Newsflash
OPINII

Nu mai înţeleg nimic

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - mar. 4 2022
Nu mai înţeleg nimic

De câteva zile presa duduie din nou despre un subiect nou și vechi: consumul de tutun. Astfel, am aflat că tutunul este cel mai mare contribuabil la PIB-ul ţării, cu 20 de miliarde de lei pe an.

image-from-rawpixel-id-329661-jpegSigur că nu este o invazie de nivelul celei din Ucraina, dar chiar și așa, rămâne un subiect care trebuie să inoculeze eșantionul de populaţie sensibil la această știre.

Astfel, am aflat că tutunul este cel mai mare contribuabil la PIB-ul ţării, cu 20 de miliarde de lei pe an. Aflăm chiar mai multe: statul român are multiple beneficii de la această industrie care contribuie pozitiv în toate domeniile (mare contribuabil, mare producător, mare exportator), suma reprezentând 13,5% din PNRR.

Pandemia nu a reușit să scadă nivelul acestei afaceri și nici nu a redus numărul de consumatori. Din contră, afacerea a crescut. Sunt într-un fel descumpănit.

Cred că este firesc să se vorbească așa de mult de un produs așa de „sănătos”, cu mulţi consumatori fidelizaţi, pe culori sau branduri. Mă întreb însă câte ţări din vest, nu din jocurile balcanice estice, își permit luxul și acceptă o astfel de afirmaţie venită de la o industrie care defilează în presă cu nonșalanţă, fără alte comentarii, fără alte semne de întrebare.

Probleme nediscutate

Ba mai mult, nimeni, dar absolut nimeni nu pune în discuţie care sunt costurile suportate de același stat român când e vorba de decese premature din cauza multiplelor afecţiuni induse de tutun, de nenumăratele zile de concedii ale celor suferinzi sau pensionarea prematură din aceleași cauze.

Ca să nu mai vorbim de incendii generate de ţigări uitate aprinse, de boli induse fumătorilor pasivi, școlarilor, de părinţi care fumează în casă sau de pierderile generate de diminuarea productivităţii prin repetate pauze de fumat.

Astea nu intră la pierderi, nu au niciun impact economic, sunt tot la „câștiguri”, dar într-o zonă care văd că nu interesează pe nimeni și care se cheamă: rată a mortalităţii crescută, mortalitate prematură, suferinţe familiale îndelungate, camere de gardă sau servicii sanitare supraaglomerate, presiune pe cadrele medicale etc.

„Succesul” de nedorit

Tot din presa de săptămâna aceasta aflu că suntem și competitivi în zona tutunului, pe locul al doilea, la egalitate cu Germania, și după Polonia. Sigur, aș fi preferat să fim competitivi în industrii care nu induc patologii, dar, din nou, acest subiect nu este abordat de autorităţi și nici de mass-media, pentru că este tabu.

Tot în această săptămână am aflat că există ţigări „sănătoase”, vândute oficial în magazine, și altele de contrabandă, care sunt mai puţin sănătoase, iar aici, foarte important, există o colaborare perfectă cu parteneri de mare nădejde din rândul industriei tutunului, alăturaţi unor
ONG-uri, unor instituţii internaţionale, Poliţiei române etc.

Toate acestea dovedesc preocuparea la fel de intensă a industriei tutunului pentru protecţia consumatorilor. Din nou, în aceste condiţii, sunt total nedumerit, cu atât mai mult cu cât am regăsit în sponsorizări de evenimente industria medicamentoasă alături de industria tutunului și nimeni nu pare a sesiza acest aspect; sau când remarc premieri de manageri pentru businessul lor în încercarea de a promova alternative „sănătoase” la tutunul convenţional.

Lupta împotriva fumatului, încotro?

Ce nu mai înţeleg este de ce niciun partid, în acest moment, nu mai are implicare efectiv în susţinerea luptei antifumat, de ce nu se mai reactualizează legea antifumat și de ce legea din 2016, practic, nu mai este controlată din punctul de vedere al aplicării în unităţile de deservire a populaţiei.

De aceea nu m-a mai mirat o scrisoare deschisă, primită de la un concetăţean din Reșiţa, care arăta că acolo, ca și în orașele mai mici, se fumează în toate spaţiile în care ar trebui să fie interzis, deoarece nu mai există controale, iar amenzile nu sunt la modă.

Dacă privești viaţa de noapte a Capitalei, așa cum apare ea pe reţelele sociale, observi că este un titlu de glorie să faci poze în baruri, discoteci cu un trabuc sau o ţigară în mână. Iar noi, în paralel, vrem să învingem cancerul printr-un proiect european cu bani mulţi de primit pentru idei inovatoare.

Sigur că există medicaţii noi, inovative, sigur că se pot face screeninguri de depistare pe boli (care nu sunt ieftine), dar oare tabagismul poate fi combătut doar prin broșuri? Educaţia unei populaţii care spune un mare DA! în susţinerea politicilor de reducere a consumului de tutun se poate realiza doar prin aceste mesaje pozitive ale industriei tutunului?

Nu mai înţeleg chiar nimic și nici nu-mi doresc să pricep ce se ascunde, de fapt, în spatele acestor non-acţiuni. Dar acum m-am mai liniștit și am înţeles totul perfect după ce am parcurs citatul lui
Khalil Gibran: „Nedumerirea este începutul cunoașterii”.

Citiți și: Sarea-n bucate și HTA

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe