Bucureştiul va fi, în perioada următoare, gazda a două reuniuni organizate de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) în parteneriat cu importante organizaţii ştiinţifice internaţionale: Conferinţa IANR şi GCNN (4–7 aprilie) şi al doilea Congres European de Neuroreabilitare (27–29 iunie). Mai multe detalii despre cele două evenimente la care săptămânalul nostru este partener media ne oferă prof. dr. Dafin F. Mureşanu, preşedintele SSNN, în interviul realizat de dr. Aurel F. Marin.

"> Neurorestauratologie şi neuroreabilitare - Viața Medicală
Diverse

Neurorestauratologie şi neuroreabilitare

de Dr. Aurel F. MARIN - mar. 22 2013
Neurorestauratologie şi neuroreabilitare

Bucureştiul va fi, în perioada următoare, gazda a două reuniuni organizate de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) în parteneriat cu importante organizaţii ştiinţifice internaţionale: Conferinţa IANR şi GCNN (4–7 aprilie) şi al doilea Congres European de Neuroreabilitare (27–29 iunie). Mai multe detalii despre cele două evenimente la care săptămânalul nostru este partener media ne oferă prof. dr. Dafin F. Mureşanu, preşedintele SSNN, în interviul realizat de dr. Aurel F. Marin.

Anul acesta, Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) organizează, la Bucureşti, două importante reuniuni internaţionale.
Prima, în parteneriat cu Asociaţia Internaţională de Neurorestauratologie (IANR) şi cu Colegiul Global de Neuroprotecţie şi Neuroregenerare (GCNN) se va desfăşura în perioada 4–7 aprilie şi va fi orientată predominant către cercetarea fundamentală.
Abordarea clinică va fi caracteristica principală a congresului Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS), pe care SSNN îl va organiza între 27 şi 29 iunie, sub egida Federaţiei Mondiale de Neuroreabilitare. Mai multe detalii despre cele două congrese ne oferă prof. dr. Dafin F. Mureşanu, preşedintele SSNN şi al reuniunilor la care „Viaţa medicală“ va fi partener media principal.

 

   – Veţi organiza, anul acesta, două reuniuni internaţionale, ambele în baza parteneriatului dintre Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neurolasticităţii şi societăţi ştiinţifice internaţionale. Va fi, între 4 şi 7 aprilie 2013, la Bucureşti, a şasea conferinţă IANR şi a zecea conferinţă GCNN. Apoi, în perioada 27–29 iunie, tot Capitala va găzdui şi al doilea congres european de neuroreabilitare. Întâi, ce pregătiţi pentru conferinţa din aprilie?
   – Conferinţa este, în fapt, reuniunea anuală a grupurilor de cercetare care se ocupă de domeniile fundamental şi clinic, în aria de competenţă a neurorestauratologiei, a restauratologiei în general – pentru că sunt grupuri cu preocupări ce trec dincolo de neuroştiinţe: cardiologie, ortopedie-traumatologie etc. Neuro­restauratologia trebuie diferenţiată de neuroprotecţie sau de neuroregenerare; aceste concepte sunt mult legate de procesele endogene. Chiar dacă noi le abordăm farmacologic, în ultima perioadă, abordarea este similară celei endogene. În momentul în care, la nivelul sistemului nervos central, se produce o leziune, prima secvenţă este neuroprotecţia, urmată, la 48–72 de ore, de neuroregenerare. Componentele cele mai importante ale neuroregenerării sunt neurotroficitatea, neuroplasticitatea şi neurogeneza. Aceasta este, schematic, succesiunea proceselor. Structural, vorbim de neuroregenerare, iar funcţional – de neuroreabilitare. Toate aceste procese au la bază stimularea potenţialului endogen. Neurorestauratologia este o altă ramură a neuroştiinţelor, ce studiază efectele intro­ducerii în sistemul nervos a unor entităţi celulare nediferenţiate, auto- sau heterologe, în scop terapeutic, cu intenţia de a ameliora sau înlătura deficite neurologice complexe. Este vorba, mai specific, de implanturi cu celule ce pot fi sau nu ale subiectului. Termenul trebuie delimitat clar, deoarece de multe ori apare confuzia dintre restaurare şi regenerare. Restau­ratologia implică, deci, intervenţii externe, cu entităţi celulare.

IANR & GCNN

   – Ce va fi, deci, la Bucureşti?
   – La Bucureşti, va fi reuniunea anuală IANR. International Association of Neurorestoratology este o societate care adună sub umbrela ei atât grupuri de cercetare clinică şi fundamentală, care se ocupă de neuroregenerarea endogenă, cât şi grupuri preocupate de neurorestauratologie – tratamente cu celule progenitoare, celule-suşă. Geografic, e vorba de cercetători din SUA, China, India, Europa, dar şi zone emergente din America de Sud (Argentina) sau Orientul Mijlociu.
   – Vor fi şi grupuri din România?
   – Da, din ţara noastră avem o temă înrudită cu neurorestauratologia şi sperăm ca în timp să se demonstreze că aceasta este „veriga lipsă“: telocitele şi studiul dedicat acestor celule. Va fi un simpozion special, dedicat telocitelor ca entităţi de sprijin al celulelor (exo- sau endogene) implicate în regenerare.
   – Sunt şi grupuri româneşti preocupate de neurorestaurare, implicate în cercetări cu celule stem?
   – Date fiind problemele tehnice şi cele etice, la acest moment, aş putea spune că nu sunt multe grupuri româneşti care să se ocupe direct şi intens de cercetări de restauratologie cu celule stem, dar interesul şi calitatea cercetării sunt în creştere accelerată. Noi ne ocupăm mai mult de mecanismele endogene. Ca vicepreşedinte IANR, sunt responsabil de cercetările privind stimularea mecanismelor endogene de neuroregenerare. Trebuie explicat că şi restauratologia se adresează acestor mecanisme: nu s-a demonstrat că celulele progenitoare pe care încercăm să le introducem în sistemele afectate s-ar integra complet, stabilind direct circuite fizice; mai degrabă, se constată aşa-numitul efect de „by-stander“, de stimulare a proceselor endogene prin prezenţa structurilor celulare nediferenţiate. Numeroase cercetări din prezent vizează menţinerea viabilităţii celulelor introduse într-un mediu ostil, dat fiind că acestea, ajunse într-un creier cu patologie neurodegenerativă sunt afectate de acea patologie şi mor repede. Se cercetează cum pot fi ele menţinute viabile în medii ostile biologic, pentru a obţine efectul de „by-stander“ pe termen cât mai lung.

Cercetare fundamentală

   – La conferinţa de la Bucureşti, vor fi doar sesiuni de ştiinţă fundamentală sau vor exista şi sesiuni tematice cu aplicabilitate clinică, pe diverse specialităţi?
   – Programul este, desigur, dominat oarecum de partea fundamentală şi de noile rezultate şi opinii ale numeroaselor grupuri de cercetare în restauratologie. Vom avea însă şi secţiuni clinice, în care, în mod critic, vor fi prezentate rezultatele existente, menite să mai clarifice câteva din necunoscutele utilizării acestei resurse terapeutice. De altfel, se cunoaşte, există o inflaţie de companii care colectează sânge din cordonul ombilical, nişte verigi ce trebuie bine evaluate.
   – Veţi pune accentul şi pe medicina translaţională?
   – Desigur. Aş mai vrea să spun că vom acorda un spaţiu special ingineriei de ţesuturi şi organe. Este vorba de o importantă resursă terapeutică, de reconstruire a organului din surse biologice proprii.
   – Ne puteţi da câteva exemple de cercetători ce vor veni în aprilie, la Bucureşti?
   – Din ingineria tisulară, despre care tocmai am amintit, va veni grupul profesorului Raymund Horch, din Erlangen, pe care cititorii dv. deja îl cunosc, el participând anul trecut, la Congresul Societăţii Internaţionale de Medicină Adaptativă (ISAM). Ar trebui apoi să menţionăm grupul profesorului Hongyun Huang, printre primii din lume care au comunicat experienţe clinice în terapii cu celule stem la bolnavi cu patologie neurologică; grupul său a fost, la început, unul controversat...
   – Voiam să vă întreb dacă nu sunt unele probleme etice în aplicaţiile clinice.
   – Se pare că – în parte cel puţin – au fost surmontate, depinde şi de legislaţia fiecărui stat. Oricum, China are experienţa clinică cea mai bogată, la ora actuală, mai ales că, în urma unor măsuri legislative, în alte zone ale lumii, cercetarea a fost încetinită sau chiar oprită.
– Cum a fost cazul cu finanţarea cercetărilor din SUA, în timpul lui G. W. Bush.
– Exact. Aş menţiona apoi grupurile mari din SUA – Milan Dimitrijevic, un pionier al dome­niului, Michael Chopp, William Slikker. Vor mai fi, într-o scurtă enumerare, cercetători importanţi din Canada, Italia, Germania, Rusia, Iordania, Argentina, Iran, Grecia...
– Conferinţa de la Bucureşti va fi organizată şi împreună cu Global College of Neuroprotection & Neuroregeneration, un alt partener tradiţional al societăţii pe care o conduceţi. Cum se va vedea GCNN la această reuniune?
– GCNN se va vedea prin participanţii ei tradiţionali. Multă vreme, noi am organizat conferinţe împreună; cea de la Bucureşti nu va face excepţie, dar ni se va alătura şi IANR. Cred că vom menţine acest parteneriat, trans­format din duet în trio, mai exact în „triunghi de forţe“. Practic, pro­gramul reuniunii din aprilie nu va fi „fracturat“, ci unitar, cu contribuţii din partea tuturor celor trei societăţi ştiinţifice organizatoare – IANR, GCNN şi SSNN.

Ne lipseşte comunicarea

   – Pentru publicul internaţional, lucrurile sunt destul de clare. În România însă, cui vă adresaţi cu această conferinţă? Cine aţi vrea să participe?
   – E foarte important ca România să se deschidă către această cercetare de vârf, să fie un bun partener pentru marile grupuri de cercetare. Cred că ţara noastră are un potenţial ridicat, dar ceea ce ne lipseşte – şi am putut constata adesea – este comunicarea. De prea multe ori ne plângem că nu avem resurse. E adevărat, nu avem resursele financiare pe care ni le dorim, dar exisă centre cu dotări foarte bune. Mă refer aici nu numai la centrele de cercetare medicală, cât şi la cele din domenii ca fizica avansată, chimia, biochimia, biologia. Sunt centre dotate, de-a lungul anilor, pe baza granturilor câştigate. Chiar dacă granturile respective nu s-au validat printr-un mare număr de lucrări publicate, ele s-au materializat în echipamente dobân­dite. Cred că principala noastră problemă, astăzi, este una de comunicare. De multe ori, grupuri din cadrul aceleiaşi universităţi, nu îşi cunosc reciproc preocupările. Fără a mai vorbi de grupuri inter­disciplinare din universităţi sau centre universitare diferite.
   – După cum îmi spuneau unii cercetători de la noi: câteodată le e mai uşor să colaboreze cu centre din străinătate decât cu grupuri din alte instituţii, chiar dacă fizic sunt despărţiţi de doar câteva sute de metri.
   – Din păcate, şi eu pot spune că am o oarecare experienţă în acest sens. Reuşesc să colaborez foarte bine cu diverse grupuri din diferite zone ale lumii, dar mai greu cu unii colegi români. Sper ca această reuniune să stârnească interesul cercetătorilor români, pentru că există, în mai toate centrele universitare, grupuri cu preocupări în domeniu, din diverse specialităţi, chiar mai mult în alte specialităţi decât în neurologie. Sper, deci, ca această conferinţă de la Bucureşti să fie un catalizator şi pentru colaborările interne. Ne dorim să fie un forum de discuţie, o platformă potenţială pentru colaborările viitoare. Dacă îţi pui la dispoziţie resursele, chiar dacă îţi lipseşte experienţa sistematică, poţi încheia parteneriate. Totul este să doreşti acest lucru: să ştii că se întâmplă ceva şi să vrei şi tu să faci. De cele mai multe ori, piedicile noastre ţin de comunicare şi de dorinţa de a face.
   – Contaţi pe prezenţa mare a medicilor tineri? Până la urmă, poate că soluţia poate fi tocmai aceasta: schimbarea generaţiilor. Medicii mai tineri vor fi şi mai interesaţi de experienţe internaţionale şi, eventual, de colaborări cu grupuri din străinătate. Oferiţi facilităţi pentru participanţii mai tineri?
   – Există chiar şi un forum al tinerilor, iar cele mai interesante lucrări de cercetare cu prim autor mai tânăr de 35 de ani vor fi premiate. Am programat o ceremonie de premiere a celor mai buni tineri cercetători. Trebuie să stimulăm tinerii; din păcate, foarte mulţi dintre ei sunt pragmatici în visurile lor. Par mai preocupaţi de cum să câştige repede şi mult şi mai puţin de proiecte de lungă durată. Sper însă că va rămâne în continuare o masă critică, pentru a determina un curs firesc al cercetării şi în România.

EFNRS

   – La sfârşitul lunii iunie, tot la Bucureşti, veţi organiza al doilea congres european de neuroreabilitare, sub egida Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS), dar şi sub cea a Federaţiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR). Ce v-aţi propus prin acest eveniment?
   – În perioada 27–29 iunie, chiar înainte de Şcoala de Vară a SSNN, organizăm al doilea congres EFNRS, în conjuncţie cu al treilea curs european de neuroreabilitare. Vom continua prezentarea curriculei, revenim cu anumite elemente care au constituit elemente de progres, de anul trecut până anul acesta, pe unele teme de mare interes, dar prezentăm în continuare curricula europeană – în curs de implementare în multe ţări. Orientarea evenimentului va fi dublă: educaţională, prin curs, şi ştiinţifică, orientată clinic. Dacă evenimentul din aprilie, Conferinţa IANR şi GCNN, este orientat către cercetarea fundamentală, Congresul EFNRS este orientat predominant spre practica clinică. Neuroreabilitarea este o disciplină de graniţă, aflată în plin avânt în Europa: multe societăţi naţionale se nasc sub ochii noştri. Sigur, liderii rămân cei tradiţionali: Germania, Italia, Austria... Dar şi România este activă în acest plan, prin cele două societăţi de neuroreabilitare.
   – Care sunt acestea?
   – RoSNeRa, Romanian Society for Neurorehabilitation, condusă de profesorul Gelu Onose, şi Societatea Română de Reabilitare Neuropsihomotorie, condusă de prof. dr. Cristian Dinu Popescu.
   – Deci avem deopotrivă medicii de reabilitare medicală şi neurologii...
   – Neuroreabilitarea este un concept interdisciplinar, nu se limitează strict la o specialitate, mergând până la calitatea vieţii şi reinserţia pacientului în mediul său familial şi profesional.
   – Demersul este oricum multi- şi interdisciplinar. Revenind, care vor fi temele noi, faţă de anul trecut, în neuroreabilitare?
   – Temele noi sunt legate de progresele înregistrate în robotică, dar sunt şi noutăţi în reabilitarea cognitivă, în special în recuperarea memoriei. Vor mai fi numeroase alte subiecte în program, desigur. Săptămâna aceasta, la Viena, a avut loc şedinţa comitetului ştiinţific al congresului, unde s-au stabilit principalele coordonate ale reuniunii.
   – Ne puteţi dezvălui câţiva dintre invitaţii Congresului EFNRS care vor fi prezenţi la Bucureşti?
   – În primul rând, preşedinţii societăţilor naţionale de neuroreabilitare din ţările europene, împreună cu delegaţii lor. Dintre speakerii importanţi, i-aş aminti pe D. Good (SUA), B. Dobkin (SUA), S. Clarke (Elveţia), R. Formisano (Italia), T. Ward (Marea Britanie), F. Chollet (Franţa), D. Sharp (Marea Britanie), L. Saltuari (Austria), V. Hömberg (Germania), H. Binder (Austria).

Robotică şi metodologii noi

   – Aţi amintit mai devreme neuroreabilitarea robotică. Sigur că domeniul este unul de vârf, atractiv pentru public. Dar putem vorbi de neuroreabilitare robotică în România? Şi, mai mult, ne-o permitem?
   – Centrele noastre – câteva – dispun de dispozitive meca­nice, de genul trade-mill-urilor. Intervenţia robotică presupune feedback şi interactivitate, dezvoltări sofisticate de software. Aici vom pune noi accentul, la congres. Preocupări există în această direcţie. Inclusiv la Cluj, încercăm să dezvoltăm cât mai mult acest domeniu.
   – Veţi încerca să aveţi colaborări cu colective de inginerie, de automatizări?
  – Avem deja, colaborăm cu ei la unele granturi. La Iaşi sunt cercetări conduse în comun cu Universitatea Tehnică şi s-au obţinut chiar nişte brevete de invenţie, care poate că ar merita mai multă atenţie.
   – Ce şi-a propus SSNN anul acesta? La o primă privire, lucrurile par a fi de mai mare anvergură decât în anii anteriori.
   – Noi avem obiectivele noastre tradiţionale, pe care încercăm să le dezvoltăm. În primul rând, dorim să stimulăm educaţia şi organizăm evenimente de acest gen, bine puse la punct, pe subiecte bine alese. Anul acesta, în plus faţă de ceea ce am realizat în anii anteriori, vrem să dezvoltăm un program educaţional iniţiat în cadrul Şcolii Internaţionale de Neurologie, ce va contribui la impulsionarea cercetării clinice româneşti. Ne propunem să organizăm workshopuri şi mese rotunde, în cadrul cărora să discutăm metodologia actuală a cercetării ştiinţifice, în special modul în care evoluează cadrul general. Metodologia elaborării ghidurilor terapeutice se află într-o schimbare semnificativă. Sunt preocupări care vizează tocmai creşterea nivelului de educaţie în acest domeniu, la noi. În acest sens, de altfel, am încheiat un acord cu Universitatea din Krems (Austria), la finalul lui 2012. Astăzi se discută, de exemplu, despre metodologia GRADE (Grades of Recommendation Assessment, Development and Evaluation) şi unul dintre proiectele noastre importante este de a face cunoscută această metodologie şi a o implementa în cercetarea clinică din România.
   – În perspectiva celor două reuniuni pe care le organizaţi la Bucureşti, ce mesaj aţi adresa cititorilor noştri?
   – În primul rând, aş vrea să adresez o invitaţie călduroasă tuturor grupurilor interesate, de a interacţiona şi de a stabili contacte cu cei ce lucrează în aceste domenii. Apoi, îi invit pe cei curioşi să afle mai mult, cei ce vor să fie conectaţi cu ceea ce se întâmplă în lume. Şi, desigur, tuturor colegilor din neurologie, având în vedere că se vor dezbate teme de mare importanţă pentru neuroştiinţe. Aş vrea, în acest sens, să subliniez colaborarea foarte bună pe care SSNN o are cu Societatea de Neurologie din România, prin membrii săi de vârf, în special cu prof. dr. Ovidiu Băjenaru.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe