Newsflash
Știri

Proiect pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat, derulat în farmacii

de Dorina Novac - mai 8 2023
Proiect pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat, derulat în farmacii

CFR, ADRFR și ARPIM derulează în farmacii, începând din această lună, un proiect pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat tip 2.

Colegiul Farmaciștilor din România (CFR), Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) inițiază un proiect pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat tip 2 care se va derula în farmacii, cu scopul de a contribui la prevenția și depistarea precoce a acestei afecțiuni, prin intermediul serviciilor farmaceutice.

„Proiectul a fost demarat în contextul în care, pe de o parte, Legea nr. 249/2020 privind prevenția și depistarea precoce a diabetului prevede derularea de programe speciale în acest scop, iar pe de altă parte, Ordinul Ministrului Sănătății nr. 2.382/2021 pentru aprobarea metodologiei de realizare şi implementare a serviciilor farmaceutice stipulează posibilitatea de acordare de către farmaciști a serviciului farmaceutic de susţinere şi desfăşurare a campaniilor de sănătate publică”, se arată într-un comunicat.

Proiectul pilot are ca obiectiv identificarea persoanelor aflate la risc de diabet zaharat tip 2 pe baza unui chestionar de evaluare și derularea de acțiuni de informare cu privire la măsurile de prevenție pentru reducerea acestui risc.

Citește și: Dr. Adrian Copcea: „Insulina, ca tratament, nu induce rezistenţă la insulină”

Demararea proiectului a fost realizată cu sprijinul Forumului Român de Diabet, în cadrul unui parteneriat tripartit între CFR, ADRFR și ARPIM și se va desfășura prin intermediul farmaciilor care se alătură acestei inițiative în mod voluntar.

„Proiectul pilot se va derula începând cu luna mai 2023, adresându-se tuturor persoanelor de peste 18 ani, care doresc să afle dacă sunt la risc de a dezvolta diabet zaharat în următorii 10 ani. Farmaciștii vor acorda persoanelor evaluate informații despre: factorii de risc implicați în apariția diabetului zaharat, simptomele specifice, ce înseamnă riscul de diabet zaharat, precum și intervențiile preventive recomandate pentru un stil de viață sănătos”, se mai arată în comunicat.

Lista farmaciilor participante la proiectul pilot va putea fi accesată pe paginile web: www.serviciifarmaceutice.ro, www.adrfr.ro și www.forumdiabet.ro, unde vor fi disponibile și materialele informative despre proiect. 

Pentru informarea persoanelor interesate, farmaciile implicate în program vor afișa un anunț în incinta unității.

„Participarea farmaciștilor la programul pilot de evaluare a riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 se înscrie pe linia unei implicări active a comunității noastre profesionale în campaniile de sănătate publică. Este încă un pas pe calea spre consolidarea rolului farmacistului în sistemul de sănătate, cu atât mai mult cu cât în ultimul timp se pune accentul pe programe de prevenție a bolilor. Diabetul zaharat de tip 2 este o boală cronică a cărei prevalență este în creștere, reprezentând una din bolile cronice cu impact major la nivel mondial. Această afecțiune poate fi prevenită și depistată precoce, ceea ce înseamnă că identificarea persoanelor cu risc de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 este o prioritate. Am încredere că și acest proiect pilot va fi implementat cu responsabilitate și competență de colegii mei farmaciști”, a declarat prof. univ. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe