Newsflash
ACTUALITATE Știri

Reabilitările de la Maternitatea Polizu, aproape de final

de Cristina GHIOCA - feb. 19 2025
Reabilitările de la Maternitatea Polizu, aproape de final

Lucrările de reabilitare și dotare a trei secții medicale din Maternitatea Polizu din București sunt aproape finalizate, anunță Salvați Copiii.

Costurile totale ale lucrărilor de reabilitare și dotare efectuate de Salvați Copiii la Maternitatea Polizu se ridică la peste 3.000.000 de Euro. Investiția a presupus atât intervenții majore legate de starea Secției de Terapie Intensivă, a Blocul Operator și a Secției Obstetrică Ginecologie 4, cât și dotarea acestor secții. Proiectul de modernizare  a inclus: refacerea instalațiilor electrice, termice și sanitare, a celor de gaze medicale, precum și a sistemelor de ventilație și climatizare, modernizarea sălilor de operație și înlocuirea echipamentelor medicale cu unele de ultimă generație. În prezent, lucrările se află pe ultima sută de metri, au anunțat reprezentanții Organizației, într-un comunicat de presă. 

„A fost o intervenție complexă, pe măsură ce lucrările au avansat, am descoperit nevoi noi și a trebuit  să identificăm prompt surse de finanțare, în așa fel încât secțiile vitale pentru tratarea cazurilor oncologice, precum și pentru nașterile complicate, care necesită aparatură medicală de ultimă generație, să poată fi redeschise cât mai repede și mai ales să poată oferi cea mai bună îngrijire medicală”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinta Organizației Salvați Copiii. 

Întrucât  Blocul Operator și secția ATI  nu au mai beneficiat de lucrări de modernizare complexe și complete de peste patru decenii, au fost necesare intervenții suplimentare față de planul inițial, se mai arată în comunicatul de presă. 

Pe lângă lucrările la aceste secții a fost necesară revizia sălii de operație din cadrul Centrului de excelență din Maternitatea Polizu – unde au fost relocate activitățile din cadrul Blocului Operator și a secției ATI – , precum și relocarea Unității de Transfuzii Sanguine (UTS). Totodată, s-au făcut noi dotări la Secția de Neonatologie. 

Mii de intervenții anual în cele trei secții

Anual, Maternitatea Polizu îngrijește aproximativ 3.000 de nou-născuți, dintre care 10-11% sunt prematuri, fiind și cazuri cu greutăți sub 1.200 g. În 2023, cel mai mic prematur care a supraviețuit cântărea doar 540 de grame la naștere. Studiile internaționale confirmă o corelație directă între dotările medicale și rata de supraviețuire a prematurilor, aceasta variind de la 10% în absența resurselor la peste 90% în unitățile bine echipate, cu acces la terapii avansate.

Totodată, medicii Maternității efectuează aproximativ 3.200 de intervenții în Blocul Operator, dintre care peste 1.200 sunt intervenții majore, cu un grad ridicat de complexitate. În Secția de Terapie Intensivă și Blocul Operator ajung anual aproximativ 5.000 de paciente pentru intervenții chirurgicale complexe, de la sarcinile cu risc crescut până la patologii din sfera oncologică.

În același timp, în secția Obstetrică-Ginecologie 4 (Septica) sunt tratate peste 2.200 de paciente, dintre care aproximativ 660 sunt transferate din alte secții ale spitalului, iar aproape o treime provin din mediul rural.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe