O sută de ani s-a scurs de când medicul american Peyton Rous publica lucrările despre sarcomul găinii, care azi îi poartă numele. O călătorie în timp, cu evocarea celor mai importante figuri de medici şi cercetători şi a descoperirilor şi studiilor acestora în domeniul virusologiei oncologice, ne propune dl prof. dr. Radu Iftimovici.

 "> Virusologia oncologică la centenar - Viața Medicală
OPINII

Virusologia oncologică la centenar

de Prof. dr. Radu IFTIMOVICI - mai 10 2012
Virusologia oncologică la centenar

O sută de ani s-a scurs de când medicul american Peyton Rous publica lucrările despre sarcomul găinii, care azi îi poartă numele. O călătorie în timp, cu evocarea celor mai importante figuri de medici şi cercetători şi a descoperirilor şi studiilor acestora în domeniul virusologiei oncologice, ne propune dl prof. dr. Radu Iftimovici.

 

La început a fost scepticismul

     În 1903, când pasteurianul Amedée Borrel (1867–1936) a lansat ipoteza după care „agenţii filtrabili“ (cum erau numite pe atunci virusurile) ar putea să fie la originea unor forme de cancer, prea puţini specialişti au aderat la o asemenea idee. Era firesc să fie aşa, pentru că, în ciuda biruinţei teoriei micro­biene a bolilor infecto-con­tagioase (de la Pasteur, Koch şi colab. citire, 1879–1900), despre „agenţii filtrabili“ se ştia foarte puţin.
     Primul virus fusese pus în evidenţă 13 ani mai înainte (1892) de către bota­nistul rus D. I. Ivanonski (VMT – virusul mozaicului tutunului). Între 1892 şi 1905, mai fuseseră desco­perite alte două virusuri: cel al febrei aftoase de la bovine (Friedrich Löffler şi Paul Frosch, 1897) şi cel al febrei galbene (W. Reed, J. Carrol şi J. Lazear, 1901). În 1903, anul lansării ipotezei lui A. Borrel care implica „agenţi filtrabili“ în cancer, chiar şi aceste realizări ale „embrionului de virusologie“ (etiologia febrei aftoase şi a febrei galbene) erau aproape necunoscute de către medici. În plus, chiar şi cei câţiva infecţionişti care auziseră de existenţa virusurilor, se îndoiau de valabilitatea celor susţinute de A. Borrel, de vreme ce pasteurianul, om de ştiinţă bine cotat de altfel, nu-şi sprijinea presupunerea pe niciun argument clinic ori experimental.
     Nu pornim, aşadar, numărătoarea celor 100 de ani ai virusologiei oncologice de la Borrel (1903), ci din anii 1911–1912, răstimp în care medicul american Peyton Rous (1879–1970) şi-a publicat lucrările asupra sarcomului găinii, care azi îi poartă numele. P. Rous a demonstrat că această tumoră a găinii se poate transmite în serie la aceeaşi specie, prin inocularea unor filtrate acelulare. Cu alte cuvinte, neoplazia avea ca etiologie absolut sigură un virus.
     În epocă şi chiar patru decenii după aceea, semnificaţia etiopatogenică a experienţelor lui P. Rous nu a fost înţeleasă, tot aşa cum nu au fost luate în considerare alte două articole care trebuiau să dea de gândit. Încă din 1898, medicii veterinari sir John McFadyean şi Frederick Hobday publicaseră reuşita transmisibilităţii papiloamelor la câine, prin inocularea la animalul sănătos a unor filtrate acelulare din lizate de ţesut papilomatos, iar, în 1907, italianul Giuseppe Ciuffo îşi transmisese – „pe pielea propriilor mâini“ – tumorete papilomatoase, folosind un filtrat acelular de Veruca vulgaris (prima experienţă de transmitere interumană).
     Cu toată atmosfera de neîncredere în etiologia virală a neoplaziilor benigne ori maligne, despre „cancerul infecţios“ s-a mai vorbit prin anii 1926–1938, adică imediat după ce Comitetul Nobel a comis eroarea de a acorda prestigiosul premiu pe 1926 danezului Johannes Andreas Grib Fibiger (1867–1928), care a pretins că Spiroptera carcinoma, un „biet“ saprofit, ar fi, de fapt, „bacteria cancerului“. Respectiva păcăleală a accentuat atmosfera de scepticism care apăsa greu asupra ideii de carcinogeneză infecţioasă. În plus, apăruseră nu demult, între 1918 şi 1921, articolele japonezilor Katsusaburo Yamagiwa şi Koikhi Ichikawa, care dovediseră, fără drept de tăgadă, că gudroanele sunt cancerigene. Dezvoltarea ulterioară de către Charles Oberling (1895–1960) a teoriei carburilor cancerigene, ca şi dovezile aduse în sprijinul carcinogenezei cu agenţi fizici (raze X, UV etc.), iar mai târziu al celei datorate unor factori interni (heredo-metabolici) au împins teoria carcinogenezei virale la periferia credibi­lităţii şi a interesului.
     Cu toate acestea, portofoliul unor observaţii şi experimente care să-i confirme pe Amedée Borrel şi Peyton Rous continuă să crească, în ciuda scepticis­mului dominant în perioada 1925–1950.
     În 1934, rockefelle­rianul Richard Shope (1901–1966) a semnalat prezenţa în preriile ame­ricane a unui iepure cu coarne. S-a văzut că acele coarne, care îi dădeau un aspect de „cerb pitic“, erau produse de un virus din familia Papilloma, pe care Shope l-a izolat şi transmis apoi în serie, prin filtrate acelulare. Marea surpriză a fost însă că, în timp ce la iepurii sălbatici respectivul virus reproducea tumorile benigne (acele coarne), la iepurii albi de laborator producea cancere.
     În deceniile care au urmat, descoperirea unor virusuri oncogene la animale a continuat în avalanşe. Medicul militar american Balduin Lucké (1889–1954) a descris un adenocarcinom renal la broasca-leopard (Rana pipiens), provocat de un virus herpetic specific.
     S-a demonstrat că neurolimfomatoza găinilor, boală tumorală descrisă încă din 1907, de medicul veterinar maghiar Joseph Marek, este provocată tot de un virus oncogen. În 1936, un alt oncolog experimentator din SUA, John Joseph Bittner (1904–1961) descoperea MMTV (Mouse Mammary Tumor Virus), un beta-retrovirus care producea tumori mamare la şoricioaicele care alăptau.
     Descoperirea „factorului lapte“ de către J. Bittner a revelat un nou orizont în carcinogeneză. În 1966, s-a demonstrat că acest virus, transmis vertical de la şo­ricioaica lactantă la puii-femele, rămâne latent în perioada timpurie din viaţa unei şo­ricioaice tinere, producând cancerul mamar în momentul când acţionează influenţele hormonale tipice alăptării.
     Această constatare readu­cea în discuţie posibilitatea ca anumite virusuri sau „fragmente“ de virusuri (artrovirusuri, cum le numea prin anii ’60 Ştefan S. Nicolau, adept „ardent“ al teoriei virale a neoplaziilor), să persiste insidios, integrate în genomul unor celule, de-a lungul mai multor generaţii celulare. Să nu uităm că, încă din 1921, Jules Bordet (laureat Nobel în 1919) şi Mihai Ciucă, descoperind în premieră fenomenul de lizogenie la bacteriofagi, deschiseseră drumul a ceea ce azi numim transducţie fagică.
     În cea de-a doua parte a secolului XX, descoperirile de virusuri cu potenţă oncogenă au continuat în cascadă. Încă din 1950, Charlotte Friend, tot din SUA, izola nu numai un nou virus oncogen ce provoca leucemia la şoarecii de crescătorie(Friend leukemia virus), dar descria şi un nou tip de celule leucemice: Friend erythroleukemia cells. Ideea după care leucemia ar putea fi provocată de un factor infecţios fusese susţinută de către Victor Babeş, din păcate însă fără argumente experimentale, încă din 1912.
     Între 1951 şi 1953, onco­virusologul newyorkez Ludwig Gross (1904–1961) descoperea şi studia un nou virus oncogen la şoarecii de crescătorie (un retrovirus), pe care cercetătoarea Sarah Elizabeth Stewart (1905–1976) şi eleva ei Berenice Eddy (1903–1989) l-au studiat în amănunţime şi l-au numit Polioma virus. Berenice Eddy a mai descoperit, în 1960, şi un alt virus cu potenţă oncogenă: SV40. Cum arată şi numele (SV – Simian virus), respectivul agent vacuolizant a fost pus în evidenţă întâmplător în culturile celulare de rinichi de maimuţă, folosite ca substrat în tehnologia de preparare a vaccinului antipoliomielitic (metoda Albert Sabin).
     A fost un adevărat „duş rece“ atunci când specialiştii şi opinia publică şi-au dat seama că, de-a lungul mai multor ani, milioane de copii din întreaga lume primiseră, odată cu vaccinul, şi un virus oncogen supraadăugat. Pentru a masca acest accident, superiorii Berenicei Eddy au retrogradat-o şi, deoarece ea nu a încetat să clameze nenorocirea, au eliminat-o din cercetarea ştiinţifică. Inutil, nimic nu a putut fi muşamalizat.
     Nu putem să nu amintim că, în 1970, câţiva cercetători români din Institutul de Virusologie „Ştefan S. Nicolau“ Bucureşti (Nina Şahnazarov, Adrian Muţiu, Georgeta Danielescu ş.a.) au dovedit că virusul SV40 este capabil să cancerizeze celule umane cultivate in vitro. După 1990, cercetările italianului Michele Carbone de la Universitatea La Sapienza din Roma au pus în evidenţă prezenţa SV40 în 60% din tumorile mezoteliale pulmonare pe care le-a studiat. Oncovirusologii americani de origine italiană Umberto Saffiotti şiAntonio Procopio, ca şi conaţionala lor Hulda Clark (1928–2009) au izolat SV40 de la numeroase persoane care nu fuseseră vaccinate în antecedenţă cu vaccin polio Sabin, fapt ce impunea o altă tulburătoare concluzie: virusul vacuolizat oncogen 40 al maimuţelor s-a infiltrat în populaţia umană şi pe alte căi decât infecţia accidentală prin vaccinările antipolio în masă. Cercetări de după anul 2000 au demonstrat că, posedând un anumit antigen, SV40 este capabil să anihileze proteina p53, binecunoscută ca reglator al multiplicării celulare.

Vremea certitudinilor

     Cumulul de argumente asupra rolului oncogen al unor virusuri la felurite animale (peşti, reptile, păsări, şoareci, feline, ovine, caprine, bovine, maimuţe etc.) a dat de înţeles că specia noastră nu poate constitui o excepţie, nici ca infecţie intraspecifică, nici ca o contaminare de la alte specii din ambient.
     Prima mare certitudine a etiologiei virale a unei forme de cancer la om este limfomul Burkitt. Aşa cum se ştie, încă din 1958, medicul irlandez Denis Parsons Burkitt (1911–1993), care lucra în Africa, la Muloga Hospital – Kampala, lângă lacul Victoria, a publicat primele observaţii asupra respectivului limfom. Ulterior (1960), trei virusologi din Marea Britanie, sir Michael Anthony Epstein, Yvonne Barr şi Bert Geoffrey Achong, auizolat virusul ce provoca acest limfom.
     O constatare care a stârnit uimire în acei ani (1960–1980) a fost varietatea de forme clinice şi morfopatologice pe care acelaşi virus Epstein-Barr o provoacă, în funcţie de „terenul organic“ – dependent de zestrea genetică şi de factorii geoclimatici – al unor anumite populaţii. Astfel, în general, dacă la copiii africani acest virus dă limfomul descris de Burkitt, la populaţia din sudul Asiei (în special China) provoacă un carcinom nazofaringian (P. A. Trumper şi colab., 1977), în timp ce la populaţia de rasă albă virusul este, în general, cauza mononucleozei infecţioase.
     Virusurile herpetice au fost aduse în prim-planul atenţiei nu numai de cercetările adresate virusului Epstein-Barr, ci şi de aşa-numitele „virusuri herpetice asociate“, aşa cum este Herpes 8, care agravează stările de imunodeficienţă. Este cazul cunoscutelor tumori dermice descrise în 1892 de vienezul Moritz Kaposi (1837–1902) şi studiate magistral histopatologic de către Victor Babeş. Implicarea v. Herpes 8 în maladia Kaposi consecutivă imunodepresiilor (SIDA este cel mai bun exemplu) a fost dovedită mai ales după 1990, de Yuan Cheng şi colab. (1994).
     Virusurile Papilloma au fost bănuite a fi la originea unor neoplazii la om încă din anii ’20–’30 (experienţa lui G. Ciuffo era chiar din 1907). Este însă meritul germanilor Werner Henle (1919–1987), strănepotul cunoscutului anatomist şi patolog de la începutul sec. XIX, Jakob Henle, al soţiei sale, Gertrude Henle (1912–2006) şi mai ales al elevului lui W. Henle, Harald zur Hausen (n. 1936) de a fi dovedit implicarea neîndoielnică a unor anumite tipuri de papilo­mavirusuri în cancerele genitale. A fost deschis astfel drumul profilaxiei specifice a acestor neoplazii. Apreciindu-se contribuţia în domeniu a lui H. zur Hausen, i s-a acordat (în 2008) Premiul Nobel pentru fiziologie şi medicină.
     Nu este cazul să detaliem aici modul în care a fost clădită, în ultimii 20 de ani, certitudinea că virusurile cu potenţă oncogenă iau parte activă la procesul de carcinogeneză la om. S-a risipit complet acea mirare a anilor ’60–’70 bazată pe concluzia falsă că virusurile ar juca un rol oncogen mai ales la animale şi mult mai puţin la specia noastră. Într-adevăr, chiar la nivelul anilor ’70–’80, lista neoplaziilor cu etiologie virală principală sau asociată era disproporţională: multe la animale şi doar virusurile Epstein-Barr şi Papilloma la om. În prezent, cel puţin şapte familii de virusuri au printre membrii lor tipuri dovedite a fi principal sau secundar carcinogene pentru om: Herpes cu v. Epstein-Barr şi H8 Kaposi, Papilloma (tipurile 16 şi 18), anumite adenovirusuri, virusurile hepatitice B şi C, virusul leucemiei adultului cu celule T (adult T-cell leukemia) şi poliomavirusul carcinomului cu celule Merkel. Iar lista tinde, desigur, să se îmbogăţească în următorii ani.

Oncovirusologia a impulsionat cunoaşterea structurii şi fiziologiei celulei normale

     Intrigaţi de descoperirea lui P. Rous, numeroşi cercetători au început să lucreze cu aşa-numitul Chicken Tumor 1. Aceste investigaţii, accelerate în decada 1930–1940, aveau ca obiectiv aflarea cauzelor carcinogenezei ca fenomen, dar adesea s-au abătut de la acest scop. Aşa i s-a întâmplat belgianului Albert Claude (1899–1983) de la Institutul Rockefeller (laureat Nobel în 1974, alături de George Emil Palade şi Christian de Duve), care, nutrind ambiţia să vadă la microscopul electronic şi, ulterior, să izoleze în stare pură virusul Rous, „s-a rătăcit“, descoperind un alt continent al cunoaşterii: componentele submicroscopice ale celulei vii şi generoasa tehnică a ultracentrifugării fracţionate.
     Tot ceea ce a urmat în perioada 1945–1975 şi chiar după aceea (disecţia moleculară a citoplasmei, membranei şi nucleului, ca şi unele aspecte funcţionale generate de aceste structuri) îşi are obârşia în cercetările asupra virusului Rous din anii ’40–’50. Mă refer la evidenţierea de către A. Claude a microzomilor, la descoperirea reticulului endoplasmic de cătreKeith R. Porter (1912–1997), la evidenţierea ribozomilor (G. E. Palade, 1953). Aceasta ca să nu mai vorbim despre introducerea acelor tehnici de laborator care au permis explorarea amănunţită a celulei animale şi vegetale, precum ultracentrifugarea fracţionată, fixarea cu tetraoxid de osmiu, includerea în metacrilat şi seria de microtoame speciale.
     Întreaga metodologie a cultivării celulelor izolate in vitro, cu toate realizările ei din virusologie, imunologie, oncologie, genetică, chirurgie a transplantului ş.a., se bazează pe o altă reuşită semnată în 1916 de Peyton Rous şi colaboratorul său, F. S. Jones: tehnica tripsinizării.
     Odată cu impactul noilor descoperiri de genetică moleculară, care au urmat după precizarea structurii şi funcţiilor ADN şi ARN (1962–1970) şi elucidarea biosintezei proteinelor, unele virusuri oncogene au devenit, alături de alţi „cobai neconvenţionali“ (E. coli, Proteus, S. cerevisiae, larva viermelui Coenorabditis elegans şi, desigur, clasica Drosophila melanogaster ş.a.), modele ideale pentru toate ramurile biomedicale ce se sprijină pe genetica moleculară. Ne referim, între altele, la studiile asupra genomului şi proteomului retrovirusurilor, herpesvirusurilor, adenovirusu­rilor etc., urmate de posibilitatea extirpării prin metode de chirurgie genetică a unor fragmente de nucleotide, cum sunt, de exemplu, câteva dintre oncogenele cunoscute.
     S-a deschis astfel calea folosirii unor virusuri făcute ofensive, ca vectori ai unor molecule, uneori chiar gene întregi (în special adenovirusuri), ce trebuie transplantate într-un genom deficient.

Contribuţia oncovirusologiei la descifrarea mecanismelor moleculare ale carcinogenezei

     După ce lui Peyton Rous i s-a acordat – neobişnuit de târziu – Premiul Nobel (în 1966, când savantul avea 93 de ani, la 55 de ani de la descoperirea retrovirusului oncogen care-i poartă numele), cercetările asupra acestui virus ca şi asupra altor retrovirusuri s-au intensificat. Rezultatele „au evadat“ şi de data aceasta din intenţia iniţială: au impus concluzii general valabile nu numai în domeniul strict al patologiei oncologice aviare, ci şi în cel al fenomenelor cancerizării în general, la toate speciile, inclusiv la om. Mai mult, ieşind din continentul patologiei, aceste rezultate au adus lumină în ce priveşte zestrea de gene pe care diferitele specii şi organisme o poartă. După 1970, oncovirusologia a participat astfel la inventarierea arsenalului genic normal şi chiar la elucidarea funcţionalităţii unora dintre aceste gene sau complexe de gene. Unul din pilonii pe care se sprijină azi genomica (de care beneficiază numeroase ramuri ale bio­logiei şi medicinii precum taxonomia botanică şi zoologică, genetica moleculară, embriologia, viziunea modernă asupra evoluţiei speciilor, imunologia, microbiologia, farmaco­dinamia, patologia la nivel molecular ş.a.) este însăşi onco­virusologia.
     Reamintim astfel precizările privind deosebirile dintre modul de replicare non-defectivă şi defectivă a unor virusuri, descoperirea, încă din 1969, a primei oncogene virale la virusul Rous (v-Src, evidenţiată de G. Steven Martin şi izolată în 1970 de Peter H. Duesberg), introducerea de către Dominique Stehlin,Michael J. Bishop şi Harold E. Varmus a universului oncogenelor celulare (c-Src) – ultimii doi, laureaţi Nobel în 1989, la 22 de ani după ce comunicaseră existenţa oncogenelor.
     Deosebit de interesant este că, deşi istoria patologiei oncologice a făcut un motto din exclamaţia lui H. E. Varmus: „Atenţie, inamicul e chiar aici, în noi!“ (cu referire la prezenţa ubicuitară a oncogenelor celulare în genom), aceste gene s-au dovedit a fi absolut necesare desfăşurării „vieţii normale“, de zi cu zi. Sub forma unor proto-oncogene, ele participă activ, prin proteinele pe care le codifică, la diverse procese ale metabolismului celular normal. După 1995, a putut fi alcătuită o lungă listă a respectivelor proteine, din care cităm: a) factorii de creştere, aşa-zişii mitogeni (c-Sis, c-hst, interleukina 2), care aduc celulei informaţia-ordin pentru replicare; b) receptorii tirozinkinazici ai factorilor de creştere (EGFR, PDGFR, VEGFR ş.a.) care prind ca nişte braţe factorii mitogeni, fixându-i la suprafaţa celulei receptoare; c) proteine membranare transductoare de semnale, care sunt reglatorii fireşti ai GTP-azelor; d) familii de proteine tirozinkinazice al căror rol în transmiterea prin citoplasmă spre nucleu a semnalelor este esenţială (familiile Src, Syk-Zap-70, BTK ş.a.); e) proteine transportoare de semnale către nucleu (factori de transcripţie precum c-Myc sau c-Fos).
     Din toate acestea reiese că oncovirusologia contemporană nu este doar o ramură a medicinii, ci un domeniu larg de cercetare a fenomenelor vieţii. Iar prin descoperirea faptului că oncogenele virale provin din cele celulare şi nu cum îşi imaginau R. I. Huebner şi G. Todaro în 1970 (celula s-ar fi contaminat cu oncogene de la virusurile care au atacat-o), s-a putut zugrăvi tabloul interacţiunii „istorice“ (de-a lungul milioanelor de ani) dintre virusuri şi diferitele organisme animale şi vegetale.
     Nu putem încheia această sumară istorie a oncovirusologiei fără a aminti măcar de trei domenii ştiinţifice relativ recente, derivate din studiile asupra virusurilor oncogene: a) descoperirea genelor celulare supresoare de tumori, precum RB sau TP53; b) utilizarea unor virusuri ca vectori de gene în tratamentul unor maladii ereditare (exemplu: adenovirusuri „prelucrate“); c) înţelegerea rolului jucat de micro-ARN, atât ca reglator posttranscripţional în procesul multiplicării celulei normale, cât şi ca factor patogen în îmbătrânirea precoce, neuropatologie, deviaţii ale răspunsului imun şi, evident, în geneza neoplaziilor (efecte favorizante pentru proliferarea anarhică, metastazare, suspendarea apoptozei ş.a.).
     Iată un vast orizont ştiinţific despre care, în urmă cu un veac, nimeni – nici măcar atât de „silitorul“ Peyton Rous – n-ar fi bănuit că poate să-şi aibă obârşia într-un banal cancer al găinii.
 


Notă autor:

Bibliografie


1. Babeş V. (1902), Neoplastische Leukämie, Zbl. Allg. Path. U. Path. Anat., Jena, 13, nr.17, p. 695
2. Beasley PR şi colab. (1981), Hepatocellular carcinoma and HBV. A perspective study of 22077 men in Taiwan, Lancet, 2,
pp. 1129-1133
3. Borell A. (1903), Epitélioses infectieuses et épitéliomas, Ann. de l’Inst. Pasteur, 17, pp. 81-122
4. Burkitt PD. (1958-1959), A sarcoma involving the jaws in African children, Brit. J. of Surgery, London, pp. 218-223
5. Calistru P, Iftimovici R. (2007), Europeanul Victor Babeş, Ed. Amaltea, Bucureşti
6. Calistru P, Iftimovici R (în colab. cu Muţiu P). Carcinogeneza virală (sub tipar, Ed. Academiei Române)
7. Cheng Y et al. (1994), Identification of hipervirus-like DNA sequences in AIDS associated Kaposi’s sarcoma, Science, B226B, pp. 1865-1869;
8. Ciuffo G. (1907), Innesto positivo con filtrato di veruca vulgare, Giorn. Ital. Delle Malat. Venere e delle Pelle;
9. Cooper GM. (1990), Oncogenes, 2nd edition, Jones and Bartelett Publ., Sudbury, MA, USA, pp. 21-65
10. Covic M, Ştefănescu D, Sandovici I (sub redacţia). (2004), Genetica medicală, Ed. Polirom, Iaşi-Bucureşti
11. Epstein AM, Achong BG, Barr Y. (1970), Virus particles in cultured lymphoblasts from Burkitt’s lymphoma, The Lancet, 1964, 1, pp. 702-703
12. Friend C. (1956), The Isolation of a virus cousing a malignant disease of the hematopoietic system in adult swiss mice, Proc. Amer. Assoc. Cancer Res., 2, p. 106
13. Gavrilă L (sub redacţia). (2005), Genomica – un tratat despre genom, de la virusuri la om, vol. I-II, Ed. Enciclopedică, Bucureşti
14. Gross L. (1951), Spontaneous leukemia developing in C 3 H mice following inoculation in infancy with AK-leukemia extracts or AK embryos, Proc. Soc. Exper. Biol. Med., 76, pp. 27-32
15. Huebner RJ, Todaro GJ. (1969), Oncogenes of RNA tumor viruses as determinants of cancer, Proc. Natl. Acad. Sci. USA, 64, pp. 1087-1094
16. Kaplan CJ, Delpech M. (2007), Biologie moléculaire et médecine, 3e ed., Flammarion, Paris, pp. 488-503
17. Marek J. (1907), Multiple Nervenzundung (Polyneuritis) bei Huhnern, Dtsche Tierarzl. Wochensch., 27, p. 7
18. Martin GS. (1970), Rous Sarcoma Virus: a function required for the maintenance of the transformed state, Nature, 227,
pp. 1021-1023
19. Martin GS. (2004), The Road to Src, Oncogene, p. 7912
20. McFadyean J, Hobday F. (1898), Note on the experimental transmission of warts in the dog, J. Comp. Path. Ner., 11,
pp. 341-343
21. Trumper AP şi colab. (1977), Isolation of infectious EB virus from the epithelial tumor cells of nasopharyngeal carcinoma, Int. J. Cancer, 20, pp. 655-662
22. Varmus HE. (1989), Retroviruses and oncogenes, I, Nobel Lecture, 8 dec., Stockholm
23. Weinberg RA (editor). (1986), Oncogenes and the molecular origins of cancer, Cold. Spring Harbor, New York

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe