Newsflash
ACTUALITATE Știri

Reacția Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România în cazurile de la Urziceni

de Florentina Ionescu - aug. 1 2023
Reacția Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România în cazurile de la Urziceni

Recent au fost mediatizate două cazuri de la Spitalului Municipal Urziceni. „Pacienții sunt tratați identic sau mai rău în multe din spitalele din România, sunt ignorați, plimbați din spital în spital”, atrage atenția COPAC.

O femeie, de 24 de ani, din localitatea Bărbuleşti, s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Urziceni, în travaliu, iar la scurt timp ea a născut în curtea unităţii medicale. Încă un caz care a revoltat opinia publică a avut loc recent, tot la spitalul din Urziceni: un bărbat a murit la câteva ore după ce a fost trimis acasă. 

În contextul acestor două cazuri, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) din România transmite că este revoltată de modul repetat în care pacienții români sunt umiliți în sistemul de sănătate. 

„Este absolut incredibil ca o femeie însărcinată în luna a noua să nu fi fost nici măcar consultată și lăsată să plece fără ca nimeni din personal să nu se fi preocupat de riscurile la care este expusă dacă pleacă”, se arată într-o informare transmisă la 1 august redacției.  

Citiți și: MS: incident inacceptabil privind asistența medicală acordată unei femei gravide 

Nepăsarea profesioniștilor din sănătate

Reprezentanții COPAC mai subliniază: 

„Cazurile de la Urziceni sunt doar exemplele mediatizate, însă pacienții sunt tratați identic sau mai rău în multe din spitalele din România, sunt ignorați, plimbați din spital în spital iar responsabilitatea nu și-o asumă nimeni. Nepăsarea profesioniștilor din sănătate și a autorităților locale devine o obișnuință, fiecare găsește motive pentru a nu-și asuma nimic. Lipsa personalului și a echipamentelor a devenit o scuză general valabilă iar umanitatea tinde să dispară. Considerăm ca astfel de persoane nu au ce căuta în sistemul de sănătate!”. 

Ridicarea licenței de liberă practică

În declarația de presă transmisă azi de COPAC se mai arată că „Ani de zile, ne-am ascuns după sintagma «Nu putem inchide un spital pentru ca mor oameni!». Vedem că oamenii mor sau nasc în stradă și dacă există unitatea medicală și nu există niciun pic de omenie din partea personalului medical”. 

În acest context, COPAC solicită Guvernului României să ia măsuri reale de pedepsire a vinovaților și de prevenire a altor asemenea cazuri, prin crearea unui cadru legal care să permită în regim de urgență demiterea și ridicarea licenței de liberă practică pentru personalul medical care se comportă atât de iresponsabil, lipsit de empatie și etică. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe