Newsflash
Știri

Program pilot de vaccinare antigripală în farmaciile comunitare

de Dorina Novac - oct. 24 2022
Program pilot de vaccinare antigripală în farmaciile comunitare

Colegiul Farmaciștilor din România anunță demararea unui program pilot de vaccinare antigripală în farmaciile comunitare, pentru a veni în întâmpinarea unui sezon gripal care se anunță dificil.

Programul a fost aprobat prin Ordin al Ministrului Sănătății publicat în Monitorul Oficial al României în 24 octombrie.

vaccinare

Potrivit Colegiului Farmaciștilor din România (CFR), vaccinarea antigripală în farmaciile comunitare se implementează în contextul în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022 se anunță a fi unul mai sever comparativ cu cel din ultimii 2 ani, când circulația virusului gripal a fost limitată de restricțiile sanitare impuse de pandemia COVID-19.

Mai mult, infecția cu virusul gripal vine pe fondul imunității scăzute a populației, după ce purtarea măștii și distanțarea socială au dus la o circulație redusă a virusurilor gripale timp de mai multe sezoane.

Conform datelor INSP, numărul de infecții respiratorii acute din săptămâna 3 – 9 octombrie 2022 este deja cu 25% mai mare comparativ cu aceeași perioadă din 2021.

În vederea creșterii accesului populației la servicii de vaccinare pentru prevenirea gripei sezoniere, farmaciile comunitare și farmaciștii care vor dori să se implice în această activitate de prevenție prin dezvoltarea sferei de servicii farmaceutice pe care le asigură, se vor putea pregăti și autoriza conform reglementărilor nou aprobate.

Astfel:

  • Farmaciile comunitare care doresc să se implice în program se vor autoriza special să desfășoare activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere, lista lor urmând a fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătății.
  • Farmaciștii implicați în programul pilot de vaccinare vor urma cursuri de pregătire postuniversitară în vaccinarea împotriva gripei sezoniere, vaccinarea putându-se efectua doar de către cei care au absolvit aceste cursuri și cu respectarea strictă a Ghidului de vaccinare în farmaciile comunitare.
  • Persoanele care doresc să se vaccineze în farmacii trebuie să prezinte o recomandare medicală de vaccinare împotriva gripei sezoniere și să li se mai fi administrat cel puțin o vaccinare împotriva gripei în anii anteriori; de asemenea, înainte de vaccinare se va efectua obligatoriu o anamneză minimală pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare.

„Prin acest program pilot de vaccinare antigripală, farmaciștii își pot aduce contribuția în mod concret la campaniile de sănătate publică ce vizează prevenţia. Așa cum am demonstrat și în timpul pandemiei COVID-19, suntem alături de pacienții noștri cu servicii farmaceutice adaptate la provocările sistemului de sănătate și la nevoile lor”, a declarat prof. dr. farm. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

Secretarul general al CFR, Florina Bonifate, a menționat că implementarea acestui proiect este parte din proiectul amplu de extindere a serviciilor farmaceutice cu noi servicii pentru populație.

„Este o realizare importantă pentru profesia noastră și vom acorda tot suportul și informațiile necesare colegilor noștri farmaciști care doresc să își extindă sfera de pregătire profesională pentru a putea asigura acest serviciu farmaceutic în farmaciile comunitare”, a adăugat farm. Florina Bonifate.

Potrivit sursei citate, Colegiul Farmaciștilor din România va colabora în continuare cu universitățile cu profil medico-farmaceutic pentru pregătirea cursurilor de formare profesională necesare și, de asemenea, cu Ministerul Sănătății pentru ca implementarea acestui program să fie cât mai eficientă și în beneficiul persoanelor care doresc să se vaccineze împotriva virusului gripal sezonier.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe