Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Anul pandemiei prin ochii unui hematolog

Viața Medicală
Conf. dr. Horia BUMBEA vineri, 7 mai 2021

A trecut mai mult de un an de la începutul acestei nebunii care ne-a schimbat radical viaţa. Îmi amintesc că atunci când a început să se vorbească despre această „gripă”, nu știam ce ne așteaptă.

Nici unul dintre noi nu realiza că vom fi nevoiţi să ne distanţăm nu numai la locul de muncă, ci și în viaţa noastră socială, că vor trece sărbători importante pe care vom fi nevoiţi să le petrecem în casele noastre, în cerc restrâns, dar și că vom pierde colegi în acest an din cauza infecţiei cuSARS-CoV-2, că vor apărea spitale COVID, suport COVID, hibride... că vom folosi telemedicina, că vom folosi învăţământul online, chiar examenele online, că vor trece toate congresele în virtual.

hematology

Dar, mai mult, pare că toate eforturile medicale converg către noua boală mondială – s-au raportat variate combinaţii de infecţie COVID cu alte boli cronice sau acute, cu grade de severitate diferite, ca într-un puzzle.

Am învăţat împreună cu pacienţii cum să tratăm această boală, care nu încetează să ne surprindă cu noi tulpini de virus sau cu noi forme clinice. Dar ce ne-a frapat pe măsură ce se acumulau noi cazuri au fost modificările variate ale hemostazei, cu riscul crescut și complicaţiile trombotice variate, neobișnuite pentru o viroză respiratorie.

Chiar la început, acest risc crescut de tromboză a fost privit cu reticenţă, însă pe măsură ce experienţa creștea, au apărut recomandări, apoi ghiduri, pentru managementul corect al riscului trombotic al infecţiei COVID-19, în funcţie de profilul pacientului. Acum, tratamentul antitrombotic în cursul infecţiei și după infecţie este deja o rutină.

Și, când am învăţat mai bine cum să luptăm cu boala COVID-19, au apărut vaccinurile. Au venit ca o salvare, cu multe așteptări, și pare că lumea nu mai are răbdare ca să ajungă la rezultatul imunizării în masă.

Paradoxal însă, când ne așteptam să scăpăm de spectrul riscului crescut trombotic al infecţiei cu SARS-CoV-2, au apărut accidente trombotice la persoane vaccinate împotriva COVID-19 și... părea că o luăm de la început.

S-au analizat mecanismele, factorii de risc, s-au luat în calcul chiar măsuri preventive pentru complicaţiile trombotice postvaccinale, deși pot fi mecanisme diferite, uneori chiar imune, mai rar întâlnite în general.

Însă, pe de altă parte, nu trebuie să uităm că un asemenea proces de vaccinare contracronometru a unui număr atât de mare de oameni nu a fost experimentat niciodată, astfel încât și riscul de reacţii adverse este mult mai mare decât cel estimat.

Dar, nu pot să nu observ paradoxul acestui virus: de la infecţie până la vaccinare, nu scăpăm de riscul trombotic. Și nu trebuie să uităm totuși că accidentele trombotice sunt responsabile de unul din patru decese în populaţia generală.

Etichete: pandemie covid SARS–CoV–2 vaccin covid conf. dr. Horia Bumbea tratament covid risc trombotic tromboza factori de risc paradox

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC