Femeile din Miercurea Ciuc şi judeţul Harghita sunt invitate să se programeze la testare gratuită Babeş Papanicolaou şi HPV.
Analizele se efectuează în cadrul reţelei de screening organizate la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea Ciuc.
Pentru a fi asigurat accesul facil al femeilor sănătoase la serviciile medicale de screening în regim ambulatoriu, acestea se pot programa prealabil telefonic în intervalul orar 08:00-14:00 (luni-vineri), la unul din numerele de telefon 0746.119.570 (Cabinet Obstetrică Ginecologie) sau 0758.117.664 (Cabinet Planificare familială), se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul AGERPRES.
Acordarea serviciilor medicale de screening - recoltare test Babeş-Papanicolaou (prin citologia cervicală clasică şi prin citologie lichidă) şi testarea HPV în regim ambulatoriu se realizează astfel:
- În Cabinetul de obstetrică-ginecologie din Ambulator (str. Miko nr. 1) (de luni până vineri, între 08:00-09:00), servicii medicale asigurate de către medicii specialişti/primari de obstetrică-ginecologie din cadrul Secţiei Obstetrică-ginecologie.
- În Cabinetul de Planificare familială (str. Miko nr. 1), în zilele de luni-miercuri-joi-vineri de la 11.00 la 14.00, și marţi de la 14:00 la 17:00), servicii medicale oferite de medici specialişti OG şi MF.
În cadrul programului de screening, femeilor le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV, la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.
Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt gratuite, fiind finanţate în cadrul proiectului.
Toate femeile care au rezultate negative vor fi informate telefonic prin call-center sau prin poştă.
Dacă rezultatul testului de screening este pozitiv, femeia va fi rechemată pentru consult şi investigaţii suplimentare la medicul specialist ginecolog, indiferent dacă femeia este asigurată sau nu.
Femeile vor fi sunate prin call-center pentru programare în vederea continuării conduitei medicale. Cazurile care necesită investigaţii şi suport psihologic pe termen lung vor fi consiliate de experţii proiectului pentru creşterea complianţei la tratament.
Grupul ţintă (persoanele care vor beneficia de programele de screening) este identificat astfel:
A. femei cu vârsta cuprinsă între:
- 30-64 ani pentru femeile care beneficiază de testarea HPV;
- 24-29 ani pentru femeile care beneficiază de testarea Babeş-Papanicolau au domiciliul/resedinţa în regiunea vizată prin proiect.
B. cele care din punct de vedere medical, intră într-una din următoarele situaţii: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
În cazul acelor membri ai grupului țintă - personae vulnerabile care nu au acte de identitate, aceste persoane vor completa declaraţii pe propria răspundere din care să reiasă că locuiesc în regiunea de implementare vizată de proiect, respectiv regiunea Centru. Persoanele private de liberate vor fi asociate locului unde îşi desfășoară detenţia si nu din perspectiva adresei de domiciliu.
Din cei 170.200 membri ai grupului ţintă - persoane care vor beneficia de programe de screening, provenind atât din mediul urban, cât şi din mediul rural - 51% se vor încadra în una din următoarele situaţii vulnerabile:
- Persoane sărace;
- Lucrători pe cont propriu în agricultură;
- Persoane din mediul rural;
- Persoane din centre de plasament sau anterior instituţionalizate;
- Persoane care au părăsit sistemul de protecţie a copilului;
- Persoane fără adăpost
- Cetăţeni români aparţinând minorităţii rome;
- Persoane cu dizabilităţi, inclusiv persoane invalide şi cu nevoi complexe;
- Femei care au copii cu dizabilităţi;
- Persoane care suferă de dependenţa de alcool şi alte substanţe toxice;
- Victime ale traficului de fiinţe umane.
Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe