Newsflash
Internaționale

Nutrient din carnea roșie și din lactate, benefic împotriva cancerului

de Dr. Mariana MINEA - dec. 1 2023
Nutrient din carnea roșie și din lactate, benefic împotriva cancerului

Acidul trans-vaccenic prezent în alimentele provenite de la rumegătoare stimulează activitatea limfocitelor T CD8+ citotoxice și răspunsul imun antitumoral, sugerează un articol publicat recent în „Nature”.

  Cercetători de la Universitatea din Chicago au studiat literatura medicală publicată pe tema nutrienţilor din alimente care ajung în sânge. Ei au analizat care dintre cei 200 de nutrienţi studiaţi ar putea influenţa activitatea antitumorală. 

Unul dintre ei, acidul trans-vaccenic (TVA), s-a dovedit a crește abilitatea limfocitelor T citotoxice de a infiltra tumorile și de a le distruge. Acidul trans-vaccenic ajunge în organism în principal prin produsele obţinute de la animalele rumegătoare – carnea de vită, de miel sau de oaie, precum și laptele, untul și iaurtul (inclusiv de capră).

Adjuvant în imunoterapie

Cercetătorii au derulat și propriile experimente, pe șoareci de laborator. Ei au observat că dieta îmbogăţită cu TVA stimulează limfocitele T CD+ citotoxice la șoarecii cu melanom și cancer colonic.  

„Acest lucru justifică dezvoltarea unor studii clinice viitoare, care să analizeze folosirea TVA ca adjuvant în imunoterapiile pe bază de limfocite T”, a spus dr. Jing Chen, autor al studiului, profesor la  Departamentul de Medicină și director al Centrului de Cercetare în metabolomica pentru cancer la Universitatea din  Chicago.

În plus, un studiu retrospectiv analizat a demonstrat că pacienţii cu limfom care aveau niveluri mai mari de TVA în sânge au răspuns mai bine la terapia CAR-T (terapia cu celule T cu antigen himeric). Un alt aspect pozitiv este acela că, în studiul pe șoareci, dieta îmbogăţită în TVA nu a modificat semnificativ diversitatea și  modelul florei microbiene intestinale.

Precauţiile legate de consumul excesiv de carne roșie și de grăsimi saturate rămân însă valabile. Cercetătorii subliniază că este nevoie de o abordare comprehensivă a interacţiunilor și influenţelor diverșilor nutrienţi alimentari asupra riscului apariţiei cancerului și evoluţiei acestuia. Studiul lor, spune dr. Jing Chen, semnalează efectele pozitive și ţintite ale suplimentării dietei  cu TVA.



https://www.nature.com/articles/s41586-023-06749-3 
https://english.elpais.com/health/2023-11-24/a-nutrient-from-red-meat-and-dairy-improves-the-immune-response-against-cancer.html 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe