Newsflash
ACTUALITATE Știri

Ghid pentru o viaţă sănătoasă

de Magdalena Tănăsescu - dec. 22 2023
Ghid pentru o viaţă sănătoasă

Publicat în 10.000 de exemplare, „Ghidul de călătorie spre o viaţă sănătoasă” a fost lansat marţi, 19 decembrie, de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Documentul conţine opt pagini de informaţii despre prevenţie și stil de viaţă sănătos.

Ghidul a fost elaborat în cadrul proiectului de screening „Totul pentru inima ta!”, sub coordonarea șef lucr. dr. Ioana Cristina Daha, medic cardiolog, și dr. Mihaela Daniela Baltă, medic de familie.

„Am participat în acest an la două proiecte de screening, pe boli cardiovasculare și cancer colorectal. Am vorbit cu mii de oameni și am constatat cât de mare este nevoia de informaţii despre prevenţie și stil de viaţă sănătos. De aceea, venim către populaţie cu instrumente utile și informaţie simplă și concentrată”, a precizat dr. Mihaela Daniela Baltă.

În ultimii doi ani, echipa Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) a discutat cu zeci de mii de oameni și concluzia este că nivelul de educaţie medicală este scăzut și nu există obișnuinţa de a se testa preventiv.

„Constatăm de multe ori că persoanele cu boli cardiovasculare ajung la medic când este târziu și boala este avansată sau chiar când apare infarctul sau AVC-ul. Iar vârsta pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare este în scădere, pe fondul stresului și al stilului de viaţă nesănătos. De aceea, fiecare dintre noi are nevoie de informaţie utilă, realizată de specialiști și sintetizată”, se menţionează într-un comunicat remis redacţiei.

Mituri demontate

Ghidul cuprinde pași concreţi spre o viaţă mai sănătoasă, demontarea unor mituri, lucruri utile, toate într-un limbaj simplu de înţeles și parcurs.

„Pentru mine, ca medic cardiolog, este important să aduc în atenţia populaţiei ce înseamnă prevenţia cardiovasculară. (...) Un om informat va alege întodeauna să vină mai devreme la medic și să prevină, înainte chiar ca probleme majore să apară. De aceea, am lansat acest ghid și sperăm să fie un instrument folosit de cât mai multe persoane”, a precizat șef lucr. dr. Ioana Cristina Daha.

COPAC a fost unul dintre partenerii care au implementat proiectul de screening „Totul pentru inima ta!”. De asemenea, a fost responsabilă de acompanierea persoanelor care, în urma consultaţiilor și analizelor, au primit recomandarea de a merge la un medic specialist (cardiolog, diabetolog etc.). În total, în cadrul acestui proiect, au fost acompaniate 8.073 de persoane din întreaga ţară, până la finalul lunii noiembrie. În cadrul proiectului, au fost testate 146.157 de persoane.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe