Newsflash
Internaționale

Reacția ECDC, după ce un caz de gripă aviară la om a fost identificat în Spania

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - oct. 7 2022
Reacția ECDC, după ce un caz de gripă aviară la om a fost identificat în Spania

În 2005, temerea privind o potențială pandemie de gripă produsă de virusul gripal de tip aviar era „la ordinea zilei”.

Evenimente din Asia, estimări și modelări epidemiologice puneau serios problema acestui risc. Evenimentele au condus la multe consfătuiri și discuții și între altele, au permis redactarea în 2006 a unui proiect pentru întărirea capacității de producere a vaccinului gripal, dar și a siguranței atunci când se lucrează cu microorganisme înalt patogene, finanțat pentru Institutul „Cantacuzino”. 

ferma de gaini gripa aviara spania ECDC
Fotografie de la Italo Melo: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/animal-ferma-animale-domestice-pui-de-gaina-2446695/

 

Deși riscul discutat era cel de pandemie cu un virus aviar, pandemia din anul 2009 a fost cu un alt tip de virus. În acel an, Institutul Cantacuzino s-a numărat printre producătorii mondiali de vaccin pandemic, reușind „contracronometru” să producă tot vaccinul necesar pentru țara noastră.

Ne aflăm în al treilea an al pandemiei care a debutat în 2019, cu un alt agent patogen. Însă, de curând, centrul european de prevenire și control al bolilor (ECDC, Stockholm) a atras atenția că sezonul epidemic al gripei aviare 2021-2022 este de luat în seamă, cu multă precauție.*

Raportul publicat pe site-ul ECDC arată că în acest sezon au fost înregistrate 2.467 focare la păsările de curte, 48 milioane de păsări sacrificate, 187 identificări la păsările captive și 3.573 evenimente legate de această infecție la păsările sălbatice (afectând 37 de țări europene).

Recent, a fost înregistrat și primul caz de infecție (asimptomatică) cu virusul gripal de tip aviar, la om (tipul viral H5N1), în Spania. Este vorba de o persoană care lucrează într-o fermă de păsări (peste 600.000 păsări au fost deja sacrificate).

Ar fi de menționat că este al doilea caz, în UE, după cel identificat în Regatul Unit, în decembrie 2021.

Aceste evenimente subliniază, din nou, importanță supravegherii în domeniul bolilor infecțioase precum și necesitatea colaborării între autoritățile umane și veterinare.

 

* https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/2021-2022-data-show-largest-avian-flu-epidemic-europe-ever 

Citiți și: Spania a înregistrat un caz de gripă aviară transmisă la om 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe