Newsflash
OPINII

D’ale lui Carnegie pentru BAC

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - ian. 27 2023
D’ale lui Carnegie pentru BAC

Cum se cheamă atunci când ţi-ai construit o realitate paralelă și îi atragi în ea pe cei cu mintea în formare, pretinzând că îi ajuţi să obţină „rezultate”?

Că singur, până astăzi, / Din plumb făcut-ai aur.(Alexandru Macedonski)

 

Mă tot întreb, de la an la an, cum de ajung studenţii mediciniști să se uite înspre mine într-un mutism prelung atunci când îi invit să comenteze un fragment dintr-un text sau când le propun temele pentru portofoliu, la seminarele de Istoria medicinei.

PT RICHARD

Îmi amintesc de unele dialoguri din vremea când primeam pacienţi la Camera de gardă Chirurgie, la Spitalul „Anton Cincu” din Tecuci. Eram faţă în faţă cu pacientul și, la un moment dat, îl întrebam de ce a venit la spital. Aproape-mi mușcam limba când auzeam răspunsul: „Cine, eu?”.

După câteva minute, asistenta îl chestiona cu privire la datele personale. „Cum vă cheamă?” „Pe mine?” „Aveţi buletin?” „Buletinul meu?”. Cam asta îmi transmite înfăţișarea studenţilor din anul I. Chipeși și ferchezuiţi, dar cu expresia copilului temător că-l vei descoperi că a mâncat și celelalte bomboane din bradul de Crăciun.

„Secrete pentru a înţelege și memora logic”

Explicaţia pentru neimplicarea în conversaţie și neînţelegerea unor enunţuri mi-a fost oferită recent, când, din întâmplare, am dat peste câteva materiale video destinate instruirii elevilor pentru examenul naţional de bacalaureat – proba Limba și literatura română.

FilipŻ ȘerLăv, master Psiholog și coach de activare Infinit Umană, după cum se descrie pe canalul său de YouTube, cont creat „pentru toţi oamenii ce vor maximum de la viaţă: maximum de fericire, maximum de succes, maximum de iubire, maximum din tine”, oferă cursuri și ateliere „de activare Infinit Uman pentru ca împreună să creștem și să producem un impact pozitiv și durabil în lume”.

Elevilor dornici să se vadă în etapa în care își pot depune dosarele la universităţile de medicină și farmacie din România le oferă ponturi și bonusuri pentru a avea succes la BAC.

Primul video pe care l-am parcurs are următoarea descriere: „Acest masterclass exclusiv îţi va dezvălui secrete pentru a înţelege și memora logic eseul din poezia «Plumb» de George Bacovia”/ „Niciun profesor și la nicio meditaţie nu vei afla asta...”/ „Ia notiţe și hai să iei nota 10 la română!”/ „Succes și ţine minte: fii tu: folosește-ţi puterea infinită!”.

Începe, după, evident, partea corporatist-mobilizatoare: „E o poezie tristă și mie îmi amintește de melodia aceasta: «Supărat sunt, Doamne, iar/ Stau în cârciumă să-mi înec amarul/ Beau și te aștept până la zi». Când aud melodia și când citesc poezia... efectiv îmi vine în minte Bacovia și îmi vine în minte acel sentiment de tristeţe”.

Și, brusc, apare pe ecran, cu aspectul său hipiot, își pocnește palmele și strigă: „Super Campioni! Între timp vreau să-mi menţin energia!!!”. După alte șabloane începe să prezinte cunoștinţe preliminare, conform solicitărilor ministeriale: anul publicării, gen, curent. Amintește că „Plumb” a fost publicată în 1916.

Dar se pune o întrebare: „Cum reţii anul 1900? Clar, e o poezie care e după 1800, pe scurt și șaisprezecele care e anul în care a intrat România în Primul Război Mondial. Ca să reţii mult mai ușor! Și, gândește-te, că n-are cum să fie 1800, pentru că singura poezie pe care o ai de la 1800 este «Floare albastră»”.

Vine și explicaţia simbolismului: „Dacă un lucru se-nţelege, hai să-l facem să nu se-nţeleagă! Să-i dăm o simbolistică pe care doar cei iniţiaţi o înţelegeau. Când citești o poezie romantică înţelegi ideea de bază. Dacă citești o poezie simbolistică intri mult mai mult în ceaţă”.

Mixând cuvinte și încercând să pară cult și cool, hipsterul-video-meditator îi întreabă pe cei aflaţi online: „Tu ce-ai fi făcut dacă ai fi fost Baco?”. Baco l-a numit, ca să fie în spirit cu ei, pe Bacovia. Răspunsuri diverse, prin comentarii scrise, de la urmăritori. Urmează o recapitulare, prin joc, folosind platforma Kahoot!, cu întrebări și răspunsuri nătângi și, la final, îmboldiri asemănătoare începutului de „masterclass” bacovian.

De la Baco la Sadoveanu

Cel de-al doilea video, intitulat „«Baltagul – eseu ușor Bacalaureat 2022”, are următoarea descriere (selectiv): „Stop învăţământului din cărţi! Nu funcţionează! Ai nevoie de superlecţii de nota 10!”/ „Siguranţa notei dorite e aici! Nota dorită = BAC infinit!”.

Grafică și entuziasm și, după o scurtă introducere, comună tuturor materialelor sale video, lansează întrebarea: „E musai să reţii următorul lucru: să spui anul în care a fost publicat și totodată să spui elementul ăsta de surpriză – a fost scris în doar 17 zile! De ce crezi că se grăbea atât de mult? 17 zile, frate! Poate că pleca la vânat, hă?!”.

Și arată o fotografie înfăţișându-l pe Sadoveanu cu arma de vânătoare, suprapus pe grafica unui camion roșu stilizat. „Ia uite-l pe Sadoveanu! Tu de ce crezi că se grăbea? Ce motiv, ce scuză avea, sau... nu știu, poate și-a propus el.” Și, un răspuns de la o voce de băiat: „Pierdea autobuzul!”, urmat de chicoteala lui FilipŻ ȘerLăv, care îl completează: „Era ca un curier. Voia să ajungă cât mai repede la destinaţie și să publice cât mai repede. Pentru a inspira”.

Și aici mă opresc. Să expir. Nu știu alţii cum sunt, dar pe mine m-au convins. Studenţii, vreau să spun. Au urmat întocmai îndemnurile unora ca acesta despre care am scris, sau ale doamnelor de la TeleBAC Online, sobre și coafate, pătrunse de lirica lui Blaga până la Bacău și retur, și mai dihai ca aceia din lumea aspră din „Baltagul”.

Citiți și: Mi-aș dori să îl am ca student...

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe