Newsflash
Cultură

Omagiu unui intelectual vizionar

de Dr. Raluca BULEA - feb. 17 2023
Omagiu unui intelectual vizionar

Spaţiile expunerii permanente ale Muzeului Naţional al Ţăranului Român s-au redeschis recent, după renovare și consolidare, cu o expoziţie-eveniment. Aceasta poate fi vizitată până la 21 mai 2023.

Spaţiile expunerii permanente ale Muzeului Naţional al Ţăranului Român s-au redeschis recent, după renovare și consolidare, cu o expoziţie-eveniment. Aceasta poate fi vizitată până la 21 mai 2023.

Expoziţia „Alexandru Tzigara-Samurcaș – Întemeietorul Muzeului Naţional” a fost organizată pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la nașterea acestui mare om de cultură, dar și pentru a marca șapte decenii de la trecerea sa la cele veșnice.

r1

Aceasta a fost gândită ca un omagiu colectiv pentru cel care și-a legat întreaga existenţă atât de crearea și organizarea Muzeului de Artă Naţională „Carol I” (numit cu drag de bucureșteni Muzeul de la Șosea), cât și de misiunea de a păstra ceea ce considera valoros din moștenirea
ancestrală a ţăranului român.

Format în Germania ca istoric de artă, Alexandru Tzigara-
Samurcaș s-a dedicat ulterior muzeologiei. Acest lucru se vede din scrierile sale, dar și din documentele ce stau mărturie modului cum a gândit atât organizarea colecţiilor, cât și construcţia clădirii care este și astăzi Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Mărturii din întreaga sa activitate

Vedem, în cadrul expoziţiei, exponate emblematice: obiecte de cult sau decorative, din lemn și ceramică; piese vestimentare; troiţe. Admirăm, de asemenea, numeroase fotografii realizate la toate pavilioanele internaţionale la care România a participat atât înainte de Primul Război Mondial, cât și în perioada interbelică.

Parcurgem apoi fotografii și schiţe ale clădirii muzeului, în diferitele etape ale edificării sale. Ne sunt supuse atenţiei și documente care atestă susţinerea și preţuirea de care s-a bucurat Alexandru Tzigara-Samurcaș din partea Casei Regale. El fost nu doar directorul Muzeului de Artă Naţională, ci și director al Fundaţiei Carol I, şi profesor de istoria artei şi estetică la Cernăuţi.

Avem apoi ocazia de a pătrunde în universul personal al celui omagiat, graţie contribuţiei nepoţilor săi, Maria și Tudor Berza. Toate, înainte de a ajunge la piesa de rezistenţă a expoziţiei, cea a cărei prezentare publică a adus în 1936 aprecieri entuziaste ale specialiștilor din Franţa și Germania: Casa Mogoș.

20230104_142518

Cumpărată în 1907 de la proprietarul ei, meșterul gorjean Antonie Mogoș, casa a fost reconstruită integral în muzeu, pentru a ilustra nu doar măiestria celui care a ridicat-o și a înfrumuseţat-o, ci și un întreg microcosmos de vieţuire rurală, cu ritmuri și reguli ce dăinuiau de secole.

Și dacă iniţial putea fi admirată doar pe dinafară, acum avem ocazia de a pătrunde, vizual, și în interior, din tindă până în pod, cuprinși de spiritul celui căruia îi datorăm această fericită întâlnire.

Citiți și: Cabaret la Odeon

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe