Newsflash
OPINII

Recunoașterea consultaţiei în recuperarea medicală

de Dr. Ioana Iftime - apr. 22 2022
Recunoașterea consultaţiei în recuperarea medicală

Decontarea consultaţiilor în recuperarea medicală probabil ar putea schimba felul în care este percepută această specialitate, comparativ cu celelalte.

fitoCa medic într-o clinică privată, care lucrează (și) în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), am o relaţie de tip ură-iubire cu „sistemul”. Acesta, pe de o parte, îţi dă posibilitatea să-ţi ajuţi pacienţii în modul cel mai eficient, cel puţin într-un oraș mic, dar, pe de altă parte, te supune unor torturi birocratice care cu greu pot să justifice sumele intrate în clinică la final de lună.

La începutul perioadei de contractări, atunci când toate chinurile cresc în număr, intensitate, diversitate și se concentrează într-o lună, ne dăm seama că vor fi schimbări. Noi, adică specialiștii de recuperare/reabilitare medicală, avem două contracte în loc de unul și norme noi de la 1 aprilie.
Fără glumă.

Așa că m-am apucat să aprofundez o lungă Hotărâre de Guvern și să fac faţă unui sistem informatic care, bineînţeles, a picat din prima zi. Dar, mai important de atât, am aflat că, până acum, pachetul de servicii medicale de bază nu cuprindea și consultaţiile făcute de noi.

Se făceau consultaţii, bineînţeles, dar erau asimilate celorlalte servicii ce ţin de recuperare, de la infiltraţii intraarticulare la masaj. Cu alte cuvinte, consultaţiile făcute de ceilalţi specialiști erau valorizate ca fiind un act medical în sine, pe când ale noastre erau o formalitate care preceda fizioterapia.

Nu este vorba de bani neapărat. Din punct de vedere financiar, nu cred că se va schimba dramatic suma care va ajunge în clinicile care au contract cu CAS. Dar, după îndelungi lupte ale reprezentanţilor noștri, specialitatea intră în rândul celorlalte, cel puţin în ochii CAS. E un pas mic, dar simbolic.

Reinventarea unei specialităţi

Recuperarea, reabilitarea, balneologia, fizioterapia sunt identităţi ale unei specialităţi care încearcă să se reinventeze pentru a-și contura mai clar domeniul de activitate, în acord cu ce înseamnă ea în Occident, fără a pierde lunga tradiţie în terapii fizicale și balneare specifice României.

Și asta într-un context în care specialităţile „mari” preiau deja ramuri ale recuperării, cum e cazul neurologilor, ortopezilor, reumatologilor, cardiologilor, care preferă să se ocupe de recuperarea pacienţilor proprii.
E de înţeles până la urmă.

Și noi prescriem un antibiotic sau un hipotensor pacienţilor noștri, când e nevoie. Specialităţile se intersectează și se suprapun mereu, iar punctul comun e pacientul, în complexitatea lui. Ceea ce individualizează specialiștii este segmentul de excelenţă și expertiză.

Nu se va băga nimeni peste neurochirurgul care operează pe creier, nefrologul care dirijează dializa, oftalmolog, ginecolog sau psihiatru. Și asta pentru că ce fac ei este foarte specific și depășește ceea ce înseamnă cultură generală medicală.

În cazul recuperării medicale, după ce ne hotărâm cum vrem să ne numim, ar trebui să ne stabilim foarte clar segmentele unde putem excela, pentru a ne câștiga definitiv locul pe banca „marilor” specialităţi. Dacă mi se permite o sugestie… și un vis, acesta ar fi conceptul de echipă multidisciplinară, cu prioritizarea terapiei durerii și tratarea holistică a sistemului locomotor.

Citiți și: Patronat medical

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe