Mai multe proceduri, unele în premieră, au fost prezentate la cea de-a 9-a ediţie a Congresului European de Ecoendoscopie. Un subiect aparte l-au constituit tehnicile de ecoendoscopie terapeutică.
Cluj-Napoca a găzduit, la nici o săptămână după încheierea lucrărilor Congresului Mondial de Ecografie de la Timișoara, o nouă reuniune medicală în care ecografia a fost tema principală. Atenţia s-a îndreptat de data aceasta spre domeniul ecoendoscopiei digestive.
Cel de-al nouălea Congres European de Ecoendoscopie a fost demonstraţia colaborării dintre teorie și practică, având în vedere temele abordate în cadrul sesiunilor știinţifice, demonstraţiile de ecoendoscopie, dar și transmisiile în direct din sălile de operaţii ale Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie clujean.
Prima noutate a ediţiei din acest an, coordonată de prof. dr. Andrada
Seicean, a fost organizarea în format hibrid, cu participare românească și de peste hotare. Au fost două zile pline, excelente pentru cei peste 300 de participanţi.
Mă voi axa în rândurile care urmează asupra cazurilor prezentate în cele șase sesiuni live. Subiectele prezentărilor au vizat evaluări de tumori pancreatice, gastrice și biliare, la care s-au practicat biopsii intratumorale.
Au fost diagnosticate limfoame sau tumori pulmonare pe baza biopsiilor ganglionare. Au fost abordate probleme de diagnostic și tratament la tumorile pancreatice primare pseudotumorale, la tumorile chistice pancreatice sau pancreatite cronice pseudotumorale, pe baza aspectului ecoendoscopic și al biopsiei pancreatice prelevate în timpul procedurilor.
Varietatea mare a cazurilor a permis demonstrarea procesului de diagnosticare și explicarea tehnicilor de ecoendoscopie terapeutică. Au fost prezentate metode de drenaj minim invaziv ecoendoscopic al colecţiilor lichidiene apărute după pancreatite acute, plusul constituindu-l managementul acestor leziuni.
S-a evidenţiat faptul că metoda ecoendoscopică înlocuiește cu succes intervenţia chirurgicală la acest tip de pacienţi oncologici, rezultând o durată de spitalizare redusă, dar și complicaţii mai puţine.
De asemenea, s-a realizat în premieră în România o tehnică avansată de drenaj biliar prin peretele gastric, cunoscută drept hepatico-gastro-anastomoză (prof. dr. Pierre Deprez, Bruxelles), la pacienţii oncologici cu icter obstructiv. E vorba despre pacienţi la care nu s-a reușit tratamentul prin alte metode endoscopice.
A fost efectuată și o anastomoză gastrojejunală la un pacient cu insuficienţă evacuatorie gastrică prin tumoră de cap de pancreas nerezecabilă, evitându-se și în acest caz intervenţia chirurgicală paliativă, care sigur nu ar fi îmbunătăţit calitatea vieţii pacientului. Pacient care, la 72 de ore de la efectuarea procedurii, și-a reluat alimentaţia orală, fără a fi nevoie de sondă nazogastrică.
Opt au fost sesiunile dedicate comunicărilor. Ca titluri sunt de amintit: viitorul ecografiei endoscopice (EUS), EUS-FNA (puncţie-aspiraţie pe ac fin) vs. EUS-FNB (biopsie prin aspiraţie cu ac fin), colangiocarcinomul între EUS, ERCP (colangiopancreatografie retrogradă endoscopică) sau ambele, anastomoze gastrointestinale ghidate.
Congresul, ca să o citez pe prof. dr. Andrada Seicean, „a crescut vizibilitatea internaţională a României în ceea ce privește investigaţiile gastroenterologice de top și procedurile imagistice intervenţionale performante”. Totul pentru o cât mai bună calitate a vieţii pacienţilor.
Citiți și: Cercetarea și inovaţia, mai aproape de asociaţiile de pacienţi
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe