Newsflash
ACTUALITATE Știri

Centru de monitorizare şi recuperare cardiovasculară, inaugurat la Târgu Mureş

de Magdalena Tănăsescu - iun. 13 2024
Centru de monitorizare şi recuperare cardiovasculară, inaugurat la Târgu Mureş

La Târgu Mureş a fost inaugurat un centru de monitorizare şi recuperare cardiovasculară, cu componente unice în România, cum ar fi cardiologie sportivă şi cardiooncologie.

În cadrul CardioClinic Târgu Mureş funcţionează şi primul centru expert de cardiologie sportivă, care oferă evaluare cardiologică specializată pentru sportivi.

„Ceea ce inaugurăm astăzi este cu totul altceva, evaluăm boala cardiovasculară, recomandăm, avem în arsenalul de diagnostic tot ce e mai nou în lume în momentul de faţă, redăm pacientul societăţii şi îl rechemăm periodic pentru a vedea cum a evoluat”, a declarat coordonatorul centrului CardioClinic, doctorul Imre Benedek, citat de Agerpres

La rândul său, Theodora Benedek, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, a declarat că pacienţii cu infarct miocardic revascularizat sau infarct tratat conservator - fără stentare - necesită în perioada imediat postinfarct iniţierea unor programe de recuperare cardiovasculară care să fie continuate ulterior.

„Statisticile arată că cei care au urmat 36 de şedinţe de recuperare au avut un risc de deces cu 47% mai mic şi un risc de reinfarctizare cu 31% mai mic decât cei care au urmat doar o şedinţă de recuperare. Societatea Europeană de Cardiologie recomandă ca un pacient care a avut un infarct miocardic recent să urmeze un program de recuperare de cel puţin 8-12 săptămâni, care să includă între 24 şi 36 de şedinţe de antrenament personalizat”, a arătat Theodora Benedek.

Aceasta a precizat că România are un îngrijorător trend crescător, cu o rată a mortalităţii cauzate de boală cardio-ischemică de 2,5 ori mai mare decât media europeană, deşi s-ar fi putut preveni circa 30.000 de decese.

„În anul 2020 am avut peste 30.000 de decese care le-am fi putut preveni dacă am fi făcut ceea ce trebuie pentru boala cardiovasculară. La fel în ceea ce priveşte rata de decese tratabile (...) aproape 19.000 de decese tratabile, adică pe care le-am fi putut trata dacă am fi făcut ceea ce trebuie”, a susţinut preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe