Newsflash
ACTUALITATE Știri

Peste 20% dintre români au risc mare și foarte mare de a dezvolta diabet zaharat în următorii 10 ani (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - aug. 10 2023
Peste 20% dintre români au risc mare și foarte mare de a dezvolta diabet zaharat în următorii 10 ani (studiu)

Unul din cinci români prezintă risc mare și foarte mare de a dezvolta diabet zaharat în următorii 10 ani, conform rezultatelor unui proiect pilot derulat în farmaciile din întreaga țară.

Potrivit unei postări de pe Facebook, proiectul a fost lansat în luna mai a.c. în cadrul unui parteneriat tripartit între Colegiul Farmaciștilor din România (CFR), Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), sub umbrela Forumului Român de Diabet. 

„Proiectul pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat tip 2 are scopul de a contribui la prevenția și depistarea precoce a acestei afecțiuni, prin intermediul serviciilor farmaceutice. Demersul se adresează tuturor persoanelor de peste 18 ani, care doresc să afle dacă sunt la risc de a dezvolta diabet zaharat în următorii 10 ani. Dincolo de evaluarea riscului, farmaciștii oferă informații despre factorii de risc implicați în apariția diabetului zaharat, simptomele specifice, ce înseamnă riscul de diabet zaharat, precum și intervențiile preventive recomandate pentru un stil de viață sănătos”, se menționează în postarea citată.

Dintre persoanele deja evaluate, 30,6% au risc scăzut de a dezvolta diabet zaharat, 32,7% risc ușor ridicat, 15,6% risc moderat, 14,9% risc mare, respectiv 6,1% risc foarte mare. Un procentaj de 21,8% au istoric de glicemie crescută; 22,2% au istoric de diabet în familie (rude de gradul 1); 41,6% dintre respondenți sunt supraponderali, iar 27,9% suferă de obezitate.

„De la începutul campaniei, peste 4.000 de români și-au evaluat deja riscul de diabet zaharat. Vreau să le mulțumesc colegilor mei farmaciști care participă la acest proiect, contribuind astfel la un efort național de prevenție a diabetului zaharat. Cu o implicare activă, se consolidează rolul esențial al farmacistului în sistemul de sănătate publică, prin serviciile farmaceutice de educare și prevenție”, a declarat Florina Bonifate, secretar general al Colegiului Farmaciștilor din România. 

Din totalul celor evaluați, cei mai mulți au sub 45 de ani (36,7%). Urmează grupa de vârstă 45-54 ani, cu 26%, apoi grupa 55-64 de ani, cu 20,7%. Cel mai puțin au fost evaluați cei din grupa de vârstă de peste 64 de ani, aceștia reprezentând 16,6% din totalul persoanelor care au completat chestionarele. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe