Newsflash
ACTUALITATE Știri

Oradea: conferință de cardiologie intervențională și cateterism cardiac

de Florentina Ionescu - dec. 20 2024
Oradea: conferință de cardiologie intervențională și cateterism cardiac

La începutul lunii a avut loc „Romanian and Hungarian CTO Workshop”, o conferință internațională de cardiologie intervențională și cateterism cardiac.

În perioada 5-7 decembrie 2024, a avut loc Romanian and Hungarian CTO Workshop, conferință cu participare națională și internațională în sfera cardiologiei intervenționale și cateterismului cardiac. 

Conferința a fost organizată pentru prima dată în decembrie 2022, aflându-se în prezent la a treia ediție. Evenimentul de anul acesta, unic în România și în Sud-Estul Europei a fost realizat în colaborare cu partenerii din Debrecen, Ungaria și s-a bucurat de un număr mare de participanți și de cazuri de specialitate complexe. 

Organizatorii și-au propus să aducă la un loc specialiști de vârf pentru un eveniment interactiv, care îmbină cursuri teoretice, discuții deschise și cazuri practice pentru o experiență științifică memorabilă, se arată într-un comunicat de presă. 

Evenimentul a fost organizat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, în parteneriat cu Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea, Universitatea din Debrecen, Colegiul Medicilor Bihor, Societatea de Cardiologie (Ungaria) și Asociația Medicală de Învățământ în Cardiologie Intervențională. Acesta s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, iar agenda a cuprins:

  • Șapte cazuri live transmise din laboratorul de cateterism cardiac al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor și realizate de echipe de doi operatori români și un supraveghetor internațional,
  • patru cazuri live transmise de la laboratorul de cateterism din Debrecen,
  • discuții cu participanții cu privire la tehnicile medicale folosite,
  • prezentări de caz, cu accent pe dezvoltarea abilităților specifice,
  • discuții despre cazurile medicale cu grad ridicat de complexitate,
  • workshop-uri practice, cu privire la ultrasonografia intravasculară (IVUS), spirale, microcatetere și ghiduri de angioplastie,
  • pre-curs la Oradea și Debrecen. 

Cazuri de o complexitate ridicată 

În cadrul transmisiilor live, au fost abordate cazuri de o complexitate ridicată, printre care s-au remarcat următoarele: cazul unui pacient de 44 de ani, cu transplant cardiac, cu vasul principal al inimii (artera descendentă anterioară) cu ocluzie cronică și cazul unui pacient de aproximativ 50 de ani, cu obstrucție cronică de arteră descendentă anterioară, instrumentat inițial la Târgu Mureș și Londra, care dar operat cu succes în Oradea. De asemenea, o tehnică specială numită hydraulic plaque modulation, patentată de către Dr. Mauro Carlino, a fost prezentată pentru prima dată într-o conferință live.

Evenimentul a întrunit 117 de specialiști din România, Ungaria, Croația, Africa de Sud, Egipt, Austria, Italia, Franța, Germania, Belgia, Suedia, Polonia, Cehia, Belgia, Armenia, Finlanda, Israel, Elveția. Printre specialiștii invitați la conferință s-au regăsit nume cu rezonanță în domeniul cardiologiei intervenționale, precum: prof. Imre Ungi (Szeged), prof. Alfredo Galassi (Palermo), dr. Mauro Carlino (Milano), dr. Daniel Weilenmann (St. Gallen), Laurent Drogoul (Franța), dr. Claudiu Ungureanu (Belgia).

Conferința s-a desfășurat la Oradea, iar participanții au fost primiți cu un mesaj de bun venit din partea dr. Gheorghe Carp – manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, dr. Virgil Popa – medic coordonator al Laboratorului de angiografie, cateterism cardiac și cardiologie intervențională, prof. dr. Mircea Ioachim Popescu, dr. Mihnea Traian Nichita-Brendea și dr. Tibor Szuk.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor se remarcă printr-o echipă medicală bine pregătită, cu o vastă experiență în cateterism cardiac și cardiologie intervențională, se mai subliniază în comunicatul de presă. În plus, unitatea medicală dispune de aparatură medicală de ultimă generație, care permite realizarea cu succes a procedurilor coronariene complexe, fiind unul dintre centrele de excelență cu cele mai mari volume de intervenții de acest tip din țară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe