Newsflash
Internaționale

OMS: variola maimuței este „o urgenţă sanitară globală”

de L. Budin - iul. 25 2022
OMS: variola maimuței este „o urgenţă sanitară globală”

OMS a declarat variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală - cel mai înalt nivel de alertă, după ce 16.000 de cazuri, dintre care cinci mortale, au fost raportate în 75 de ţări.

Decizia a fost anunţată în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva de către directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la două zile după ce un comitet de urgenţă al OMS format din experţi în această boală s-a reunit pentru a evalua epidemia şi implicaţiile acesteia asupra sănătăţii publice, precum şi oportunitatea declarării urgenţei sanitare. 

steag-oms
Sursă: Wikimedia Commons

 

Nivelul înalt de alertă obligă reţelele naţionale de sănătate să intensifice măsurile de prevenire, informează EFE și Agerpres.

Printre criteriile luate în considerare de OMS pentru a declara această urgenţă, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, se numără faptul că „virusul se transmite rapid în multe ţări în care nu au existat cazuri până acum”.

Şeful OMS a mai precizat că riscul de infectare cu variola maimuţei este ridicat în Europa, unde se înregistrează 80% din cazuri, el rămânând la un nivel moderat în toate celelalte regiuni, inclusiv în Africa, unde boala este endemică de zeci de ani.

Epidemia „este concentrată mai ales în rândul bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi, în special al celor cu parteneri multipli”, a mai spus directorul general al OMS. 

Asta înseamnă că este o epidemie care poate fi oprită cu ajutorul strategiilor potrivite în grupurile potrivite”, a subliniatTedros Adhanom Ghebreyesus, citat de dpa.

Măsurile luate trebuie să protejeze demnitatea şi drepturile omului din comunităţile afectate, deoarece, „stigmatizarea şi discriminarea pot fi la fel de periculoase ca orice virus”.

Variola maimuţei este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola umană, care a fost eradicată în 1980. Cu toate acestea, poate provoca decesul. Simptomele includ febră, erupţii cutanate extinse, leziuni ale pielii şi ganglioni limfatici umflaţi, după o perioadă de incubaţie de cinci până la 21 de zile.

OMS nu recomandă deocamdată vaccinarea în masă, scrie ageția Kyodo News.

Este pentru a şaptea oară când OMS declară o urgenţă internaţională (un mecanism iniţiat în 2005), după ce a făcut acest lucru pentru gripa A în 2009, Ebola în 2014 şi 2018, poliomielita în 2014, virusul Zika în 2017 şi coronavirusul COVID-19 în 2020, această urgenţă sanitară globală fiind încă în vigoare.

Declararea unei situaţii de urgenţă de sănătate publică de interes internaţional este cel mai înalt nivel de alertă al OMS, dar nu are consecinţe imediate. Acest nivel de alertă este declarat în situaţii „grave, bruşte, neobişnuite sau neaşteptate” şi care pot necesita „o acţiune internaţională coordonată”. 

Variola maimuței, noua provocare mondială

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe