Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Branţuri inteligente pentru cartografierea tălpilor

de Florentina Ionescu - iun. 23 2023
Branţuri  inteligente  pentru cartografierea tălpilor

Fie că sunteţi sportiv sau o persoană cu un stil de viaţă activ, știţi cât este de important să purtaţi pantofi comozi. Tehnologia printării 3D vine în ajutor și în acest domeniu.

Cercetătorii au creat un tip experimental de branţuri care ar putea fi de ajutor pe viitor. Acestea vă arată zonele de pe talpă unde piciorul exercită o presiune mare în timpul diverselor activităţi fizice. 

În prezent, pentru a crea o „hartă a presiunii” de pe tălpile unei persoane, un specialist în domeniu va lucra după metoda clasică: va ruga persoana să  meargă desculţă pe un covor special,  sensibil la presiunea exercitată de tălpi, într-o clinică. Apoi vor fi realizate branţuri personalizate pentru acel pacient, cu un design special menit să atenueze presiunea de pe acele zone ale tălpii mai expuse efortului.

Programate să adune date

Căutând o alternativă mai bună la metoda clasică descrisă mai sus, oamenii de știinţă de la mai multe institute de cercetare din Elveţia au dezvoltat acest nou tip de branţuri.  Purtate în interiorul perechii de pantofi, dispozitivele inteligente conţin mai mulţi senzori piezoelectrici, localizaţi în zonele unde, de obicei, apare presiunea pe talpă. Chiar dacă prototipurile actuale sunt legate la un computer și la o sursă de energie  electrică, ideea este promiţătoare.

După ce oamenii de știinţă vor reuși să obţină o variantă a acestor branţuri smart, fără cabluri, ele ar urma să poată fi  purtate pe parcursul întregii zile, timp de mai multe zile, cu scopul de a înregistra și cartografia punctele de presiune de pe talpa piciorului. Datele obţinute ar putea fi folosite ulterior pentru a construi un set de branţuri printate 3D, personalizate pentru nevoile pacientului, care vor fi folosite permanent.
 


Notă autor:

Sursă articol: https://newatlas.com/health-wellbeing/pressure-mapping-3d-printed-insoles/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe