Newsflash
Știri

Poştaşii vor livra la domiciliu brăţara Butonul Roşu, salvatoare de vieți

de L. Budin - oct. 3 2022
Poştaşii vor livra la domiciliu brăţara Butonul Roşu, salvatoare de vieți

Compania Naţională Poşta Română devine partener în dezvoltarea sistemului de alertă Butonul Roşu, destinat persoanelor vârstnice singure, cu risc medical sau aflate în localităţi izolate.

Prin folosirea brățării, abonații Butonul Roșu pot primi asistență personalizată sau ajutor dedicat în situații de urgență medicală și securitate personală, se arată într-un comunicat.

Butonul-Rosu

Dezvoltatorii platformei dedicate care pun la dispoziție Butonul Roșu, Teleasistență Group, au inițiat colaborarea cu Poșta Română întrucât compania dispune atât de resursă umană extinsă pe tot teritoriul țării, cât și de o rețea teritorială vastă care poate răspunde nevoilor de extindere, la nivel național, a serviciilor de asistență Butonul Roșu”, se mai explică în document.

În baza parteneriatelor pe care persoanele juridice - autorități și insituții publice care oferă servicii de asistență socială comunitară persoanelor vulnerabile medical și social -  le vor încheia cu Poșta Română, factorii poștali se vor deplasa la domiciliile beneficiarilor, îi vor introduce în baza de date împreună cu istoricul medical și factorii de risc, îi vor instrui și le vor da în folosire brățara împreună cu un telefon asociat acesteia, care va asigura monitorizarea și asistența la distanță.

La o simplă apăsare pe butonul SOS, dispozitivul mobil este localizat GPS, beneficiarul este identificat, Dispeceratul Medical de Urgență primește accesul la datele medicale ale pacientului (care sunt actualizate permanent) și se declanșează protocolul de urgență personalizat, precum și informarea familiei, iar în cazul urgențelor majore apelează 112.

În funcție de complexitatea și gravitatea situației semnalate, dispecerul va iniția un protocol personalizat care va indica acțiunile ce trebuie întreprinse (alertarea contactului de urgență din apropiere, deplasarea unui asistent medical la domiciliul pacientului, alertarea persoanelor care-l îngrijesc). Beneficiarul este monitorizat permanent până la eliminarea pericolelor sau externare şi primește suport pentru revenirea în activitate.

Butonul Roșu este potrivit oricărei persoane, ca serviciu de prevenție și securitate personală, dar în mod deosebit este indicat oamenilor singuri sau izolați, pensionarilor sau vârstnicilor, bolnavilor cronici, persoanelor cu dizabilități, pacienților externați/operați, pacienților din studii clinice, copiilor care rămân singuri acasă, viitoarelor mame și persoanelor expuse profesional unor riscuri asociate”, se mai arată în comunicat.

Serviciul Butonul Roșu a fost implementat în 2015 în București, de către Crucea Alb Galbenă România, pentru 300 de vârstnici. Un an mai târziu, a fost extins și în alte localități, pentru 400 de beneficiari.

În 2018, Direcția de Asistență Socială Brașov a inclus serviciul Butonul Roșu în coordonarea și gestionarea resurselor de îngrijire a comunității pentru 100 de vârstnici aflați în evidența instituției.  La începutul pandemiei, 1.500 de vârstici şi bolnavi cronici din Brașov erau monitorizaţi permanent prin aceste servicii comunitare integrate la domiciliu.

România ar putea fi gazda unui centru de excelență al OMS

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe