Societatea Română de Istoria Medicinei anunță cu profund regret vestea trecerii în neființă, la 11 septembrie 2017, a dr. Gheorghe Brătescu, figură marcantă a istoriei medicinei românești, membru titular al Academiei de Științe Medicale. Distins intelectual și un promotor neobosit al iatroistoriei, s-a născut la 16 iunie 1922, la Vălenii de Munte. Urmează Facultatea de Medicină din București (1941–1947) și ajunge extern prin concurs al spitalelor bucureștene (1944–1946). Din 1953, devine șeful Laboratorului de istoria medicinei din cadrul Centrului de organizare a ocrotirii sănătății și istoria medicinei (COOSIM), apoi ocupă funcția de cercetător științific principal în cadrul secției de istoria medicinei din Institutul de Igienă și Sănătate Publică (1959–1962, 1969-1986). În 1960 a obținut titlul de medic primar de sănătate publică, iar în 1966, la Cluj, pe cel de doctor în științele medicale, specialitatea istoria medicinei, îndrumătorul său la pregătirea doctoratului fiind profesorul Valeriu L. Bologa. A fost distins cu numeroase diplome de excelență pentru întreaga activitate din partea Societății Române de Istoria Medicinei și a făcut parte din numeroase societăți academice medicale naționale și internaționale. În cadrul Societății Române de Istoria Medicinii a fost membru al comitetului de conducere de la reînființarea acesteia (în 1961, cu întrerupere în perioada îndepărtării din postul de cercetător științific), vicepreședinte al comitetului național și președinte al comitetului din București (1977–1986).
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe