Recunoscut la nivel național și internațional pentru numeroase intervenții chirurgicale clasice și minim-invazive, dr. Zoltan Galajda își desfășoară de puțin timp activitatea în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.
Prima intervenție chirurgicală efectuată în Secția Clinică Chirurgie Generală I a fost pentru salvarea piciorului stâng al unui bărbat de 62 de ani. Acesta a fost refuzat de mai multe clinici din țară cu recomandarea de amputație de membru, în contextul în care mai suferise o intervenție de bypass coronarian pe cord-bătând.
„Intervenția a durat peste cinci ore și a constat într-un bypass aorto- arteră poplitee proximală, cu extensie de la artera poplitee pe trunchiul tibio-peronier, cu artera radială din antebraț – procedură care de obicei nu se folosește la noi, dar care, iată, a reușit să salveze piciorul de la amputație. Practic, am luat un fragment (autogrefă) din artera radială pe care l-am folosit pentru a înlocui porțiunea bolnavă (înfundată) a trunchiului tibio-peronier. Pacientul este bine, s-a recuperat după intervenție și îl monitorizăm periodic prin telemedicină. De menționat este faptul că în urmă cu aproximativ un an, acest pacient a mai suferit o intervenție chirurgicală de bypass coronarian, pe cord deschis, cu un ventricul stâng foarte slăbit și fracție de ejecție de 20%. Atunci am intervenit chirurgical, la Brașov, cu echipa de specialiști de la Spitalul Clinicco”, a explicat dr. Zoltan Galajda, într-o postare pe Facebook.
Medicul de origine română a urmat studiile liceale la Liceul Sanitar din Arad, iar în 2012, după ce s-a format la Târgu Mureș, Paris, Budapesta și Tel Aviv, s-a întors la Arad, unde a efectuat, în premieră pentru municipiul de pe Mureș, o intervenție chirurgicală pe cord deschis - un bypass coronarian pe cord bătând din minitoractomie.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe