Newsflash
Internaționale Știri

OMS elaborează un ghid pentru utilizarea IA în domeniul sănătăţii

de L. Budin - oct. 20 2023
OMS elaborează un ghid pentru utilizarea IA în domeniul sănătăţii

Inteligența artificială este foarte promițătoare în Sănătate, dar prezintă şi provocări serioase, inclusiv colectarea neetică a datelor, avertizează directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Inteligenţa artificială (IA) poate transforma tratamentele medicale, însă, fără o înțelegere a modului în care ea funcţionează, implementarea rapidă a programelor de sănătate digitală ar putea fi în detrimentul pacienţilor, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). 

Având în vedere o disponibilitate crescută a datelor din domeniul sanitar şi progresele rapide în tehnicile analitice - capacităţile de învăţare automată ale computerelor, bazate pe logică sau statistici – IA poate transforma sectorul sănătăţii”, a indicat OMS într-un document dedicat utilizării inteligenței artificiale, menit să ofere îndrumări autorităţilor publice.

IA poate îmbunătăți performanţele în privința studiilor clinice, diagnosticarea, stabilirea unui protocol de tratament, şi poate interveni prin a completa cunoştinţele şi competenţele medicale, susțin reprezentanții OMS, citați de AFP și Agerpres.

Spre exemplu, IA se dovedește utilă în absența specialiştilor în domeniul radiologiei, pentru interpretarea rezultatelor imagistice şi a imaginilor retiniene.

Cu toate acestea, a avertizat OMS, inteligența artificială este implementată rapid, uneori fără o înţelegere adecvată a modului în care funcţionează aceste tehnologii, „care pot aduce beneficii sau pot dăuna utilizatorilor”, fie că sunt pacienţi sau profesionişti.

Sistemele de IA aplicate în domeniul sanitar permit accesul la date personale, motiv pentru care este necesar un cadru legal solid pentru protejarea confidențialității, a subliniat OMS.

Inteligenţa artificială este foarte promiţătoare pentru sănătate, dar prezintă şi provocări serioase, inclusiv colectarea neetică a datelor, ameninţări la adresa securităţii cibernetice şi amplificarea părtinirii şi a dezinformării”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Nou ghid va ajuta ţările să reglementeze într-o manieră eficientă IA, să îi exploateze potenţialul, „fie că e vorba de tratamentul cancerelor, fie pentru depistarea tuberculozei, minimizând în acelaşi timp riscurile”, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Potrivit OMS, sistemele de IA depind de datele „de antrenament” pe care le folosesc pentru a învăţa, motiv pentru care o mai bună reglementare poate contribui la gestionarea riscurilor şi a pericolului de apariţie a unor părtiniri prezente în datele existente amplificate de IA.

Spre exemplu, poate fi dificil pentru modelele IA să reprezinte corect diversitatea populațiilor, ceea ce duce la părtinire, inexactităţi şi chiar la eşecuri”, arată OMS.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă în ghidul său o validare externă a datelor, evaluarea sistemelor pentru a evita erorile şi părtinirile, consimțământul pentru colectarea datelor personale şi colaborarea între autorităţile de reglementare, pacienți, guverne şi profesionişti din domeniul sanitar. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe