Newsflash
ACTUALITATE Știri

O româncă din trei suferă de anemie feriprivă

de Magdalena Tănăsescu - mar. 13 2024
O româncă din trei suferă de anemie feriprivă

Conform OMS, anemia apare la 36,5% dintre femeile însărcinate și la 29,6% din femeile cu vârste cuprinse între 15 și 49 ani care nu sunt însărcinate. Dintre acestea însă, jumătate suferă de anemie feriprivă.

Potrivit prof. dr. Radu Vlădăreanu, medic primar obstetrică și ginecologie, anemia feriprivă apare atunci când organismul nu poate produce suficientă hemoglobină, proteina din sânge responsabilă pentru transportul oxigenului către celulele corpului. 

 

„Multe femei suferă deja de anemie când rămân însărcinate. Sarcina este una dintre problemele cele mai mari atunci când o femeie suferă de anemie. Sigur că nu ne dorim intrarea în sarcină cu anemie, pentru că această anemie cu siguranță se va accentua. În timpul sarcinii sunt nevoi mult mai mari de fier în organism. Atât pentru mamă, cât și pentru copil”, a spus prof. dr. Radu Vlădăreanu, în cadrul seminarului online de educație în sănătate „Anemia și lipsa de Fier la femei”. 

 

Medicul a precizat, însă, că anemia feriprivă este o afecțiune tratabilă. Tratamentul include: suplimentarea cu fier, dar și cu vitamina C și vitamina B (pentru absorbția fierului în organism), modificări ale dietei - consumul alimentelor bogate în fier (carne roșie, legume cu frunze verzi, fasole și cereale fortificate cu fier). 

 

Diagnosticarea precoce este însă esențială. Afecțiunea poate fi depistată cu trei analize simple care sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate - hemoglobina, sideremia și feritina serică, se arată într-o postare a Crucii Roșii Române. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe