MSD lansează în România VARIVAX, vaccinul împotriva virusului varicelo zosterian – agentul cauzator al varicelei și al herpesului zoster – și este inclus în lista de recomandări pentru vaccinuri opționale, conform prevederilor legale.
Potrivit unui comunicat de presă, vaccinul indicat pentru imunizarea împotriva varicelei este produs de compania farmaceutică Merck Sharp&Dohme (MSD) și este un vaccin cu virus viu atenuat, derivat din tulpina Oka a VZV.
„VARIVAX este indicat pentru imunizarea activă a persoanelor cu vârsta ≥ 12 luni, dar și a persoanelor susceptibile care au fost expuse la varicelă, dacă este utilizat în interval de 3 zile de la expunere (și posibil, până la 5 zile de la expunere)”, se arată în comunicat.
Sursa citată precizează că potrivit studiilor, o doză de vaccin asigură o reducere de 51% - 71% a incidenței bolii, în timp ce administrarea a două doze asigură o reducere de 85%-98%.
Mai mult decât atât, reducerea ratelor de spitalizare legate de varicelă, după introducerea vaccinului împotriva varicelei în cadrul programelor de vaccinare a fost de 23%–93%, pe o perioadă de 4-14 ani.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă o acoperire de 80% a ratei de vaccinare împotriva varicelei, printre motive fiind acela că, pe termen lung, o acoperire vaccinală mai mică poate transmite infecția cu varicelă și în rândul persoanelor în vârstă, ceea ce poate avea ca rezultat creșterea morbidității și a mortalității.
„VARIVAX se administrează printr-o injecție intramusculară (i.m.) sau subcutanată. Locurile preferate de injectare sunt în zona antero-laterală a coapsei la copiii cu vârste mai mici şi în zona muşchiului deltoid la copiii cu vârste mai mari, adolescenţi şi adulţi. VARIVAX nu trebuie injectat intravascular”, informează reprezentanții MSD.
Copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 luni și 12 ani le este recomandat să primească o doză de 0,5 ml administrată subcutanat. Dacă se administrează o a doua doză, trebuie să existe un interval minimum 1 lună între doze.
Adolescenții și adulții ≥ 13 ani ar trebui să primească o doză de 0,5 ml administrată subcutanat și o a doua doză de 0,5 ml la o distanță de 4–8 săptămâni. Vaccinul VARIVAX poate fi achiziționat din farmacie.
În studiile clinice, VARIVAX a fost administrat la > 17.000 de copii, adolescenți și adulți sănătoși, nefiind înregistrate reacții adverse severe. Singurele reacții adverse au fost durerea și roșeața la locul injecției, dar și erupții asemănătoare varicelei.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe