Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Numărul cazurilor de sifilis, gonoree și clamidioză este în creștere în UE

de Florentina Ionescu - feb. 14 2024
Numărul cazurilor de sifilis, gonoree și clamidioză este în creștere în UE

Infecțiile cu transmitere sexuală sunt în creștere în țările membre ale Uniunii Europene, arată statisticile recente.

Europa se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri de infecții cu transmitere sexuală. Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC – European Centre for Disease Prevention and Control), printre acestea se află gonoreea, clamidioza și sifilisul. Chiar dacă numărul cazurilor raportate a scăzut pentru fiecare infecție cu transmitere sexuală (sau BTS – boală cu transmitere sexuală) în anul 2020, cel mai probabil datorită măsurilor în ceea ce privește accesul la testare și la faptul că oamenii se distanțaseră fizic în timpul pandemie, acum au început din nou să crească cazurile de BTS în țările Uniunii Europene (UE), scrie Statista.com. 

Potrivit unui raport de supraveghere al bolilor infecțioase, realizat de ECDC, infecția cu chlamydia (boala numită clamidioză) este cea mai răspândită dintre toate aceste trei boli în Europa, fiind vorba de peste 216.000 cazuri confirmate de clamidioză doar în anul 2022.

În 2022, Danemarca a raportat cea mai mare rată a cazurilor de clamidioză (708,9 cazuri la 100.000 de locuitori), urmată de Norvegia, Islanda, Suedia și Finlanda. 

Potrivit unui infografic realizat de cei de la Statista.com pe baza datelor din raportul ECDC, numărul cazurilor de sifilis a crescut și el între anii 2015 și 2022. Malta a avut cea mai mare rată de cazuri de sifilis dintre țările cu date disponibile, situându-se la 24,4 cazuri de sifilis la 100.000 de locuitori în 2022. Ea a fost urmată de Luxemburg, Spania, Irlanda, Lichtenstein și Portugalia. 

Sursa foto: https://www.statista.com/chart/31739/eu-cases-of-gonorrhoea-syphilis-and-chlamydia/

Cu toate acestea, merită subliniat că multe alte țări europene stau bine la trendul acesta, în sensul că numărul cazurilor de BTS nu a fost în creștere. De exemplu, în România, prevalența bolii sifilis a fost în scădere încă de la vârful de 55,25 de cazuri la 100.000 de locuitori în anul 2002 la doar 2,59 cazuri de sifilis la 100.000 de locuitori, în anul 2022. Și Bulgaria a înregistrat o scădere a numărului de cazuri de sifilis, de la 32,52 cazuri la 100/000 de locuitori în anul 1998 la doar 5,28 de cazuri la 100.000 de locuitori în anul 2022. 

Dintre aceste trei boli cu transmitere pe cale sexuală, cazurile de gonoree au avut cea mai rapidă creștere din 2015 în rândul tuturor țărilor UE, ajungând la 70.881 de cazuri raportate în 2022, adică o creștere de 131%. 

Mare parte din această tendință de creștere se datorează Spaniei în ultimii ani, țară unde s-a observat o creștere de la 10.306 cazuri de gonoree în 2020 la 22.932 cazuri de gonoree în 2022. Prevalența acestei boli a fost extrem de mare în Irlanda, Luxemburg, Danemarca și Spania. 

ECDC trage un semnal de alarmă în privința gonoreei, pentru că această boală prezintă un motiv mare de îngrijorare din cauza semnelor sporite în ceea ce privește rezistența ei în fața unor clase de antibiotice, cum ar fi azitromicina și ciprofloxacina. Mai multe detalii despre aceste BTS găsiți și pe Statista.com


Notă autor:

Sursa foto principală: https://www.shutterstock.com/image-photo/lovers-lay-under-blanket-on-bed-639643336

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe