Newsflash
OPINII

Nou document strategic pentru asistenţi și moașe

de Roxana HAINAGIU - ian. 7 2022
Nou document strategic pentru asistenţi și moașe

Biroul Regional pentru Europa al OMS a lansat, recent, Foaia de parcurs pentru îndrumarea implementării Direcţiilor strategice globale pentru profesiile de asistent medical și moașă.

384-felix-5696-aeDocumentul a fost elaborat de experţi din Centrele colaboratoare ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) și din cadrul Forumului European pentru Asociaţiile Naţionale de Asistenţi Medicali și Moașe. Foaia de parcurs a fost lansată oficial în cadrul unei sesiuni online, la data de 10 decembrie 2021.

Consiliul European al Asistenţilor Medicali este parte a Comitetului director pentru Foaia de parcurs. În cadrul webinarului, reprezentanţii Biroului Regional al OMS pentru Europa au reiterat rugămintea transmisă statelor de a furniza exemple de bună practică prin care să arate modul în care ţările au implementat și extins politici sustenabile de planificare a forţei de muncă.

Acţiuni în patru domenii

Documentul reflectă priorităţile Programului European de lucru al OMS, stabilind direcţii de acţiune în funcţie de cele patru domenii de interes ale Raportului 2021-2025 privind direcţiile strategice globale OMS pentru profesiile de asistent medical și moașă.

Cele patru domenii includ educaţia, locurile de muncă, leadershipul și furnizarea serviciilor de îngrijiri. Foaia de parcurs subliniază necesitatea stringentă de a poziţiona prioritar pe agenda politică investiţia în asistenţii medicali și moașe, recunoscând contribuţia lor esenţială la atingerea obiectivelor comune de sănătate și dezvoltare socială.

În special, statelor li se solicită să ia măsuri pentru: asigurarea unei cereri adecvate (locuri de muncă) în ceea ce privește furnizarea serviciilor de sănătate și alte priorităţi în materie de sănătate a populaţiei; consolidarea punerii în aplicare a Codului Global de practică al OMS, privind recrutarea internaţională a personalului din domeniul sănătăţii; atragerea, recrutarea și retenţia moașelor și asistenţilor medicali acolo unde este cea mai mare nevoie.

Documentul propune activităţi pentru statele membre ale regiunii europene a OMS și evidenţiază domeniile specifice de sprijin tehnic pe care Biroul Regional al OMS pentru Europa îl poate oferi.

Citiți și: Mesajul președintelui CMMB la început de an 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe