Newsflash
OPINII

Moașele și sănătatea materno-infantilă

de Dr. Raluca BULEA - mai 31 2017
Moașele și sănătatea materno-infantilă
     Asociația Moașelor Independente (AMI) a organizat recent o conferință – „Accesul moașei la îmbunătățirea sănătății materno-infantile” – un bun prilej de dezbatere publică privind rolul moașelor în monitorizarea și îngrijirea sănătății femeii gravide și a nou-născutului. Programul conferinței a cuprins și discuții privind activitatea pe care acest grup profesional o poate desfășura în prezent, raportată la tipurile de servicii pe care ar putea să le ofere dincolo de sala de nașteri, pe toată durata sarcinii și lăuziei, pornind de la modele similare din străinătate.
     Integrate în prezent în Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, moașele licențiate se află frecvent în situația de a nu putea oferi serviciile de sănătate pentru care s-au pregătit, în mod independent de spital și de prezența unui medic. Legislația actuală prevede că moașa acordă îngrijiri de sănătate, nu servicii medicale decontate de casele de asigurări de sănătate, după cum a subliniat dr. Petronela Stoian, consilier superior în Ministerul Sănătății. Aceasta a mai adăugat că este necesar ca moașa să fie inclusă în grupul de asistență medicală comunitară.
     Despre faptul că moașa ar putea înclina balanța nașterilor înspre nașterea naturală în defavoarea operației cezariene – în plus față de oferirea unei consilieri de calitate legate de schimbările presupuse de sarcină, nutriția mamei, integrarea și îngrijirea în familie a nou-născutului și alăptare – au adus mărturie atât dr. Nicoleta Manu, reprezentant ANMCS, cât și invitatele din străinătate. Lesley Page, președinta Colegiului regal al moașelor din Marea Britanie, a insistat asupra faptului că beneficiile aduse de o activitate sistematică a moașelor în urmărirea gravidei sunt susținute de criterii științifice, după principiile medicinii bazate pe dovezi, atât referitor la sănătatea fizică și emoțională a mamei și copilului și a familiei ca întreg, cât și în ceea ce privește costurile legate de îngrijirile medicale. Prof. dr. Sandra Morano, obstetrician-ginecolog la Universitatea din Genova, a întărit aceste afirmații și din perspectiva medicului provenind dintr-o țară unde, la fel ca în România, există un procent foarte mare de cezariene. În încercarea de a face o schimbare, Sandra Morano a inițiat proiectul OptiBirth, de creare a unor centre de naștere în cele mai importante zone ale Italiei.
     Și specialiștii români susțin necesitatea intervențiilor menite să readucă nașterea pe făgașul natural, precum prof. dr. Dimitrie Nanu, fondator și cadru didactic la Facultatea de Moașe și Asistență Medicală din cadrul UMF „Carol Davila” București, prezent la dezbatere. În aceeași direcție, intervenția prof. dr. Vlad Tică de la Facultatea de Medicină a Universității „Ovidius” Constanța a arătat că sarcina și nașterea fiziologică trebuie să revină moașei. Cea patologică, cu risc crescut, este responsabilitatea specialistului de obstetrică-ginecologie, iar zona intermediară –  colaborării între obstetrician și moașă. Referitor la activitatea AMI, acesta a subliniat că este necesară recunoașterea legislativă și posibilitatea obținerii dreptului de liberă practică, existența unui corp profesional și posibilitatea formării profesionale, în contextul în care multe din facultățile de moașe din țară și-au încetat activitatea din lipsă de solicitări.
    Subiectul legat de formare, care, în cazul moașelor, trebuie să includă și practică efectivă, a fost abordat și de Irina Popescu, vicepreședinte AMI. Ea a evidențiat posibilitățile limitate ca această practică să fie făcută corect, inclusiv asistarea nașterii naturale, de multe ori studentele având ocazia să vadă doar operații cezariene. Concluzia dezbaterii a fost că schimbarea e necesară, deși va necesita timp. Prin implicarea susținută a organizațiilor profesionale și beneficiind de sprijinul societății civile și al autorităților, aceasta se poate înfăptui.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe