Newsflash
OPINII

O hotărâre nechibzuită

O hotărâre nechibzuită
     Primul-ministru a anunțat cu surle și trâmbițe hotărârea prin care de la 1 octombrie se vor mări salariile medicilor, dezlănțuind o adevărată furtună conflictuală între diversele categorii de bugetari, deoarece toate măririle de salarii ar trebui să fie făcute simultan, prin legea salarizării bugetarilor. Creșterea cu 25% a salariilor tuturor angajaților din spitale sporește considerabil diferențele dintre categoriile de angajați, în defavoarea celor cu lefuri mici, pentru care 25% nu înseamnă mare lucru, avantajându-i însă pe cei care pornesc de la o bază mult mai ridicată. Diferențele de salarii dintre cei doi poli de salarizare vor crește considerabil, contrar principiilor social-democrației. Medicii din spitalele militare, excesiv reprezentate în raport cu mica noastră armată de după desființarea stagiului militar obligatoriu, având și un plus de salariu asigurat de gradul din armată, vor fi cei mai mari beneficiari ai salarizării sporite cu 25%.
     Dacă luăm în calcul venitul unui profesor universitar din clinică, bine retribuit în comparație cu gradul imediat următor, cel de conferențiar, ca să nu mai vorbim de asistenți sau de șefi de lucrări, ei bine, toți aceștia primesc, pe lângă salariul corespunzător gradului didactic, și o normă clinică de 50%, respectiv jumătate din salariul unui medic primar. Această salarizare dublă a cadrelor didactice (din două surse, învățământ și sănătate), pentru același timp de lucru, de regulă de la 8 până la prânz, nu se întâlnește în nicio altă țară din Uniunea Europeană sau din America de Nord.
     În plus, afirmația că s-ar mări salariile medicilor, cum spune primul-ministru, este în bună măsură falsă, deoarece marea masă a medicilor, tocmai cei care duc greul asistenței medicale a populației – medicii de familie sau specialiștii din policlinici – nu sunt bugetari, ci muncesc din greu și consumă mai mult timp spre a-și asigura venituri mai mici decât cele ale medicilor din spitale. Acesta este și motivul pentru care tentația de a lucra într-un mare spital de stat (clinicile din București, de pildă) este foarte mare, de unde și șpăgile considerabile care se plătesc pentru a obține astfel de posturi. Este oare dispusă Casa Națională de Asigurări de Sănătate să crească valoarea punctului astfel încât veniturile diferitelor categorii de medici să devină comparabile?
     Normarea medicilor din clinicile universitare nu își află corespondent nicăieri în lume. La noi, un medic primar cu cea mai ridicată calificare are în îngrijire numai cinci paturi, la care îl ajută și rezidenții; numărul de paturi în UE sau în SUA, pentru același medic, este de patru-cinci ori mai mare. Aceasta este cauza pentru care marea majoritate a bugetului unei clinici merge către salariile medicilor – și, chiar și așa, fiecare în parte primește prea puțin. Marea reformă a sistemului american de sănătate (Obamacare) a cuprins și o reducere drastică a numărului medicilor din marile clinici universitare, cu mărirea considerabilă a normelor, astfel încât medicii nu părăsesc spitalul înainte de ora 17, adesea și mai târziu, astfel că este ca și exclusă posibilitatea ca un medic din clinică să mai lucreze și într-un cabinet privat. Or, la noi, plecarea din spital la vremea prânzului face lejeră această posibilitate. Cu excepția clinicilor chirurgicale, contravizita coordonată de șeful clinicii a devenit istorie – în fapt, se face doar pe hârtie și nu este controlată de nimeni.
     În clinicile americane medicul nu doarme în timpul gărzii, este permanent activ, supravegheat de camerele de luat vederi. Pentru americani, plata unor ore de somn este de neconceput. Gărzile de noapte sunt strict normate, atât ca linii de gardă, cât mai ales ca activitate, iar timpul este exploatat maximal – la fel cum nu poate dormi un mecanic de locomotivă sau un pilot de avion cu zbor nocturn. Este un alt mod de viață, se muncește mult mai mult, cu certitudine mai riguros, și se câștigă pe măsură.
     În cazul medicilor români, noua hotărâre de guvern defavorizează profund sistemul medicinii liberale, îndeosebi marea masă a medicilor de familie și a specialiștilor din teren, dezechilibrând încă și mai mult balanța dintre medicina preventivă, și așa aproape inexistentă, și cea curativă, practicată în marile clinici. Sporul de salariu acordat numai anumitor categorii de medici nu va diminua exodul medicilor și în niciun caz nu va ameliora calitatea actului medical și starea generală de sănătate a populației. Ar trebui alocate sume de bani tuturor medicilor din această țară, fără discriminare, pentru achiziționarea de sisteme de informare (calculatoare), o sumă anuală pentru participarea la congrese în străinătate și pentru procurarea tratatelor internaționale, pentru dotarea corespunzătoare a bibliotecilor medicale lăsate de izbeliște și alte măsuri asemănătoare menite să ridice standardul profesional.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe