Newsflash
Reportaje

Fata mea, tu știi ce înseamnă terapie intensivă?

de Conf. dr. Dana TOMESCU - dec. 28 2015
Fata mea, tu știi ce înseamnă terapie intensivă?
     Este Profesorul de anestezie. L-am întâlnit acum douăzeci și cinci de ani, când am venit ca „tânără speranță a anesteziei“ la Fundeni și m-am prezentat spunându-i că vreau să fac terapie intensivă. Aveam o figură de puștoaică și un elan pe măsură. Mi-a spus atunci: „Fata mea, tu știi ce înseamnă terapie intensivă? O viață dedicată meseriei. Nu familie, nu timp pentru tine. Ești sigură că vrei asta?“. Cred că nu i-am inspirat deloc încredere. Și totuși, trei ani mai târziu, m-a trimis la Paris, la Spitalul Pitié Salpêtrière, în departamentul condus de extraordinarul său prieten Pierre Viars. Am stat un an și am revenit pentru examenul de specialitate și pentru următorii douăzeci și doi de ani la secția de Terapie intensivă.
     Anul acesta, în septembrie, domnul profesor Litarczek a fost invitat de onoare la prelegerea publică în cadrul căreia mi‑am prezentat propunerea de dezvoltare a catedrei pentru a promova în poziția de conferențiar universitar. La fel de sistematic și cu amintiri clare la nivel de detaliu (pe care, mărturisesc, eu le-am uitat), a povestit istoria anesteziei românești. Istoria trăită de noi, în care personajul principal și mereu modest este însuși povestitorul și, lângă el, din pepiniera de anesteziști de elită, se află Dan Tulbure, Șerban Bubenek, Daniela Filipescu, Ioana Grințescu, Sanda Copotoiu, Dorel Săndesc...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vlad Iliescu, Sanda Copotoiu, Ioana Grințescu, Daniela Filipescu, Dorel Săndesc, Dana Tomescu, Dan Longrois, Dan Tulbure, Ion Miclea, Șerban Bubenek, George Litarczek, în ianuarie 2015 la examenul de promovare pentru poziția de profesor a Danielei Filipescu și a lui Șerban Bubenek
 
     Cu Profesorul am început școala de anestezie și îmi face mereu bine să îl văd și aud. Pentru tonusul lui, inteligența și erudiția, figura senină și zâmbetul său generos.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe