Newsflash
ACTUALITATE Știri

COPAC: „Concediile medicale nu sunt o sursă de venit!”

de Florentina Ionescu - apr. 5 2024
COPAC: „Concediile medicale nu sunt o sursă de venit!”

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România – COPAC cere scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru concediile medicale pentru toţi bolnavii cronici.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, 4 aprilie, scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru concediile medicale în cazul gravidelor, mamelor cu copii bolnavi, al pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi pentru cazurile de urgenţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. El a precizat că măsura se aplică şi în cazul concediilor postnatale, potrivit AGERPRES

Boli cronice nu înseamnă doar cancer 

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a reacționat ieri la această decizie a Guvernului și a transmis o declarație de presă. O redăm integral mai jos: 

„Nu, Domnule Prim-ministru, concediile medicale nu sunt o sursă de venit! Sunt incluse în dreptul fundamental al cetățenilor acestei țări și nu pot fi tratate în alt fel! 

Și, noi, cei din Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, vrem să vă reamintim că boli cronice nu înseamnă doar cancer. La fel de invalidante sunt și alte boli precum bolile cardiovasculare, AVC, scleroza multiplă, boli rare sau sau inflamatorii reumatismale. Ca să nu mai menționăm tuberculoza sau HIV/SIDA. Și, din pacate, un pacient cu tuberculoză este nevoit să stea în concediu medical timp de șase luni sau doi ani. 

Să știți că noi, pacienții cronici nu ne-am dori să stăm în concediu medical. Ne-am dori să fim bine și activi și utili societății. Doar că uneori este imposibil. 

Ar trebui să descoperiți acele cazuri de fraudă și nu să pedepsiți pe toată lumea pentru că este și incorect, și discriminatoriu. 

Vrem să vă reamintim și faptul că în februarie ați declarat că toți pacienții cronici vor fi scutiți, iar acum a rămas, așa cum fusese de fapt stabilit de la început: doar pacienții oncologici. 

Așa că, în al 12-lea ceas, COPAC vă solicită să vă țineți promisiunile, făcând ca pacienții cronici să nu fie de două ori pedepsiți. Dacă legea va ieși în această formă, ca reprezentanți ai pacienților cu boli cronice și boli rare o vom ataca pe toate căile posibile. 

Comitetul Director COPAC” 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe