Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Mesajul președintelui CMMB la început de an

Viața Medicală
Prof. dr. Cătălina POIANĂ vineri, 7 ianuarie 2022

Gândurile noastre, dorinţele și așteptările merg, la fel ca pentru mare parte a populaţiei, către sănătate și către sistemul de sănătate, acum, în primele zile dintr-un nou an.

Dragi colegi medici din Bucureşti,
Stimată societate românească,

Toţi știm celebrele versuri ale poeziei „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”. Consider că din cauza provocărilor din perioada actuală, gândurile noastre, dorinţele și așteptările merg, la fel ca pentru mare parte a populaţiei, către sănătate și către sistemul de sănătate, acum, în primele zile dintr-un nou an. La începutul lui 2022, fiecare dintre noi ne gândim la ce va urma, la ce an vom avea, ce provocări trebuie să
depăşim.

Ce-i dorim noi, ca medici, sistemului medical sau sănătăţii românești în ansamblu? Îi dorim predictibilitate, îi dorim finanţare corespunzătoare, îi dorim politici şi strategii pe partea de susţinere a personalului medical, îi dorim măsuri pentru atragerea de noi medici şi alocarea de noi locuri de muncă în sistemul medical. Avem nevoie!

Îi dorim să ofere acces la servicii medicale în mod echitabil, atât pentru pacienţii cronici, cât şi pentru pacienţii COVID-19 sau cei care au o urgenţă. Îi dorim normalitate, acea normalitate pe care toţi o clamăm, dar vedem, din păcate, că nu o avem.

Îi dorim investiţii în infrastructura de spital, îi dorim să poată oferi condiţii cât mai bune pentru ca medicii de familie să-şi desfăşoare cât mai eficient activitatea, îi dorim să dezvolte medicina de ambulatoriu.

Dar pe lângă ceea ce dorim pentru sistemul de sănătate, începutul de an este și despre ceea ce îmi doresc mie, Cătălina Poiană, medic endocrinolog şi preşedinte al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti ( CMMB), un medic care de zeci de ani lucrează în sănătatea românească. Îmi doresc ca întreaga societate să înţeleagă că medicul şi pacientul reprezintă un întreg, că fiecare trebuie să se respecte reciproc.

Sunt multe de făcut în acest sistem, dar legătura de încredere ce trebuie să existe între medic și pacient, extrem de importantă – acolo unde s-a pierdut sau nu a existat –, trebuie să se reclădească, să se formeze! Iar acest lucru ţine de medic și de pacient! Deci, de fiecare dintre noi!

La Mulţi Ani cu sănătate tuturor!

Citiți și: Nou document strategic pentru asistenţi și moașe

Etichete: CMMB catalina poiana mesaj an nou covid-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC