Newsflash
Internaționale

O nouă descoperire în lupta împotriva sclerozei laterale amiotrofice

de Dorina Novac - mai 1 2023
O nouă descoperire în lupta împotriva sclerozei laterale amiotrofice

Două noi studii realizate de cercetătorii de la Universitatea Queensland din Australia au descoperit o serie de dovezi care au potenţialul de a duce la dezvoltarea unor tratamente viabile şi, în cele din urmă, la vindecarea SLA.

Potrivit celor două studii publicate recent în revistele medicale Molecular Psychiatry şi Cellular and Molecular Life Sciences, cercetătorii australieni au identificat modificări biochimice la nivelul TDP-43, o proteină care este afectată de scleroza laterală amiotrofică (SLA), scrie Agerpres.

SLA

„TDP-43 este o proteină care există în fiecare celulă a corpului, dar ea este deosebit de importantă pentru sănătatea neuronilor motori, acele celule cerebrale care controlează mişcarea voluntară a muşchilor”, a declarat Adam Walker, coautor al ambelor studii şi cercetător la Brain Institute din cadrul Universităţii Queensland (UQ).

El a precizat că cele două studii au fost realizate pentru a examina felul în care proteinele TDP-43 devin disfuncţionale în interiorul neuronilor motori.

Citește și: Scleroza laterală amiotrofică

„Am descoperit că versiunile bolnave ale TDP-43 pot deteriora versiunile sănătoase ale proteinei, ceea ce poate crea un ciclu de disfuncţie şi de degenerare a proteinelor de-a lungul timpului. De asemenea, am descoperit că acele căi biochimice care controlează moartea neuronilor sunt activate mai devreme, chiar înainte ca simptomele de SLA să înceapă să apară. (...) Pentru a schimba cursul bolii, avem nevoie de medicamente farmaceutice care să prevină moartea neuronilor şi această disfuncţie a proteinei TDP-43”, a spus Adam Walker.

O tehnologie de inginerie genetică, denumită CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats / Grupuri de repetări scurte palindromice în ordine intercalată), a fost utilizată în timpul studiilor, permiţându-le cercetătorilor să „vadă” proteina TDP-43 în celule vii.

Sean Keating, un alt coautor al studiului şi doctorand la Brain Institute din cadrul Universităţii Queensland, a evidenţiat la rândul său faptul că pe măsură ce căile neuronale se schimbă odată cu evoluţia SLA, există posibilitatea ca diferitele faze ale bolii să necesite tratamente diferite.

„Acum tratăm şoareci modificaţi genetic pentru a avea SLA cu diferite medicamente farmaceutice, care vizează în mod specific cauzele ce stau la baza bolii şi care corectează mecanismul bolii”, a precizat Sean Keating.

Scopul este acela de a opri ciclul degenerativ al TDP-43 şi de a opri progresia bolii. Aceste cercetări îmbunătăţesc cunoştinţele medicale despre SLA, iar specialiştii din domeniul medical se aşteaptă ca ele să joace un rol important în lupta împotriva acestei maladii. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe