Biopsiile pleurale se practică în mod caracteristic pentru evaluarea exsudatelor pleurale nediagnosticate sau în caz de îngroșare pleurală anormală. Suspiciunea malignității sau a infecției, în mod special a tuberculozei, este cel mai frecvent context clinic în care se efectuează.
Biopsiile pleurale închise sunt frecvent efectuate de pneumologi, folosind un ac Abrams sau Cope, iar biopsiile pleurale ghidate imagistic sunt de obicei efectuate de radiologii intervenționiști. Dacă o biopsie pleurală închisă nu este suficientă pentru a stabili un diagnostic, este posibil ca bolnavul să necesite o biopsiere chirurgicală a pleurei. Toracoscopia este singura dintre aceste tehnici care oferă și o opțiune pentru terapie.
În ceea ce priveşte indicațiile și selecția pacientului, biopsiile pleurale sunt adesea indicate în caz de colecţii pleurale recurente nediagnosticate, în mod special atunci când este suspicionată malignitatea (îngroșare pleurală, noduli pleurali sau îngroșare diafragmatică). Ecografia este un prim test rezonabil, deoarece ghidează toracocenteza și celelalte proceduri (biopsiile ghidate ecografic ale pleurei au un randament ridicat în astfel cazuri). Pentru patologiile interstițiale difuze și în cazurile în care terapia este necesară, toracoscopia trebuie luată în considerare doar în scopuri diagnostice.
Este indicat ca procedura să se efectueze în spital. Ea implică următoarele:
Tehnica nu va fi folosită în caz de coagulopatie netratată (INR >1,5), trombocitopenie semnificativă (număr de trombocite <50.000), boală dermatologică la locul de puncție, empiem pleural şi folosirea unui anticoagulant sistemic necorectat.
Complicațiile sunt reprezentate de hemotorax (<2%), pneumotorax, hematom (<1%), durere (<15%), reacție vasovagală cu sincopă (<5%).
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe