Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Robot cu tentacul pentru bronhoscopie

de Dr. Diana Andronache - apr. 8 2022
Robot cu tentacul pentru bronhoscopie

Recent, un grup de cercetători a dezvoltat un robot sub forma unui tentacul, cu ajutorul căruia medicii vor putea examina mult mai în detaliu plămânii.

Tehnologia care stă la baza acestui concept utilizează în mod inovativ câmpurile magnetice pentru a-l ghida în tractul respirator. În prezent, medicii utilizează un bronhoscop pentru a pătrunde în căile respiratorii superioare.

Prin interiorul acestuia înaintează cu un cateter mai fin, de 2 mm, pentru a ajunge în profunzimea tractului respirator. Însă acest cateter are limite de manevrabilitate și nu se poate adapta tuturor ramificaţiilor complexe ale arborelui bronșic.

Robotul-tentacul va putea fi ghidat cu ajutorul unui câmp magnetic. El este alcătuit din segmente cilindrice realizate dintr-un elastomer moale, în care sunt încorporate particule magnetice minuscule.

poza 2

Atunci când sunt expuse unui câmp magnetic, segmentele individuale se pot mișca independent, putându-se astfel adapta, prin flexibilitatea lor, conform anatomiei plămânului, stabilită și „mapată” anterior de specialiști. Dispozitivul ar putea oferi un mijloc mult mai eficient de a recolta biopsii din zone greu accesibile sau de a administra medicamente în aceste zone.

 


Notă autor:

https://newatlas.com/robotics/tentacle-robot-lungs-cancer/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe