Un stil de viaţă echilibrat, alături de medicaţia specifică, poate preveni progresia stării de prediabet la cea de diabet zaharat tip 2.
Excesul de masă de grăsime ce corespunde unui indice de masă corporală (IMC) de peste 30 kg/m2, cum este definită obezitatea, nu reprezintă un fenomen nou. Tendinţele legate de greutate au fost urmărite în studii populaţionale încă din 1975. În schimb, ceea ce devine din ce în ce mai alarmant este creșterea prevalenţei obezităţii în aproape toate ţările.
În abordarea convenţională, obezitatea este privită ca o responsabilitate individuală, o balanţă între consum și cheltuiala energetică. Este tot mai clar că, pentru a reduce povara acestei boli cronice, este necesară acceptarea responsabilităţii ei colective, sociale. Un argument în favoarea acestei teorii este că promovarea scăderii în greutate prin programe dedicate în mediul preșcolar (2), școlar (3) sau la locul de muncă (4) poate conduce la creșterea calităţii vieţii și la îmbunătăţirea performanţei.
Sunt esenţiale astfel de programe, deoarece studiul PREDATORR a indicat o prevalenţă a obezităţii în România de 31,9% și a supraponderii de 34,7% (5). În populaţia pediatrică, aproape unul din patru copii avea obezitate conform criteriilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii la o analiză cross-secţională din perioada 2006-2015, cu o tendinţă stabilă pe parcursul anilor (6).
Tot în mod convenţional, obezitatea era privită în secolul trecut ca un simbol al frumuseţii, al bunăstării. Consecinţele acesteia, precum și conceptul de prediabet, au apărut abia în anii 1970, ca rezultat al unei înţelegeri mai bune a evoluţiei diabetului. De aceea, normele personale sau culturale, nivelul socioeconomic, marketingul alimentar, importanţa pe care o acordă sistemul medical obezităţii explică heterogenitatea crescută a prevalenţei (7).
Excesul ponderal și nivelul educaţional scăzut sunt predictori independenţi ai prediabetului (5). Conform ghidului Societăţii Române de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice, prediabetul este definit prin îndeplinirea unuia din următoarele criterii: a) glicemie venoasă à jeun între 100 și 124 mg/dl, cu referire la Ghidul Asociaţiei Americane a Diabetului (ADA), sau glicemie venoasă à jeun între 110 și 124 mg/dl, cu referire la valorile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii; b) test de toleranţă cu 75 g glucoză administrată oral cu proba glicemiei venoase la două ore între 140 și 199 mg/dl, respectiv c) hemoglobina glicozilată (HbA1c) între 5,7 și 6,5% (8).
Prefixul „pre” din cuvântul prediabet îi poate reduce din impact, conferind un caracter „benign”, însă în metaanaliza publicată de Cai et al. se pot observa consecinţele reale ale prediabetului: risc de mortalitate crescut atât în populaţia generală, cât și la cei cu boală cardiovasculară aterosclerotică preexistentă (9).
Prediabetul se asociază cu o creștere a insulinorezistenţei (IR) în mai multe organe, de la ţesutul adipos, ficat, mușchi scheletic, până la rinichi, creier și intestin subţire (10). Acumularea ţesutului adipos în exces conduce la creșterea oxidării lipidice și la eliberarea de acizi grași liberi (AGL) la nivel plasmatic. Acumularea AGL la nivel muscular și la nivel hepatic determină o scădere a clearence-ului hepatic al insulinei. Hiperinsulinismul prelungit va conduce la disfuncţie betacelulară, prediabet și, în final, la diabet zaharat tip 2.
Există două preocupări de actualitate ale consorţiilor știinţifice legate de patogenia obezităţii și prediabetului. Pe de o parte, o predispoziţie genetică la obezitate, care ar putea accelera mecanismul de mai sus, iar pe de altă parte, cercetarea microbiotei.
Factorii genetici care să explice diferenţele de IMC au fost mai puţin studiaţi. Pe de o parte, obezitatea monogenică este mult prea rară pentru a explica pandemia. Pe de altă parte, există multe locusuri genice asociate cu obezitatea care pot contribui la apariţia bolii. De aceea, progresele în acest domeniu au fost făcute după crearea unei infrastructuri precum biobăncile de ţesuturi. Acestea au permis unor autori să arate că un procentaj relativ mare din variaţia insulinorezistenţei (44%) este explicat de genele mitocondriale ale ţesutului adipos uman, procentajul de grăsime corporală și de tipul de celule adipoase (11). Prin urmare, obezitatea este un determinant al prediabetului.
Variabilitatea IMC este determinată și de interacţiunea gene-mediu sau gene-comportament. Cel mai bun exemplu pentru prima interacţiune este mediul intrauterin. Dieta din cursul sarcinii influenţează metilarea ADN-ului fetal, care se poate transmite mai departe altor generaţii (10). Interacţiunea gene-comportament este mai greu de demonstrat, dar un studiu ce a comparat purtătorii unui polimorfism cu risc ridicat pentru creșterea masei grase și ai genei legate de obezitate (FTO) a evidenţiat că aceștia erau mult mai responsivi la campaniile de marketing alimentar comparativ cu un lot de control (12).
Consorţiul MetaHIT a descris diferenţele în microbiota intestinală la pacienţii cu obezitate comparativ cu un lot normoponderal. Un sfert din populaţie a fost încadrată în grupul cu abundenţă redusă a bacteriilor intestinale, exprimată ca un număr redus de gene. Pentru acest grup a existat o asociere cu scăderea sensibilităţii la insulină, creșterea adipozităţii și statusul inflamator. Mai mult, la urmărirea timp de 10 ani, cei cu abundenţă redusă a bacteriilor au luat mai mult în greutate (13).
Progresia de la prediabet către diabetul zaharat tip 2 este mai rară faţă de regresia la statusul euglicemic (14). Ambele se asociază cu vârsta, IMC și IR. Prin urmare, intervenţia medical-nutriţională este prima etapă în modificarea progresiei, existând o serie de studii care să demonstreze acest fapt.
Printre ele, studiul Diabetes Prevention Program (DPP) a arătat că atât metforminul, cât și un stil de viaţă echilibrat pot fi cost-eficiente în prevenţia diabetului zaharat. În detaliu, intervenţia asupra stilului de viaţă a constat în: definirea clară a obiectivului de scădere în greutate (scădere de 7% în șase luni) și de activitate fizică (150 de minute pe săptămână), ședinţe individualizate de „lifestyle coaching”, crearea unui curriculum de bază pentru standardizarea intervenţiei (16 ședinţe cu tematică diferită legate de nutriţie), ședinţe supervizate de exerciţii fizice de două ori pe săptămână, program flexibil de menţinere și campanii de motivaţie, individualizare prin strategii de aderenţă („trusa” de rezolvare a problemelor și depășire a barierelor de scădere în greutate, incluzând materiale sportive sau vouchere de cumpărături), materiale create specific pentru mai multe etnii (15).
Obiectivul de reducere a 7% din greutate a fost ales pe baza studiilor anterioare, unde o scădere între 3,7 și 6,8 kg la pacienţii supraponderali a redus riscul de diabet cu 33% (16).
O altă abordare este implementarea dietei mediteraneene, cu sau fără restricţie calorică între 500 și 1000 kcal/zi, în funcţie de greutatea pacientului. Principiile sale sunt: aportul crescut de fructe, legume, nuci, cereale integrale, ulei de măsline, un consum moderat de pește, pui, dar și un consum redus de carne roșie și lactate (16).
Alţi factori alimentari pe care se pune accentul în recomandările nutriţionale, deoarece cresc riscul de dezvoltare a diabetului, sunt: reducerea aportului de băuturi carbogazoase îndulcite (17), reducerea alimentaţiei tip fast-food (18) și scăderea ingestiei de alcool (19).
Într-un material ulterior ne vom referi la medicaţia specifică.
Material preluat din volumul „Diabet zaharat 2023 – Focus pe obezitate”, editat de Viaţa Medicală.
Bibliografie
1. Government Office for Science. Foresight. Tackling obesities: future choices – project report. GOV.UKhttps://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/287937/ 07-1184x-tackling-obesities-future-choices-report.pdf
2. Ek, A., Delisle Nyström, C., Chirita-Emandi, A. et al. A randomized controlled trial for overweight and obesity in preschoolers: the More and Less Europe study - an intervention within the STOP project. BMC Public Health 19, 945 (2019). https://doi.org/10.1186/s12889-019-7161-y
3. Lee, R. L., Leung, C., Chen, H., Louie, L. H. T., Brown, M., Chen, J. L., Cheung, G., & Lee, P. H. (2017). The Impact of a School-Based Weight Management Program Involving Parents via mHealth for Overweight and Obese Children and Adolescents with Intellectual Disability: A Randomized Controlled Trial. International journal of environmental research and public health, 14(10), 1178. https://doi.org/10.3390/ijerph14101178
4. Barber J., Hillier S.E., Middleton G., Keegan R., Henderson H., Lavin J. Providing weight management via the workplace. Int. J. Work. Health Manag. 2015;8:230–243. doi: 10.1108/IJWHM-10-2014-0040
5. Popa, S., Moţa, M., Popa, A., Moţa, E., Serafinceanu, C., Guja, C., Catrinoiu, D., Hâncu, N., Lichiardopol, R., Bala, C., Popa, A., Roman, G., Radulian, G., Timar, R., & Mihai, B. (2016). Prevalence of overweight/obesity, abdominal obesity and metabolic syndrome and atypical cardiometabolic phenotypes in the adult Romanian population: PREDATORR study. Journal of endocrinological investigation, 39(9), 1045–1053. https://doi.org/10.1007/s40618-016-0470-4
6. Chirita-Emandi, A., Barbu, C. G., Cinteza, E. E., Chesaru, B. I., Gafencu, M., Mocanu, V., Pascanu, I. M., Tatar, S. A., Balgradean, M., Dobre, M., Fica, S. V., Ichim, G. E., Pop, R., & Puiu, M. (2016). Overweight and Underweight Prevalence Trends in Children from Romania - Pooled Analysis of Cross-Sectional Studies between 2006 and 2015. Obesity facts, 9(3), 206–220. https://doi.org/10.1159/000444173
7. Blüher M. Obesity: global epidemiology and pathogenesis. Nat Rev Endocrinol. 2019 May;15(5):288-298. doi: 10.1038/s41574-019-0176-8. PMID: 30814686
8. Ghidul de management al diabetului zaharat elaborat de Societatea Română de diabet, nutriție și boli metabolice, 2021
9. Cai, X., Zhang, Y., Li, M., Wu, J. H., Mai, L., Li, J., Yang, Y., Hu, Y., & Huang, Y. (2020). Association between prediabetes and risk of all cause mortality and cardiovascular disease: updated meta-analysis. BMJ (Clinical research ed.), 370, m2297. https://doi.org/10.1136/bmj.m2297
10. Sun, J., Liu, Z., Zhang, Z., Zeng, Z., & Kang, W. (2022). The Correlation of Prediabetes and Type 2 Diabetes With Adiposity in Adults. Frontiers in nutrition, 9, 818263. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.818263
11. Miao, Z., Alvarez, M., Ko, A., Bhagat, Y., Rahmani, E., Jew, B., Heinonen, S., Muñoz-Hernandez, L. L., Herrera-Hernandez, M., Aguilar-Salinas, C., Tusie-Luna, T., Mohlke, K. L., Laakso, M., Pietiläinen, K. H., Halperin, E., & Pajukanta, P. (2020). The causal effect of obesity on prediabetes and insulin resistance reveals the important role of adipose tissue in insulin resistance. PLoS genetics, 16(9), e1009018. https://doi.org/10.1371/journal.pgen.1009018
12. Gilbert-Diamond, D., Emond, J. A., Lansigan, R. K., Rapuano, K. M., Kelley, W. M., Heatherton, T. F., & Sargent, J. D. (2017). Television food advertisement exposure and FTO rs9939609 genotype in relation to excess consumption in children. International journal of obesity (2005), 41(1), 23–29. https://doi.org/10.1038/ijo.2016.163
13. Le Chatelier, E., Nielsen, T., Qin, J., Prifti, E., Hildebrand, F., Falony, G., Almeida, M., Arumugam, M., Batto, J. M., Kennedy, S., Leonard, P., Li, J., Burgdorf, K., Grarup, N., Jørgensen, T., Brandslund, I., Nielsen, H. B., Juncker, A. S., Bertalan, M., Levenez, F., … Pedersen, O. (2013). Richness of human gut microbiome correlates with metabolic markers. Nature, 500(7464), 541–546. https://doi.org/10.1038/nature12506
14. Lazo-Porras, M., Bernabe-Ortiz, A., Ruiz-Alejos, A., Smeeth, L., Gilman, R. H., Checkley, W., Málaga, G., & Miranda, J. J. (2020). Regression from prediabetes to normal glucose levels is more frequent than progression towards diabetes: The CRONICAS Cohort Study. Diabetes research and clinical practice, 163, 107829. https://doi.org/10.1016/j.diabres.2019.107829
15. The Diabetes Prevention Program (DPP) Research Group; The Diabetes Prevention Program (DPP): Description of lifestyle intervention. Diabetes Care 1 December 2002; 25 (12): 2165–2171. https://doi.org/10.2337/diacare.25.12.2165
16. D'Innocenzo, S., Biagi, C., & Lanari, M. (2019). Obesity and the Mediterranean Diet: A Review of Evidence of the Role and Sustainability of the Mediterranean Diet. Nutrients, 11(6), 1306. https://doi.org/10.3390/nu11061306
17. Vartanian, L. R., Schwartz, M. B., & Brownell, K. D. (2007). Effects of soft drink consumption on nutrition and health: a systematic review and meta-analysis. American journal of public health, 97(4), 667–675. https://doi.org/10.2105/AJPH.2005.083782
18. Bes-Rastrollo M, Sánchez-Villegas A, Gómez-Gracia E, Martínez JA, Pajares RM, Martínez-González MA. Predictors of weight gain in a Mediterranean cohort: the Seguimiento Universidad de Navarra Study 1. Am J Clin Nutr. 2006 Feb;83(2):362-70; quiz 394-5. doi: 10.1093/ajcn/83.2.362. PMID: 16469996
19. Traversy, G., & Chaput, J. P. (2015). Alcohol Consumption and Obesity: An Update. Current obesity reports, 4(1), 122–130. https://doi.org/10.1007/s13679-014-0129-4
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe