerebral și ale unui traumatism cerebral. 

Vă recomandăm și: Analiza salivei cu o aplicație de mobil detectează acasă COVID și gripa 

Robotul face aceste lucruri în mai multe moduri. În primul rând, el este capabil să poarte o conversație cu studenții la medicină. El va răspunde verbal la întrebările lor, nu doar că va descrie simptomele, dar în același timp va vorbi într-o manieră similară cu cea a unei persoane cu un traumatism cerebral.

În al doilea rând, mișcările capului, brațelor și ale mâinilor – inclusiv unele reflexe – sunt similare cu cele ale unei persoane care a suferit un AVC sau un traumatism cerebral. Fața robotul, de exemplu, va avea o parte „lăsată” astfel încât să semene cu fața unei victime ce a suferit un AVC. 

Senzor nou pentru studiul creierului 

În al treilea rând, corpul robotului prezintă caracteristici cardiace, respiratorii și vasculare care sunt similare cu cele ale unui pacient real care are un traumatism cerebral. Acestea pot fi măsurate și monitorizate prin folosirea unor dispozitive standard de diagnostic. 

Citiți și despre: Platformă online pentru cei care studiază anatomia 

Sursa citată mai scrie că robotul HAL S5301 a fost lansat luna trecută la Los Angeles, în cadrul unei întâlniri dedicate simulării în medicină, International Meeting on Simulation in Healthcar. El ar trebui să fie comercializat în această primăvară, iar cumpărătorii interesați pot să ceară mai multe detalii prin intermediul site-ului companiei Gaumard Scientific.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe