Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Urare de 1 Decembrie

Viața Medicală
Dr. Vlad STROESCU vineri, 3 decembrie 2021

Anul acesta, 1 Decembrie a picat în mijlocul unei perioade în care mulţi dintre noi am fost foarte ispitiţi să plecăm din ţară, definitiv.

shutterstock_2084381110Să începem din nou, proaspăt, într-un loc mai bun, unul în care să ni se dea voie să ne facem treaba fără să fim dispreţuiţi și temuţi de grupuri întregi de oameni care nu ne cunosc. Într-un loc care nu riscă să ia foc, la propriu, cu tot cu noi și pacienţii noștri în el.

Acum 12 ani am ales să rămân în România, dar îmi dau seama, privind înapoi, că această rămânere acasă a fost tot un fel de exil. Am rămas la periferie, un marginal într-o societate de marginali, multă vreme vorbind cu restul colegilor mei de foarte departe.

Chiar și când am hotărât să mă străduiesc să fac parte dintr-o comunitate medicală, să împărtășesc din ceea ce mă frământă și să ascult cât mai mult frământările colegilor mei, tot am păstrat o distanţă respectabilă.

Nu a fost doar vina sau alegerea mea: oricât de buni ar fi oamenii care alcătuiesc breasla noastră – și sunt mulţi atât de buni, după cum sunt și unii mai puţini buni –, în cultura noastră comunitară e săpată încă din facultate o frică soră cu moartea.

Un medic se teme de multe lucruri, de propriile greșeli cel mai adesea, dar nouă ne e frică și uneori nici nu mai știm deja de ce. Și cum medicina nu e deloc imună sau izolată de toanele societăţii mai mari, frica asta maladaptativă bântuie întreaga Românie, îmbrăcând forme ciudate, distopice, delirante.

Dacă e să construim din nou un adăpost, o casă în ţara noastră, nu neapărat una de care să fim mândri, dar măcar una în care să ne simţim în siguranţă, va trebui să ne aplecăm, fiecare dintre noi, asupra propriilor temeri absurde, provenite, fără îndoială, din nenumăratele răni istorice pe care le-am trăit sau moștenit.

E o treabă atât de grea și de delicată, încât e normal ca uneori să ne pierdem speranţa și să vrem să plecăm. Dar o parte din rănile astea ne vor urma. Și nu putem împrăștia distanţa sufletească dintre noi adăugând și mai multă distanţă, kilometrică.

Așa că urarea mea de ziua României, dincolo de sloganuri și de mituri istorice, e simplă. Vouă, nouă, celor care aţi fost anul acesta mai curajoși decât credeam sau speram că puteţi fi, vă doresc să fiţi și mai curajoși, și mai aproape unii de alţii!

Citiți și: Năravul, marele nostru dușman

Etichete: 1 decembrie ziua romaniei vlad stroescu romania

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.