Newsflash
Știri

Tumoră de șase centimetri, extrasă cu succes de medici din creierul unei paciente

de Dorina Novac - apr. 20 2021
Tumoră de șase centimetri, extrasă cu succes de medici din creierul unei paciente

O tumoră de şase centimetri a fost extrasă din creierul unei paciente în vârstă de 60 de ani, în urma unei intervenţii chirurgicale care a avut loc la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi.

Potrivit reprezentanților instituției medicale, pacienta a ajuns în stare gravă, tumora voluminoasă punându-i viața în pericol. Specialiștii neurochirurgi au reușit să-i salveze viața, intervenția chirurgicală fiind una laborioasă.

tumora_creier
Sursă imagine: Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi // Facebook

„Tumora pacientei de 60 de ani a fost una impresionantă atât prin mărime, cât și prin poziția ei, lucru provocator pentru întreaga echipă medicală. Aceasta a crescut într-o zona a creierului ce determină personalitatea, fiind si tangentă a nervilor optici, glandei hipofize și arterelor carotide ce hrănesc creierul”, a precizat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

Intervenția chirurgicala a fost fără complicații, s-a practicat o rezecție completă a leziunii. Evoluția postoperatorie a fost una simplă, cu complicații hormonale tranzitorii datorită proximității tumorii față de glanda hipofiza.

„Săptămânal operăm aproximativ un meningiom, tumori voluminoase care datorită heterogenicității niciuna nu este identică cu alta. Cu ajutorul tehnologiei prezente în spital, în acest moment avem posibiltatea de a trata astfel de leziuni impresionante fără consecințe majore asupra pacienților, aceștia beneficiind de servicii medicale la standarde înalte”, a spus dr. Lucian Eva.

Managerul spitalului a mai subliniat că meningioamele sunt cele mai frecvente tumori ale sistemului nervos central:

„Sunt tumori care în proporție de 90% din cazuri sunt benigne, cu o creștere foarte lentă, ajungând la dimensiuni foarte mari până a fi diagnosticate. Acestea cresc din o membrană ce înveselește creierul și pot îngloba sau afecta vasele și nervii cranieni”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe