Newsflash
ACTUALITATE Știri

Neurochirurgii din Iași au extirpat o tumoare cerebrală de 3 centimetri de la o fetiţă de 5 luni

de Magdalena Tănăsescu - dec. 13 2023
Neurochirurgii din Iași au extirpat o tumoare cerebrală de 3 centimetri de la o fetiţă de 5 luni

O formaţiune tumorală cerebrală de 3 centimetri, care punea în pericol viața unei fetiţe în vârstă de 5 luni, a fost îndepărtată cu succes de medicii neurochirurgi ai Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” Iaşi.

Potrivit unei postări pe Facebook, medicii au fost impresionați de puterea neașteptată a bebelușului de a lupta pentru viață.

 

„Fetița a fost diagnosticată cu lichid și cu tumoare la cap. Vestea a căzut ca un trăsnet, vă dați seama”, a declarat mama fetiței, Nicoleta Hurdui, care mai are doi copii acasă.

 

Operația, pe care echipa de neurochirurgi a descris-o ca fiind una dintre cele mai delicate și provocatoare, a fost „un act eroic atât pentru bebeluș, cât și pentru echipa medicală”. Se pare că micuța Miruna ar fi ajutat la operație și ar fi luptat împreună cu medicii împotriva tumorii.

 

„Copiii sunt o minune, sunt o minune în viața părinților. Sunt o minune în viața noastră ca națiune. Și sunt o minune prin ceea ce acești copii reușesc să facă cu viața lor. Este un luptător acest copil și mă bucur că am participat la salvarea vieții acestuia”, a afirmat conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași.

 

În momentul internării, bebelușul în vârstă de 5 luni prezenta sindrom de hipertensiune intracraniană, din cauza unei tumori ce bloca scurgerea fiziologică a lichidului cefalorahidian, care curgea în canalul spinal.

 

„Ceea ce este cunoscut sub numele de neuroblastom, este o tumoare relativ frecventă la copii, cu un grad de malignitate ridicat, situată într-o poziție dificilă. A fost o provocare pentru echipa medicală. Volumul de sânge al copilului fiind destul de mic, reprezintă 20% din greutatea acestuia, ceea ce înseamnă că avea în jur de 700 de ml de sânge. Împreună cu echipa medicală, am reușit să scoatem în integralitate această tumoare și pot să vă spun că acest copil ne-a ajutat enorm. Dorința lui de a trăi, este ca și cum s-ar fi operat singur. După ce am deschis calea anatomică către leziune, această tumoare parcă a ieșit singură”, a mai spus conf. univ. dr. Lucian Eva.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe