Newsflash
ACTUALITATE Cultură Știri

Ce puteți vedea de 1 Decembrie la Muzeul Naţional de Istorie a României

de Florentina Ionescu - nov. 27 2024
Ce puteți vedea de 1 Decembrie la Muzeul Naţional de Istorie a României

Duminică, 1 decembrie, publicul este invitat la Muzeul Naţional de Istorie a României pentru a sărbători Ziua Naţională.

Cu această ocazie, vizitatorii vor fi întâmpinați cu o nouă micro-expoziţie, „Documentele Unirii”, dedicată momentului istoric din 1 decembrie 1918, şi cu un recital de muzică clasică Tre Mezzo, susţinut de către Artpulse, începând cu ora 12:00, în Sala Lapidarium. Muzeul va fi deschis pentru public conform programului obişnuit de vizitare, 09:00 – 17:00, iar accesul va fi gratuit.

Micro-expoziţia „Documentele Unirii” va cuprinde o selecţie de bunuri de patrimoniu fundamentale, legate de Unirea Transilvaniei cu România, aflate în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României, precum Albumul Marii Uniri, realizat de către fotograful Unirii, Samoilă Mârza, şi anume exemplarul dedicat lui Vasile Goldiş, artizan al Marii Unirii de la 1 decembrie 1918, se arată într-un comunicat de presă. 

Singurul fotograf care a imortalizat evenimentul istoric

Samoilă Mârza (1886-1867), fotograf de profesie, a fost recrutat şi a luptat în Armata Austro-Ungară în Marele Război. S-a întors acasă în satul Galţiu, comuna Sântimbru, Alba, cu puţine zile înainte de 1 Decembrie 1918 şi a participat alături de delegaţia satului său la Adunarea Naţională de la Alba Iulia, fiind singurul fotograf care a imortalizat în cinci clişee evenimentul istoric al proclamării Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu Regatul Român.

Vasile Goldiş (1862-1934) profesor, autor de manuale în limba română pentru românii din Transilvania, colaborator al ziarului „Tribuna” din Arad, publicaţie care a susţinut drepturile naţionale, fiind tribuna luptei românilor pentru drepturi şi apoi pentru unire; a fost deputat în Parlamentul de la Budapesta susţinând drepturile românilor timp de mai bine de un deceniu. A fost cel care a elaborat manifestele prin care poporul român îşi cerea drepturile: Către naţiunea română şi Către popoarele lumii. O voce cunoscută a luptei naţionale, Vasile Goldiş a negociat modalităţile de Unire cu guvernul român aflat la Iaşi şi a fost cel care a redactat parţial Rezoluţia Adunării de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, pe care a citit-o în faţa celor 100.000 de români prezenţi. A fost ales membru în Consiliul Dirigent al Transilvaniei în problema Cultelor şi Instrucţiunii Publice şi membru al delegaţiei care a adus Actul Unirii la Bucureşti şi i l-a prezentat regelui Ferdinand. 

Despre albumul Marii Uniri 

Albumul Marii Uniri are o istorie aparte, fiind realizat de Samoilă Mârza special pentru Vasile Goldiş, având pe copertă titlul de „Album”, numele lui Vasile Goldiş şi anul 1918. Câteva pagini au fost semnate de fruntaşul român, iar fotografia cu care se deschide albumul îi aparţine, având textul „Vasile Goldiş, ideologul Marii Uniri, şi Ioan Suciu, unul dintre principalii organizatori a Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia”.

Alături de album va fi expusă o brasardă tricoloră, păstrată împreună cu acesta, o fâşie de pânză albă, având cusută pe ea steagul tricolor pe care este inscripţionat cu cerneală anul „1918”, brasardă purtată la Adunarea Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, dar şi câteva credenţionale - delegaţii ale reprezentanţilor localităţilor în care se prevedea: 

„Drept-ce susnumiţii delegaţi sunt prin aceasta autorizaţi a lua parte cu vot decisiv la Marea Adunare Naţională Română ce se va convoca prin Consiliul Central Naţional Român, în numele tuturor românilor din acest cerc electoral şi la alte Mari Adunări Naţionale Române, cari eventual o să mai fie convocate în decursul anului acestuia ori în anul următori şi a contribui cu votul lor la deciderea asupra sorţii viitoare a neamului românesc din Transilvania, Ungaria şi Bănatul Timişan”.

Din sute de comune şi sate ale Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului, reprezentanţi ai organizaţiilor politice, bisericeşti, de femei, culturale şi profesionale au fost delegaţi să reprezinte localităţile lor, în fapt poporul român, la Alba Iulia, câteva din aceste acte vor fi expuse în cadrul micro-expoziţiei, însoţind Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, se mai arată în comunicatul publicat pe o rețea socială

Începând cu ora 12:00, în Sala Lapidarium, va avea loc recitalul de muzică clasică Tre Mezzo, susţinut de către Artpulse. Vor interpreta solistele Alexandra Dumitrache, Dumitriţa-Eudochia Siniţa, Theona Iurcovschi; La pian: Ioana Găină-Cojuharov, coordonator proiect; Direcţia de scenă: Daniel-Andrei Găină-Cojuharov.


Notă autor:

FOTO: https://www.facebook.com/MNIRoficial

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe