Newsflash
REUNIUNI

Casă nouă pentru Institutul „Prof. Dr. C.C. Iliescu”

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 21 2023
Casă nouă pentru Institutul „Prof. Dr. C.C. Iliescu”

Reluate după o întrerupere de câţiva ani, Zilele Institutului „Prof. Dr. C.C. Iliescu” vin, anul acesta, cu o veste mult așteptată: casă nouă pentru institut.

FB_IMG_1681486506927Dacă vorbele ministrului Alexandru Rafila se vor adeveri, în trei-patru ani, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” (IUBCV) se va muta într-o nouă clădire, a cărei construcţie și dotare sunt finanţate prin Programul Naţional de Redresare și Rezilienţă.

„Nu e o poveste, este o realitate. Odată cu semnarea finanţării, în perioada imediat următoare, practic, lucrurile intră în linie dreaptă. Există și proiectul, așa că putem să mergem înainte. Și, mai ales pentru colegii mai tineri, cred că este foarte stimulativ să poată să lucreze într-o instituţie care nu numai că va fi nouă, ci va fi și utilată conform dezvoltării pe care a avut-o medicina, în general, dar și, în special, pe zona de patologie de care va ocupaţi dv.”, spunea ministrul Sănătăţii în discursul său din deschiderea Zilelor Institutului „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, din 7-8 aprilie a.c.

• Dezvoltarea cardiologiei în ultimul secol a parcurs trei etape importante: prima etapă – până în anul 1947; a doua etapă – 1947-1990; a treia etapă – după anul 1990.

• Corifeii cardiologiei: D. Danielopolu, C.C. Iliescu, B. Teodorescu, I. Enescu, I. Haţieganu.

• Constantin C. Iliescu a avut o contribuţie deosebită, cu rol major în dezvoltarea cardiologiei. (Prof. dr. Eduard Apetrei)

„Din 2006 încercăm să plecăm din această clădire, care este zguduită de cutremur și probabil că la un viitor cutremur de peste 5 grade vor fi dărâmări parţiale, victime printre doctori și pacienţi. Am făcut eforturi mari”, a punctat prof. dr. Șerban Bubenek, șeful secţiei ATI I din cadrul IUBCV, fost manager al institutului. Potrivit acestuia, suma prevăzută în contractul de finanţare pentru construcţia noului sediu al institutului este de 181 de milioane de euro.

Prezent la deschiderea manifestării, prof. dr. Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD), l-a elogiat pe profesorul Constantin C. Iliescu, „întemeietorul Cardiologiei românești”.

„A discuta astăzi despre Institutul «C.C. Iliescu» înseamnă, înainte de toate, readucerea în memoria colectivă a valorii, dăruirii, tenacităţii, devotamentului și probităţii profesionale de înaltă ţinută academică a întemeietorului Cardiologiei românești, academicianul și omul dedicat, prof. dr. Constantin C. Iliescu, de la a cărei plecare spre stele se vor împlini în această toamnă, în octombrie, 45 de ani”, aprecia rectorul UMFCD.

Deschiderea evenimentului

În opinia acestuia, „IUBCV nu doar că poate fi definit ca principalul centru medical de boli cardiovasculare, dar și ca un pol de referinţă pentru cardiologia românească și chiar pentru cea din estul și sud-estul Europei”.

Prin faptele sale, prof. dr. Constantin C. Iliescu a fost un călăuzitor al vremurilor ce au urmat, realizările lui au fost ca „ploaia pe pământul însetat”, a arătat în prezentarea sa profesorul Eduard Apetrei. „A înfiinţat Cardiologia ca specialitate desprinsă din Medicina internă, a fost determinant în dezvoltarea ei datorită a două idei cu adevărat deosebite: 1) combinarea activităţii de spital cu cea din ambulatoriu prin grafic bifazic; 2) a creat reţeaua cu specialiști cardiologi în toate orașele ţării.”

Clinica de Cardiologie

Din punct de vedere educaţional, Clinica de Cardiologie „putem spune că e de departe principala școală de cardiologie din România la toate nivelurile”, explică prof. dr. Bogdan Alexandru Popescu, șeful clinicii. Potrivit acestuia, aici se pregătesc trei serii de studenţi în fiecare an, sunt cei mai mulţi rezidenţi de Cardiologie în general și, istoric, „mulţi ani a fost singurul centru de formare în această specialitate”.

Tot aici există o pleiadă de cursuri postuniversitare – sunt cel puţin 120 de cursanţi pe an, în cursuri de ecografie de diferite tipuri: ecocardiografie generală, transesofagiană, vasculară, cateterism cardiac, electrofiziologie. Pe lângă acestea, sunt numeroase cursuri naţionale care se derulează sub egida Societăţii Române de Cardiologie și cursuri internaţionale sub egida Societăţii Europene de Cardiologie sau a asociaţiilor acestei organizaţii.

La IUBCV facem peste 30% din totalul operaţiilor de chirurgie cardiacă din România, 50% din totalul operaţiilor de urgenţă pe cord din ţara noastră, peste 50-70% din operaţiile de chirurgie vasculară din România, 30% din cazurile de infarct acut din București și regiunea de sud-est a României, cele mai multe implantări de stent, stimulatoare cardiace și defibrilatoare. Rămânem în continuare nava amiral a cardiologiei, chirurgiei cardiace și a anesteziei și terapiei intensive românești. (Prof. dr. Șerban Bubenek)

Șeful Clinicii de Cardiologie a trecut în revistă și premierele medicale naţionale realizate aici – de la cardiologia neinvazivă, urgenţe, cateterism cardiac, intervenţii coronariene, electrofiziologie.

A menţionat, de asemenea, existenţa mai multor centre de excelenţă și centre de expertiză, printre care: centrul de expertiză în boli rare, centrul de hipertensiune pulmonară, centrul de boli cardiace congenitale; și, de asemenea, „avem un centru acreditat european – laboratorul de ecocardiografie, Euroecolab –, care este singurul laborator de ecocardiografie cu acreditare europeană în toate modalităţile ecocardiografice”.

În ceea ce privește activitatea de cercetare din această clinică, „s-au publicat peste 300 de articole in extenso, cu factor de impact, cotate ISI, doar în ultimii zece ani. Printre acestea există studii originale în colaborare cu centre mari din străinătate; participarea în registre importante naţionale și internaţionale”.

Cazuri clinice comentate

În cadrul IUBCV funcţionează trei centre de expertiză pentru boli rare, unul dintre ele fiind reprezentat în sesiunea moderată de prof. dr. Ruxandra Jurcuţ, șefa secţiei Cardiologie IV, alături de prof. dr. Daniel Coriu, șeful clinicii de Hematologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni (ICF) și prof. dr. Gener Ismail, șeful clinicii de Nefrologie din ICF.

Centrul, potrivit profesor Ruxandra Jurcuţ, a fost acreditat în 2016: „Activitatea lui este posibilă datorită istoricului acestui institut și acestei echipe. Profesorul Eduard Apetrei s-a ocupat pentru prima dată pe larg de cardiomiopatia hipertrofică încă de mulţi ani, astfel încât noi nu facem decât să asigurăm o continuitate a acestei activităţi”.

Sunt aproape 1.000 de pacienţi înregistraţi aici cu cardiomiopatii de diverse tipuri, câteva astfel de cazuri fiind prezentate în această sesiune. Sunt cazuri care au ilustrat o anumită cazuistică în jurul căreia există o colaborare strânsă între cei trei comoderatori.

Rezolvarea leziunilor coronariene în TAVI

Peste jumătate dintre pacienţii cu stenoză aortică la care se implantează transcateter valvă aortică (TAVI) au leziuni coronariene. Acestea pun probleme de rezolvare: în primul rând, dacă trebuie rezolvate, când anume trebuie făcut acest lucru, înainte sau după procedură, mi-a explicat dr. Dan Deleanu, șeful Compartimentului Cateterism cardiac și Cardiologie intervenţională din IUBCV.

„Atunci când se înlocuiește valva aortică chirurgical, cum se făcea clasic până acum, era obligatoriu de rezolvat leziunile coronariene în timpul operaţiei. La TAVI, când înlocuirea se face percutan, prin cateter, nu trebuie neapărat rezolvate la fel ca atunci când se face la chirurgie”, explică Dan Deleanu.

FB_IMG_1681486527200

Sunt și situaţii, adaugă acesta, în care există leziuni complexe care trebuie gestionate înainte de procedura de TAVI și se fac dilatări complexe de trunchi comun, de vase coronariene proximale: „Uneori, pacienţii au leziuni foarte calcificate și au nevoie de sisteme de rotablaţie, de exemplu, sau e necesar să se folosească sisteme de imagistică intravasculară. Deci, sunt dilatări coronariene complexe care se fac, de cele mai multe ori, înainte de procedura de TAVI”.

Cu toate acestea, sunt situaţii când se pot face și după procedura de TAVI, „este permis lucrul acesta, în situaţii extrem de critice, când înlocuirea valvulară este stringentă, obligatorie și rapidă”. În literatură încă sunt discuţii privind necesitatea dilatării coronariene la pacienţii foarte în vârstă care fac TAVI și momentul potrivit acesteia: înainte, în timpul sau după procedură. Sunt avantaje și dezavantaje de fiecare parte.

Citiți și: Profesioniștii din Sănătate și-au dat întâlnire la Poiana Brașov

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe