Oamenii de știinţă de la Universitatea Tufts și Institutul Wyss al Universităţii Harvard au reușit să determine regenerarea unui membru funcţional la o broască.
În mod natural, acestea nu își pot recupera piciorul după amputare. Membrul s-a regenrat în decurs de 18 luni, după administrarea unui tratament pe o perioadă de numai 24 de ore.
Tratamentul inovator a fost compus din cinci medicamente cu rol de a reduce inflamaţia, de a inhiba producţia de colagen (care ar produce cicatrici), precum și de a stimula formarea de noi vase de sânge, creșterea fibrelor nervoase și a ţesutului muscular.
Medicamentele au fost plasate într-o cupolă portabilă, numită BioDome, care a fost sigilată peste ciotul broaștei, timp de 24 de ore după amputare.
Cercetătorii raportează faptul că noile membre aveau o structură osoasă extinsă, cu caracteristici similare osului natural, cu ţesuturi interne bine dezvoltate, dar și cu mai multe degete.
Membrul nou format a răspuns la stimuli senzoriali, iar broaștele au putut să îl folosească pentru a înota, similar cu o broască normală. Aceste tratamente urmează să fie testate și pe mamifere.
Citiți și: ADNct prezice răspunsul la chimioterapia adjuvantă
https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220126144001.htm
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe