Newsflash
OPINII

Caruselul orfanilor

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - dec. 23 2022
Caruselul orfanilor

Recunosc, rezonez la toate textele în care se face vorbire despre orfani. Că, vorba aia: ban la ban și orfan la orfan!

Din vremea când lucram la volumele despre implicarea medicilor în Marele Război, mi-au rămas în minte o imagine și eticheta sa textuală: „Cel mai tânăr voluntar: Hans von Minning, de 15 ani, orfan de mamă, urmează războiu pe tatăl său, în garda prusiană” („Cronica evenimentelor anului de sânge 1917 redactată de Ion Gorun”, Războiul popoarelor, nr. 5, p. 77).

Propunere ilustratie 2

Cine știe oare ce soartă a avut acel tânăr? Câţi orfani n-a înghiţit războiul și câţi au rămas orfani după groaznicul măcel mondial? O lume clădită de văduve și de orfani. Istoriografia ardeleană marchează sau abia le-a încrestat numele unora dintre ei, precum Constantin Romanu Vivu, Ionel Mocioni de Foen, Ștefan Cicio-Pop, Francisc Hossu-Longin sau Filon V. Tat. Nume importante, dar aici îi aduc în discuţie ca orfani ce au răzbătut și s-au impus în viaţă.

Câte dintre filmele pe care le privim astăzi și câte dintre romanele ori biografiile pe care le răsfoim nu impun dintru început ideea că ne vom adânci într-o naraţiune transformaţională?!

Scurta și mobilizatoarea istorie a filantropului Dinu Dâmbeanu, fostul orfan Dinu Stănoiu, adoptat de moșierul Alecu Dâmbeanu din Stoenești după moartea tragică a unicului său fiu, e o scriere menită să mobilizeze, să ridice din genunchi sufletele copiilor deznădăjduiţi (Petre Dulfu, Povestea unui orfan, Imprimeriile „Independenţa”, București, 1933).

Licăriri de viaţă nouă

Ajunși în braţe străine, crescuţi de unchi, de rude sărmane sau de stat, nevoiţi să trudească, slujbași cu ziua, mulţi orfani au pierdut scânteia din priviri. Pentru mulţi, licăriri de viaţă nouă nu au mai apărut, însă despre unii s-a auzit că au răzbit.

Primisem o propunere de a depune un proiect – urgent – spre finanţare. Se întâmpla în urmă cu vreo trei ani. Primăria Iași acorda suport financiar și eu urma să finalizez cartea la care mă gândisem: „Efectul orfanului”.

Însă, atunci când am rostit titlul în preajma unei doamne coach, am fost mustrat pe loc. Ea vedea ca pe o nedesprindere a mea din „condiţia” de orfan. Oricât m-am muncit eu să argumentez, nicicum n-am convins-o că nu sunt apăsat de această condiţie, ci, din contră, sunt bucuros că am făcut limonadă din fructele acre ce mi-au fost oferite de soartă.

Junimistul Alexandru Lambrior, ajuns fără părinţi în copilărie, a fost luat și îngrijit de un unchi, până ce, ajuns bursier al statului la Liceul Internat din Iași, s-a întreţinut singur, „dând lecţiuni și preparând elevii cei slabi la deosebite obiecte de studiu”.

Ulterior, observat de cine trebuia, a fost recomandat pentru studii în străinătate și, curând, a devenit unul dintre profesorii iluștri ai școlii românești. Ftizia pulmonară l-a răpit lumii la 37 de ani pe acest dascăl devotat, ce încălzea inimile „pentru materia ce preda, pentru subiectul despre care scria sau vorbea”, ce „semăna iubire printre școlarii, amicii și profesorii săi”. A „lăsat în lipsă desăvârșită (...) o soţie și trei copii în vârsta cea mai fragedă” (Revista pentru istorie, archeologie și filologie, an. I, fasc. 2, 1883).

Evoluţii

Chiar dacă era un bărbat zdravăn, conu’ Mihai, în sufletul lui, tânjea după iubirea maternă. Scriind despre pierderea prietenului său, doctorul și scriitorul I.I. Mironescu, Sadoveanu inserează un pasaj în care îi simţi obida: „La Tazlău, (...) bătrâna doamnă Sofia, mama doctorului, îmbrăţișându-mă, m-a acceptat fecior, între ai săi, ca unul ce mă aflam orfan” (Prietenul nostru, doctorul Ion Mironescu, „Însemnări ieșene”, an. IV, nr. 9, 1939, p. 351).  Poate că și pe acest teritoriu s-au întâlnit creatorul „Dumbravei minunate”, părintele „copiliţei orfane și năcăjite”, Lizuca, și Grigore, orfanul ajuns universitar și creator al cunoscutei reviste de cultură, pomenită mai adineaori.

Ajuns la București, în faţa mediciniștilor, Grigore T. Popa rostea aceste vorbe: „Nu m-a stingherit niciodată faptul că m-am născut într-un mic sat din Moldova ca fiu al unor foarte mici răzeși. În copilăria mea am dus viaţă de ţăran, fără altă perspectivă momentană decât aceea a unuia menit să devină plugar în satul său. (...) În amintirea mea persistă până astăzi apăsarea lipsurilor de toate felurile și închiderea de orizont care părea că se face neîncetat” (Grigore T. Popa, Evoluţia unui om și evoluţia unei știinţe. Un fel de curriculum vitae, „Revista știinţelor medicale”, nr.11-12, 1942).

Am scris mereu ce am simţit. Adesea, cei care-mi lecturează textele spun că mă deschid prea mult dacă mă exprim atât de firesc. Ce alt exemplu le pot oferi decât cel al baronesei, protagonista romanului Sayei Lopez Ortega „Experta în seducţie”, care reflecta astfel: „Am de gând să-mi ascund furia și teama. O situaţie poate fi întotdeauna controlată atât timp cât emoţiile sunt stăpânite. În plus, etalarea slăbiciunilor nu a fost niciodată o soluţie, ci mai degrabă o modalitate bună de scufundare într-o mlaștină. Cei din jur se folosesc întotdeauna de defectele noastre pentru a ne distruge, așadar, de ce le-am scoate în evidenţă?” (Editura Trei, București, 2008, p. 197). Cine scoate – oase roade!

Citiți și: Poveste de Crăciun

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe