Newsflash
OPINII

Ce facem cu medicamentele expirate?

de Drd. Rareș Voroneanu - dec. 17 2021
Ce facem cu medicamentele expirate?

Medicamentele, cum bine se știe, au o dată de expirare imprimată pe cutie.

med expirateÎn ţara noastră s-a pus în dezbatere un proiect de lege prin care atât producătorii, cât și importatorii să fie obligaţi să finanţeze colectarea și eliminarea medicamentelor ce au depășit termenul de valabilitate.

Dar ce putem face, ca oameni simpli, cu medicamentele expirate pe care le-am uitat într-un dulap din sufragerie? Deși primul instinct este acela de a le arunca la gunoi, trebuie să știm că, din punct de vedere legal, avem obligaţia de a le duce la farmacie, pentru a fi distruse.

La nivelul Uniunii Europene, acest lucru se realizează prin incinerare, tehnologia din acest sector fiind dotată cu sisteme de filtrare, astfel încât mediul să nu fie afectat.

Tot legat de acest subiect, amintim o normă prevăzută de noul Cod Penal, respectiv, articolul 358, intitulat „Comercializarea de produse alterate”.

Potrivit acestuia, „vânzarea de medicamente, cunoscând că sunt contrafăcute, alterate ori cu perioada de valabilitate depășită, dacă sunt vătămătoare sănătăţii ori și-au pierdut în tot sau în parte eficienţa terapeutică, se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.

Practic, în mod indirect, putem trage concluzia că farmacistul, ori persoana care îl asistă, are obligaţia de a verifica termenul de valabilitate.
Dar cum poate dovedi un procuror că avem cunoștinţă de faptul că medicamentul este contrafăcut, alterat ori în afara perioadei de valabilitate?

Într-adevăr, nu este o sarcină ușoară, fiind necesară anexarea multor probe la dosar, dar toată neplăcerea poate fi evitată prin simpla verificare periodică a valabilităţii medicamentelor pe care le deţinem.

Pe plan european, problema legată de medicamentele expirate care poluează mediul înconjurător a fost ridicată încă din anul 2016. Astfel, conform legislaţiei europene, farmaciile au obligaţia de a ambala, eticheta și depozita aceste produse, ridicarea lor făcându-se de firme special
instruite în acest sens.

Citiți și: Consultul medical în cazul unui copil minor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe