Newsflash
OPINII

De ce ne mai mirăm?

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - sept. 22 2017
De ce ne mai mirăm?
     De la o vreme ne tot mirăm: se miră ziariștii, se miră televiziunile, se miră publicul. „Harvey”, ca un blestem, sau ca o pedeapsă demiurgică, după refuzul lui Trump de a reînnoi semnătura pe tratatul de la Kyoto, a lovit Texasul. Americanii se miră că deși au luat măsuri din timp, au murit oameni și au uitat de dramele post Catrina în New Orleans. Îi imităm pe americani și construim mall-uri în centrul orașului (în condițiile în care acolo unde s-au născut, în SUA, ele dispar) și ne mirăm că „mollomania” nu-i mai încurajează pe români să caute natura. Deșertificăm România, braconăm în păduri și ne mirăm că ploile atunci când sunt antrenează case și localități la vale. Urșii noștri sunt vedete în seriale britanice, unde sunt mediatizați cu aparițiile „la vedere” în fața camerelor de luat vederi, pe lângă orașe, spre mirarea străinilor care nu știu că le-am distrus și înjumătățit ecosistemul fără teamă de viitor.
     Am ras ani la rând arborii de-a lungul drumurilor și acum căutăm cu disperare răcoarea umbroasă a copacilor în arșița zilei. Deschidem „Transalpina”, sfărâmăm inima munților și ne mirăm când în parcări găsim munți de peturi, hârtii și alte mizerii umane. Am distrus de zeci de ani și nu refacem rețeaua de irigații și așteptăm mila cerească arătându-ne surprinși că nu plouă suficient. Nu facem autostrăzi decât pe hârtie și avem în fiecare zi știri cu accidente îngrozitoare, cu morți și răniți. Facem săli de sport în sate unde nu mai sunt decât bătrânii. Lăsăm femeile să lucreze câmpul și suntem surprinși să vedem țăranii în plină zi la birtul din sat zăcând toată ziua. A dispărut industria, agricultura este lăsată la mila vremurilor, iar străinii au ajuns să facă reguli noi la noi. Umplem revistele de „can-can” sau emisiuni de mare audiență cu vedete de doi bani, care dacă nu ar fi popularizate nici nu ar exista.
     Am închis spitalele de buzunar din micile orașe, că ar fi constatat Uniunea Europeană că sunt nefuncționale și la câțiva ani după aceea ne mirăm că nu le mai putem reînființa, că nu mai vine nimeni să se reangajeze. În plus, clădirile ruinate, fără geamuri, devalizate nu mai miră niciun trecător. Negociem de ani de zile mărirea salariilor personalului medical și în acest timp țara pierde în fiecare zi forță de muncă în halate albe. Pacienții confundă spitalele cu ambulatoriile, care practic sunt văduvite de medici și asistente și vin în weekend pentru consultații la unitățile spitalicești aglomerând serviciile.
     Ne mirăm că oamenii nu se vaccinează, dar nu ne mirăm când ascultăm tot felul de opinii de la persoane fără pregătire medicală care își dau cu părerea despre acest lucru. Suntem fericiți că avem servicii private care se înmulțesc rapid, dar nu ne surprinde că medicii aceia, reveniți în țară în aceste servicii, aveau salariile în Occident la mare distanță de ceea ce plătește tradițional sistemul sanitar românesc. Am înființat servicii de descarcerare, de urgență, SMURD performant, dar ne mirăm când pacientul ajunge în serviciul de terapie intensivă pentru că nu se găsește un ventilator când trebuie să se facă intervenții speciale. Nimeni nu se mai întreabă de ce în spitalul X sau ambulatoriul Y din județele sărace, dacă un medic intră în concediu, pacientul disperat vine în Capitală să fie asistat. Am înființat în spitale un sistem de licitații diabolic pentru orice achiziție, de la „cuie” până la tomografe computerizate, dar nu încercăm să corectăm ceea ce nu funcționează, de la rupturile de stoc prin neîncadrarea în perioada de licitație, până la contestațiile care întârzie inimaginabil de mult totul.
     Suntem citați tot timpul la negativ în statisticile medicale internaționale fie că suntem la un pol sau altul, dar atunci când apare ceva pozitiv și suntem nominalizați, lucrurile nu țin decât câteva ore capul de afiș al știrilor. De fapt, românul nu se mai miră la câte „breaking news”-uri i se toarnă pe gât cu emfază în fiecare zi pe toate canalele de știri, chiar dacă uneori acestea sunt false. Și atunci ar fi o mare mirare să auzi și scuzele de rigoare care, de fapt, sunt tardive și se uită întotdeauna.
     Se șifonează bani serioși în sistemul sanitar, dar medicii sunt vinovați și puși la zid permanent. Promitem că facem spitale regionale, județene, orășenești, dar întotdeauna apar ulterior alte priorități și există explicații pentru nerealizarea lor. Monitorul Oficial s-a umplut de completări legislative, spitalele se încarcă în ordine interne venite zilnic dar „măria sa pacientul” își face propriile regulile – fumat în salon, înjurat personalul, internări adesea ca la hotel și transformarea medicului, asistentelor și infirmierelor în sclavi. Facem legi de susținere a luptei antifumat și ulterior umblăm pe străzi și popularizăm unilateral opinii ale fumătorilor, fără a asculta vocea celor mulțumiți că această lege chiar funcționează.
     Nu pot să nu mă întreb în acest context dacă românii nu au obosit să se mire. Oare care este opusul acestei porniri? Indiferența, indolența, acceptanța?! Sigur că un răspuns ar putea veni dintr-un proverb românesc: „A fi mare, nu-i mirare. A fi om, e lucru mare”. Cred că nici Papa Ioan Paul al II-lea nu era departe de adevăr când spunea: „Oamenii sunt ca vinurile. Cu timpul, fie devin mai buni, fie se transformă în oțet”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe